• Výrazný úspech žiakov na Záhoráckej olympiáde

          • V stredu 19. 5. 2017 sa Gbely stali dejiskom už 10. ročníka Záhoráckej olympiády. V ľahkoatletických disciplínach si prišli zmerať svoje sily atléti z desiatich škôl z blízkeho či vzdialenejšieho okolia. Talentovaní žiaci našej školy boli mimoriadne úspešní a celkovo si z podujatia  priniesli 13 medailí – 5 zlatých, 5 strieborných a 3 bronzové. V behu na 60 m bezkonkurenčne obsadili prvé miesto Michal Paníček, druhé miesto Samuel Línet a tretie Lukáš Talla. V behu na 300 m si  striebornú medailu odniesol opäť  Lukáš Talla. V silnej konkurencii starších žiačok sa v behu na 800 m nestratila piatačka Simonka Gorbatenková, ktorá dobehla na treťom mieste.

            V behu na 1000 metrov bol suverénne najrýchlejší Pavol Riečický. V skoku do diaľky prvým miestom potešil Samuel Línet, v kategórii dievčat talentovaná Laura Podmajerská, ktorá skončila na druhom mieste. V skoku do výšky peknými výkonmi 160 cm obsadili prvé miesto Pavol Riečický a druhé Michal Nejedlík. Striebornú medailu v skoku do výšky si opäť odniesla Laura Podmajerská v osobnom rekorde 142 cm. Poslednou úspešnou disciplínou bol vrh guľou, kde Viktória Žilková zvíťazila a Mário Mráz skončil na peknom treťom mieste. Našim atlétom ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy a do ďalších súťaží želáme veľa úspechov.

            Mgr. Soňa Otavová, Mgr. Dušan Chanečka

          • Krajské kolo Biologickej olympiády

          • 3. mája 2017 sa konalo v Trnave na PDF Trnavskej Univerzity krajské kolo Biologickej olympiády. Našu školu reprezentovala žiačka 8. B triedy Katarína Valúchová. Súťažiaci poznávali predpísané živočíchy, písali test a ich odborné vedomosti boli overené aj na ústnej skúške. Každý zo súťažiacich musel mať dôkladne vypracovanú aj zbierku živočíchov so správou o pozorovaní. Katarína Valúchová so ziskom 227 bodov obsadila v odbore zoológia 2. miesto. Katku na olympiádu pripravovala Mgr. Katarína Brožeková. Gratulujeme.

          • Svetový deň mlieka

          • Svetový deň mlieka v tomto roku pripadol na 16.5.
            Deti v IV.odd.ŠKD si tento deň pripomínajú každý rok  a nebolo tomu inak ani teraz. Najprv si pozreli DVD "Cesta mlieka" , kde sa dozvedeli o dojení kravičiek, ako sa mlieko spracováva a čo všetko sa z neho vyrába ( aj keď mnohé deti to vedia). A potom pracovali detské ruky a výsledkom sú kravičky z pap.tanierov , z krabice ale i na výkresoch.

          • Svet okolo nás

          • Aj v školskom roku 2016/2017 sa naši žiaci, členovia krúžku Digitálna fotografia, zúčastnili celoslovenskej fotografickej súťaže Svet okolo nás, ktorá je zameraná na životné prostredie. Súťaž organizuje SPŠ Samuela Mikovíniho v Banskej Štiavnici. Žiaci 8. a 9. ročníkov zasielajú dve fotografie. Na jednej fotografii je zobrazená pozitívna stránka mesta a na druhej negatívna. Za najlepšieho autora určili Ester Gažovú, žiačku 8.B triedy. Srdečne blahoželáme.

