• Grécky deň

          • V dňoch 27.11. a 28.11. 2023 mali žiaci 6. A a 6. B triedy netradičné vyučovanie dejepisu. V rámci preberania starovekého Grécka, bájí a povestí žiaci zážitkovou formou spoznali gréckych bohov a bohyne, grécke tradičné jedlo a spoznali bližšie grécku kultúru. Na hodinu prišli žiaci preoblečení za starovekých gréckych bohov a bohyne či iné postavy z gréckej mytológie, priniesli si grécke jedlo a predviedli i grécke tance na tradičnú grécku hudbu. Hodina začala predstavením kostýmov, následne si žiaci vypočuli príbeh o Trójskej vojne. O nej si pozreli i krátku rozprávku, počas ktorej jedli grécke pochutiny, vďaka čomu sa naučili, čo sa v Grécku i v minulosti pestovalo či vyrábalo. Hodinu sme so žiakmi 6. A ukončili gréckym spoločným tančekom na tradičnú grécku hudbu, ktorý si sami pripravili. Náš grécky deň bol vydarený, žiaci sa bavili a už teraz sa tešíme na ďalšie tematické zážitkové vyučovanie dejepisu.

          • iBobor

          • Dňa 7. a 10. novembra sa 24 tretiakov a 24 štvrtákov zúčastnilo informatickej súťaže iBobor. Súťaž vznikla v roku 2004 v Litve a doteraz sa rozšírila do vyše 50 krajín sveta. Hlavným cieľom súťaže je podporiť  u žiakov záujem o informačné a komunikačné technológie a posmeliť ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií pri učení sa.

            Tretiaci súťažili v kategórii Drobec, zo 24 zúčastnených bolo 8 žiakov úspešnými riešiteľmi a v štvrtáckej kategórii Bobrík bolo úspešných riešiteľov 9.

            Všetkým žiakom, ktorí sa súťaže zúčastnili, ďakujeme za veľkú snahu a úspešným riešiteľom blahoželáme.

            Mgr. Mária Gortová

          • Knižná šifra 2023

          • "Školská knižnica vám dáva priestor na to, aby ste boli výnimoční“

             

            Dňa 23. 10. 2023 si žiaci 5. – 8. ročníka v rámci Medzinárodného dňa školských knižníc zahrali hru s názvom Knižná šifra. Žiaci pracovali v päťčlenných tímoch, pričom museli spolupracovať, aby si správne rozdelili úlohy, a tak mali väčšiu šancu uspieť. Súťažilo sa v dvoch kategóriách – kategória A (5. a 6. ročník) a kategória B (7. a 8. ročník). Na začiatku dostal každý tím jednu krátku báseň, ktorá obsahovala indície k určitej knihe. Po jej nájdení v školskej knižnici museli žiaci odpovedať na otázku, ktorú našli v knihe. Bolo povolené používať aj internet. Za správnu odpoveď dostali ďalšiu báseň s indíciami, v prípade nesprávnej odpovede sa museli k otázke vrátiť a odpoveď opraviť. 

            Žiakov hra nesmierne bavila, prejavili súťažného ducha a najlepší pátrači boli odmenení sladkou odmenou. V kategórii A to bola trieda 6. B v zložení Gabriela Pikálková, Agáta Sychová, Laura Kočišová, Simona Marečková, Lucia Filúšová  a v kategórii B trieda 7. B v zložení Michal Brúsil, Lukáš Klemon, Martin Jančík, Elena Malatinská a Adriána Gáliková.

            Gratulujeme!

            Mgr. Ivana Biskupičová, PaedDr. Petra Ovečková

          • Projekt: „ Záložka do knihy spája školy 2023“

          • Aj v školskom roku 2023/2024 sme sa zapojili do česko-slovenského projektu Záložka do knihy spája školy. Cieľom česko-slovenského projektu je vzájomná výmena záložiek, ktorá slúži ako možnosť spoznať kultúru a zvyky partnerskej školy.

            Tohtoročná téma mala názov – Inšpirujúci svet rozprávok, básní a príbehov.  Ako partnerská škola nám bola pridelená Základná škola s materskou školou Diviaky nad Nitricou zo Slovenskej republiky. Naši žiaci sa pustili s chuťou do práce a vytvorili veľa pekných záložiek. Do projektu sa zapojili žiaci s triednymi pani učiteľkami na I. stupni a učiteľkami slovenského jazyka na II. stupni. Počet zaslaných záložiek bol spolu 160 kusov. Výmena prebehla bez problémov. Žiakom z partnerskej školy sme poslali  priateľský list, letáky a informácie  z nášho regiónu.  

            Všetkým žiakom veľmi pekne ďakujem za spoluprácu.

            Mgr. Adriána Ptačinová

          • Bohúňova paleta – medzinárodná výtvarná súťaž

          • Aj v školskom roku 2022/2023 sme sa zúčastnili medzinárodnej výtvarnej súťaže Bohúňova paleta. V kategórii fotografia sa v striebornom pásme umiestnila Terézia Tomčíková z 5.A triedy  a Michaela Slobodová z 5.A a Chiara Kovačičová zo 7.A v bronzovom pásme. Diplomy a ceny odovzdal oceneným žiačkam riaditeľ školy Mgr. Roman Švec. Ďakujeme za vzornú reprezentáciu.