          • 3. miesto - Školský pohár SFZ v Malom futbale

          • 9. mája 2017 sa v Kopčanoch uskutočnili Majstrovstvá okresu Skalica v malom futbale mladších žiakov. Turnaja sa zúčastnilo 7 družstiev rozdelených do jednej  štvorčlennej a jednej trojčlennej skupiny. Žiaci našej školy do turnaja vstúpili výhrou v pomere 7:0 nad rovesníkmi z Kopčian.  Po tesnej prehre so ZŠ Vajanského Skalica (1:2) a remíze 2:2 so ZŠ Bernolákova, Holíč postúpili naši chlapci z druhého miesta do boja o konečné tretie miesto. Zápas so  ZŠ s MŠ Gbely sa po uplynutí riadneho hracieho času skončil remízou 2:2 a tak o konečnom bronzovom medailistovi rozhodol až penaltový rozstrel. V ňom boli úspešnejší naši futbalisti, ktorí premenili všetky svoje pokutové kopy. Na bronzovom úspechu nášho tímu sa podieľali: Martin Kocák, Dominik Csáky, Adam Bugala, Henrik Fekete, Peter Grňa, Lukáš Nejedlík a Adam Krčík.

            Mgr. Richard Drinka

          • Opäť 1. miesto vo florbale a postup na Majstrovstvá Slovenska

          • Po víťazstve v okresnom kole si naši florbalisti zabezpešili účasť v krajskom kole, ktoré sa uskutočnilo dňa 5.mája 2017 v Mestskej športovej hale Dunajská Streda. Krajského kola sa zúčastnili všetci víťazi okresných kôl Trnavského kraja. Jednotlivé družstvá boli rozdelené do dvoch skupín v ktorých sa hralo systémom „každý s každým“ . Víťazi skupín si na záver zmerali sily vo finále o celkové prvenstvo. Účasť v ňom si po vynikajúcich výkonoch a jednoznačnom víťazstve v skupine vybojovali naši chlapci. Svoju dominanciu nad všetkými súpermi potvrdili i vo finále. Po dramatickom začiatku sa v ďaľšom priebehu stal zápas jasnou záležitosťou žiakov našej školy. Zvíťazili a stali sa tak zaslúžene Školskými majstrami Trnavského kraja vo florbale žiakov ZŠ.

               A aké boli výsledky na ceste za víťazstvom ?                  

            V prvom zápase,  ktorý bol fyzicky veľmi náročný, si chlapci vypracovali veľké množstvo šancí. Z nich sa im podarilo zásluhou Martina Kunovského dve využiť a poraziť tak domácu ZŠ Á.Vámbéryho s VJM Hviezdoslavova , Dunajská Streda v pomerom 2 : 0.  V druhom,  stretnutí  na nás čakal jeden z favoritov celej súťaže, družstvo ZŠ Brezová ul., Piešťany. Výborná práca s loptičkou a najmä disciplinovaná hra nám i v tomto zápase priniesla úspech  a víťazstvo 2 : 0 po góloch Martina Kunovského a Davida Kučeru. Po dvoch víťazstvách však ešte stále nebolo isté, či vyhráme našu skupinu. Bolo treba poraziť aj tretieho súpera a ním bola III. ZŠ Sadová ul., Senica. Ani v tomto zápase naši žiaci nakoniec nezaváhali a po  góloch Martina Kunovského / 2 góly / a Mareka Duffka si víťazstvom 3 : 1  vybojovali vytúžené finále. Ako víťazi skupiny A sa vo finále stretli s víťazom B skupiny ZŠ J.A.Komenského, Sereď.

            Finálový zápas sa hral 2 x 10 minút.Po góle, ktorým sme prehrávali v úvode zápasu, naši chlapci v jeho ďaľšom priebehu už nedali súperovi žiadnu šamcu na víťazstvo. Bojovným, kolektívnym výkonom a peknou kombinačnou hrou zatlačili finálového súpera pred jeho bránku, ktorá sa stala pre našich chlapcov strelnicou. V priebehu krátkeho času sme otočili skóre z 0 : 1 na 6 : 1. Po strelení šiesteho gólu nastalo v našom družstve uspokojenie, vystriedala sa základná zostava tak, aby si zahrali aj všetci hráči z lavičky. Po prestriedaní sa súperovi podarilo dvomi gólmi skorigovať stav na konečný finálový výsledok pre nás 6 : 3.     Vo finále sa opäť strelecky najviac presadil Martin Kunovský, žiak 7.B triedy, autor 3 gólov, ďalšie góly pridali Marek Duffek, Lukáš Talla a David Kučera. Víťazstvo nám zabezpečilo postup na Majstrovstvá Slovenska, ktoré sa uskutočnia v dňoch   29. - 30. mája 2017 v Trenčíne.     

            O celkový počet gólov v sieti súperov sa podelili : Martin  Kunovský   7.B - 8 gólov          

                                                                                              David   Kučera        9.A - 2 góly                                                     

                                                                                              Lukáš   Talla            9.A - 1 gól

                                                                                              Marek   Duffek        9.A - 2 góly

            Poďakovanie za vzornú reprezentáciu školy patrí žiakom : Martin Kocák 6.A, Dominik Csáky 6.B, Timotej Krčík 7.A, Pavol Vendelín Riečický 7.A, Martin Kunovský 7.B, Dominik Ralbovský 8.A, Karol Miklós 8.B, Samuel Marenčík 8.B, Lukáš Talla 9.A, David Kučera 9.A, Michal Nejedlík – 9.A, Marek Duffek – 9.B.  Chlapcov na súťaž pripravujú Mgr. Dušan Chanečka a Mgr. Peter Vallo.                                                                  

          • Chemická show

          • Našu školu navštívili  4. mája pracovníci nadácie Škola hrou s interaktívnym programom s výstižným názvom Chemická show. Žiaci l. stupňa ešte nemajú vyučovací predmet chémia, nevedia, čo je chemická reakcia, ale hravá a zábavná forma predvádzanej show im umožnila sledovať ju so záujmom a úžasom. Hneď prvý pokus s názvom „Slonia pasta“ vyvolal u detí nadšené ovácie, keď zo sklenej banky začala veľkou rýchlosťou unikať zelená pena a vytvorila takú perinu, že sa nezmestila na stôl a „ušla“ až na dlážku. Údiv vyvolali bubliny horiace na chemikovej ruke, pričom ho oheň vôbec nepopálil. Potom sa mohli aj žiaci zapojiť do výroby farebného slizu, alebo sa pohrať s tečúcim pieskom. Dostali návod, ako si tieto látky môžu vyrobiť sami, pretože potrebné suroviny má takmer každý doma. Skvelé vizuálne efekty sprevádzali chemické pokusy s roztokmi „Chameleón“ a „Noc a deň“ meniacimi farby, s minisopkou a neviditeľnými guľôčkami, ktoré menia veľkosť a farbu podľa roztoku, do ktorého sú vhodené a opticky v ňom zmiznú. Pri pokusoch s vybuchujúcimi balónmi a megaprskavkou akustické efekty zapojili do show aj naše uši.

                 Deti si z Chemickej show odniesli skvelý zážitok, neviditeľnú guľôčku a čo je hlavné- presvedčenie, že chémia môže byť zábavná. Už sa tešia, až sa tento vyučovací predmet začnú učiť. A my veríme, že sa zvýši záujem žiakov o prírodovedné predmety a uvedomia si ich dôležitosť pre svoj život a budúce povolanie.                        

            Ing. Mgr. Anna Šafránková

          • Oblaky a voda na fotografii

          • Pri príležitosti Svetového dňa vody a svetového meteorologického dňa vyhlásil SHMÚ fotosúťaž pod názvom  „Oblaky a voda na fotografii“. Súťaže sa zúčastnili aj žiaci, ktorí v tomto roku navštevujú krúžok „Digitálna fotografia“. Najlepšie obstála žiačka 7. B triedy Kristína Barátová, ktorá získala cenu generálneho riaditeľa SHMÚ. Srdečne blahoželáme.

                                                                                                          Mgr. Emília Krištofíková

          • Okresné kolo vo florbale – 1. miesto

          • V dňoch 24.- 25. apríla 2017  sa uskutočnili v športovej hale SOŠ v Skalici, Školské majstrovstvá  Skalického okresu vo florbale starších žiakov ZŠ.  Za maximálnej účasti 12 družstiev, ktoré boli rozdelené do 4 skupín sa v dvoch dňoch hralo o veľké  superfinále.  Účasť v ňom si po vynikajúcich výkonoch a jednoznačnom víťazstve v skupine prvého dňa vybojovali naši chlapci.  Výkonmi v zápasoch a svojim správaním počas celej súťaže robili veľmi dobré meno našej škole. Už prvý súťažný deň žiaci našej školy ukázali veľa z toho, čo sa na tréningoch naučili. Kvalitná práca s loptičkou, pekné kombinácie a streľba ich doviedla k výraznému prvenstvu. Po úvodnej  výhre nad  ZŠ Vajanského, Skalica v pomere 7 : 0, sa v druhom, rozhodujúcom stretnutí v skupine stretli s ZŠ Unín, ktorú porazili 5 : 0. Ako víťazi skupiny B sa vo finále prvého dňa stretli s víťazom A skupiny ZŠ Radošovce. I v tomto malom finále jasne dominovali a zvíťazili 7 : 2, čím sa stali víťazmi skupín prvého dňa. Víťazstvo im zabezpečilo miestenku do veľkého superfinále s víťazom skupín druhého dňa.

            Víťazom druhého dňa sa stali žiaci ZŠ Kopčany. Vrozhodujúcom súboji druhého dňa porazili favorita na celkové prvenstvo hokejovú triedu ZŠ Mallého Skalica 4 : 1.  Superfinále, v ktorom sa stretli naši žiaci proti žiakom ZŠ Kopčany, bolo vyvrcholením dvojdňového turnaja. Od začiatku zápasu, hralo sa 3 x 10 minút až do jeho konca prevládalo napätie, taktika, umenie jednotlivých chlapcov. Z nich najviac vynikal Martin Kunovský, žiak 7.B triedy, autor 4 gólov superfinále. Počas celého zápasu sme stále viedli o jeden až dva góly, čo sa nám s vypätím všetkých síl podarilo udržať a zvíťaziť pomerom 5 : 4. Víťazstvo nám zabezpečilo po prvý krát postup na Majstrovstvá Trnavského kraja, ktoré sa uskutočnia dňa 5. mája 2017 v Dunajskej Strede.     

            O góly v sieti súperov sa na turnaji podelili : Martin  Kunovský   7.B – 9 gólov          

                                                                                     David    Kučera       9.A - 4 góly                                                     

                                                                                     Lukáš    Talla           9.A - 3 góly

                                                                                     Michal   Nejedlík     9.A – 3 góly

                                                                                     Marek    Duffek       9.B  - 3 góly

                                                                                     Martin    Kocák       6.A -  2 góly

            Poďakovanie za vzornú reprezentáciu školy patrí žiakom : Martin Kocák – 6.A,    Dominik Csáky – 6.B, Martin Kunovský – 7.B, Samuel Marenčík – 8.B, Lukáš Talla - 9.A, David Kučera – 9.A, Michal Nejedlík – 9.A, Marek Duffek – 9.B.     Žiaci sa pripravujú pod vedení p. Mgr. Dušana Chanečku a Mgr. Petra Valla.                                                                

          • Návšteva filmového predstavenia žiakov 1. stupňa

          • Dňa 21. apríla 2017 sa žiaci 1. stupňa zúčastnili filmového predstavenia v ZOC MAX Skalica s názvom  „Kráska a zviera“. Tento príbeh vtiahol do deja všetkých malých divákov svojim veľkolepým spracovaním. Pozoruhodný príbeh mladej dievčiny Belle, ktorú vo svojom zámku uväznil obávaný a tajomný Netvor, priniesol veľa napätia, zábavy a aj radosti z dobrého konca. Deti si filmové predstavenie užili a už sa tešia na ďalšie prekvapenia.

        • Rodičovské združenie formou konzultácií
          • Rodičovské združenie formou konzultácií

          • Vážení rodičia,

            pozývame Vás na rodičovské združenie formou konzultácií,

            ktoré sa bude konať

            dňa 25. apríla (t. j. v utorok) od 15. do 17. hodiny

            v jednotlivých triedach.

            Tešíme sa na Vás!

             

            Riaditeľstvo školy

          • Dejepisná olympiáda – krajské kolo

          • 27. marca opäť gymnázium Jána Hollého v Trnave organizovalo postupové krajské kolo Dejepisnej olympiády. Našu školu i okres Skalica v kategórií D (žiaci 8. ročníka) reprezentovali žiaci 8. A triedy Jakub Králiček a Mário Mráz. 6. miesto získal Jakub Králiček so ziskom 60 bodov a na 8. mieste sa umiestnil Mário Mráz so ziskom 55 bodov. Žiakov pripravoval p. uč. Richard Drinka.  

          • Bábkové divadlo pre deti z ŠKD

          • V utorok 11. apríla sme privítali milú návštevu.  Na pozvanie ŠKD k nám do školy zavítalo bábkové divadlo Babadlo z Prešova. Našim deťom prišli zahrať  divadielko s názvom HRNČEK VAR! Dievčatám a chlapcom sa predstavenie páčilo a verme, že jeho odkaz o čarovných slovíčkach „prosím“ a „ďakujem“ si osvoja všetci a nezabudnú ich používať každý deň a samozrejme čo najčastejšie.

            Ďakujeme RZ pri ZŠ za finančný príspevok.

          • Matematická olympiáda - krajské kolo

          • Dňa 21. marca v Trnave na gymnáziu Jána Hollého sa uskutočnilo krajské kolo Matematickej súťaže. Našu školu i okres Skalica reprezentoval žiak 9. B triedy Ján Stehlík. S pomedzi 31 účastníkov získal 13 bodov, stal sa úspešným riešiteľom a obsadil celkové 14. miesto. Janka pripravovala p. uč. Anna Konečná.

          • Hurbanov pamätník

          • 49. ročník recitačnej súťaže Hurbanov pamätník sa niesol v duchu 200. výročia narodenia Jozefa Miloslava Hurbana. Žiaci súťažili v troch kategóriách. Školské kolá prebehli v dňoch 27. 2. – 2. 3. 2017. Žiaci sa v jednotlivých kategóriách na 1. mieste umiestnili nasledovne:

            I. kategória poézia:

            1. miesto – Karina Kanichová z 3. B,
            2. miesto – Laura Grajzová z 3. A, Timea Patáková z 3. B,

                 Tamara Vajdová zo 4. B,

            3. miesto – Liana Šefčíková z 2. B, Maximilián Bajzát z 2. B, Timotej Ralbovský z 2. A.

            I. kategória próza:

            1. miesto – Helena Ivičičová zo 4. B,
            2. miesto – Lilly Kapusňáková z 3. A, Dominika Ivánková z 3. A,
            3. miesto – Aneta Pikálková z 3. A, Patrícia Blažeková zo 4. A.

             

            II. kategória poézia:

            1. miesto – Tomáš Matula z 5. B,
            2. miesto – Jakub Kučera zo 6. B, Sarah Scotti z 5. B,
            3. miesto – Mária Valúchová z 5. B, Kristýna Kusá z 5. B.

             

             

            II. kategória próza:

            1. miesto – Natália Karasová zo 6. B,
            2. miesto – Diana Iršová zo 6. A,
            3. miesto – Izabela Meszárosová zo 6. A,

             

            III. kategória poézia:

            1. miesto – Karin Bučková z 8. A,

             

            III. kategória próza:

            1. miesto – Karin Fisherová z 8. A,

             

            Súťažiaci, ktorí v jednotlivých kategóriách získali 1. miesto, postúpili do obvodného kola v Holíči, ktoré prebehlo 14. marca. Helena Ivičičová v ňom získala pekné 3. miesto v I. kategórii – próza. Všetkým zúčastneným žiakom ďakujeme za účasť a želáme veľa úspechov v ďalších súťažiach. Žiakov pripravovali p. učiteľky 1. stupňa a vyučujúce slovenského jazyka.

          • Príroda očami detí

          • 24. a 25. marca 2017 sa priestory depozitu pri Zámockej vinárni stali miestom konania výstavy poľovníckych trofejí. V spolupráci s Mestom Holíč ju pripravil Slovenský poľovnícky zväz, Okresná organizácia Skalica a Obvodná poľovnícka komora Skalica so sídlom v Holíči. Voľný vstup pre žiakov bol 24. marca, čo využili aj naši žiaci s vyučujúcimi na rôznych predmetoch.  Výstavu obohatili aj tento raz výtvarné práce detí základných a materských škôl okresu Skalica na tému „Príroda očami detí“.  V kategórii  5.-9. ročník 1. miesto získal Timotej Jánošík zo 6. A triedy, 2. miesto obsadila Sofia Gorbatenková z 5.B triedy a na 3.mieste sa umiestnila Monika Janošťáková z 5. B triedy.   Diplomy a vecné ceny žiakom v mene organizátora predal riaditeľ ZŠ Mgr. Roman Švec. Blahoželáme

            Mgr. Emília Krištofíková

          • Biologická olympiáda - okresné kolo

          • Dňa 29. marca 2017 v Senici sa uskutočnilo okresné kolo Biologickej olympiády. Našu školu reprezentovala žiačka 8. B triedy Katarína Valúchová v kategórii E – Zoológia. Katka sa umiestnila na 1. mieste a postupuje na krajské kolo, ktoré sa bude konať 3. mája. Budeme jej držať palce a gratulujeme. Katku na súťaž pripravovala p. učiteľka Katarína Brožeková.

          • Chemická olympiáda - okresné kolo

          • Vo štvrtok 23. marca 2017 v Skalici sa uskutočnilo okresné kolo CHO v kategórii D (žiakov základných škôl). Našu školu reprezentovali  žiaci z 8. B triedy, ktorí sa stali úspešnými riešiteľmi s nasledovným umiestnením:

            7. miesto – Filip Šebesta

            8. miesto – Juraj Kříž

            Žiakov na súťaž pripravovala Ing. Anna Šafranková. Gratulujeme

          • Pytagoriáda - okresné kolo

          • Aj v tomto  školskom roku sa žiaci našej školy zapojili do matematickej súťaže - Pytagoriáda.  14. marca 2017 sa v budove ZŠ Školská 2, Holíč konalo Okresné kolo tejto postupovej súťaže. Celkovo súťažilo 120 žiakov  v kategóriách 3. až 8. ročníka, z ktorých bolo 17 úspešných riešiteľov. Žiaci našej školy boli úspešnými riešiteľmi v kategórii 5. ročníka. Tomáš Matula z 5. B triedy obsadil 6. miesto a Barbora Langová z 5. A triedy obsadila 8. miesto. Žiakov na súťaž pripravoval p. riaditeľ Roman Švec a p. učiteľka Liana Kovačičová. Gratulujeme.

             

             


          • Divadelné predstavenie Puss in Boots

          • Dňa  4. apríla 2017 sa žiaci 5. a 6. ročníka  zúčastnili na anglickom divadelnom predstavení Puss in Boots – Kocúr v čižmách v priestoroch Divadla Beseda u Švrčkových. Divadelné centrum pripravilo pred vystúpením pútavé materiály k rozprávke, ktoré spestrili a obohatili angličtinu žiakov. Žiaci boli scénou, hercami i pútavými dialógmi nadšení. Bola to , „Veselá anglicko-slovenská rozprávka s pesničkami o netradičnom dedičstve v podobe kocúra, ktorý chce, aby mu jeho ustráchaný pán dal ušiť čižmy a on ho potom za odmenu privedie k bohatstvu a k láske krásnej princeznej. Rozprávka o tom, že sa netreba zľaknúť príležitosti, nevzdávať sa, skúšať šťastie a vytrvať  úsilí, aby sa veci menili k lepšiemu.“ Žiaci si prirodzene osvojili anglické frázy z divadelného predstavenia, vďaka pútavým textom                  a  ocenili netradičný spôsob organizácie vyučovania.

            Mgr. Ivana Hílková