                                                                                                                Mgr. Emília Krištofíková

          • MO Skalica – športová streľba

          • Dňa 10. novembra sa uskutočnili Majstrovstvá okresu žiakov v športovej streľbe. Martin Jančík žiak 7. B triedy v disciplíne VzPu Slávia 30 s výsledkom 278/300 v kategórií mladších žiakov obsadil pekné 3. miesto. Gratulujeme!

             

          • Korčuliarsky kurz 2023

          • V dňoch 24. 10. 2023 - 27. 10. 2023 absolvovalo 38 žiakov piateho ročníka ZŠ Školská 2, Holíč korčuliarsky kurz, počas ktorého sa niektorí žiaci učili  základom korčuľovania alebo iní žiaci zasa zdokonaľovali a rozvíjali svoje korčuliarske zručnosti na Zimnom štadióne v Senici.

            Všetci žiaci boli rozdelení do troch výkonnostných skupín od úplných začiatočníkov až po skúsených korčuliarov. V týchto skupinách následne žiaci realizovali svoj výcvik pod dohľadom skúsených trénerov. Formou hravých aktivít, ale i učeniu sa rovnováhe, vstávaniu z ľadu, chôdzi na ľade, korčuľovaniu vpred a vzad, oblúčikom, jazde na jednej nohe,  zmene smeru jazdy, odrazu, prekladaniu a zabrzdeniu, postupne aj začiatočníci získali odvahu a zvládli aj náročnejšie korčuliarske výzvy. Na záver korčuliarskeho výcviku ukázali najšikovnejší a najodvážnejší korčuliari  svoje zručnosti v záverečných súťažiach: slalom jednotlivcov pomedzi prekážky, slalom s oporou pomedzi prekážky zakončený streľbou pukom na bránu, slalomová dráha dvojíc, slalom s oporou zakončený zbieraním loptičiek.

            Kurz korčuľovania bol slávnostne zakončený udeľovaním korčuliarskych diplomov, medailí a sladkých odmien určených pre najúspešnejších korčuliarskych súťažiacich. Na záver kurzu sa žiaci skupinovým potleskom poďakovali trénerom za ich obetavú prácu. Veríme, že radosť z korčuľovania v detských očiach bola veľkým zadosťučinením, tak pre trénerov ako aj pre ostatných členov realizačného tímu korčuliarskeho kurzu. Všetkým zúčastneným patrí veľká vďaka.

          • Šarkaniáda v ŠKD

          • V pondelok 6.11. nám prialo nielen slniečko ale aj vetrík a tak sme sa rozhodli pre púšťanie šarkanov. Vetrík nám síce postupne slabol, ale detičky si aj napriek tomu vychutnali radosť z lietajúcich šarkanov ako sa patri. Slniečko hrialo a nálada bola veselá.

          • Dejepisná exkurzia - Zámok Slavkov u Brna a Mohyla mieru

          • 20. októbra 2023 navštívili žiaci 8. ročníka monumentálny barokový zámok v Slavkove u Brna, ktorý je spojený najmä s najväčším triumfom Napoleona Bonaparta. Miesto, kde zahynulo takmer 50 tisíc vojakov rozhodlo o politických zmenách v 19. storočí. Slavkov u Brna, vo svete známy skôr ako Austerlitz, sa 2. decembra 1805 stal bojiskom, kde sa stretli najväčšie európske mocnosti - Francúzsko, Rakúsko a Rusko. Aj keď početná prevaha bola na strane rakúskeho cisára Františka I. a ruského cára Alexandra I., tak z balkóna zámku Slavkov - Austerlitz sa po tejto Bitke troch cisárov ozval hlas  cisára Napoleona, ktorý tu ohlasoval svoj triumf.

            Exkurzia ďalej pokračovala prehliadkou Mohyly mieru, ktorá bola postavená na počesť mŕtvych vojakov v roku 1910 na kopci nad obcou Prace. Tento pamätník sa stal  dominantou chránenej pamiatkovej zóny Slavkovské bojisko.

            Mgr. Richard Drinka

             

          • Strašidlá v lavici

          • Koncom októbra sa zvyčajne chodby našej školy zaplnia malými stašidielkami, ale aj duchmi, čarodejnicami, princeznami, pirátmi, skrátka deťmi v najrôznejších kostýmoch. Je to neklamný znak toho, že žiaci na prvom stupni si užívajú zážitkové vyučovanie - deň plný hravých aktivít v triedach, ktoré im nachystali triedne učiteľky. Súčasťou tohto dňa je aj diskotéka, ktorú pre deti z prvého stupňa pripravili žiaci z ôsmeho a deviateho ročníka. Chlapci dodali mix veselých tanečných pesničiek a dievčatá s nacvičenými choreografiami roztancovali v dvoch hodinových blokoch najskôr prvákov a druhákov a potom poriadne vybláznili aj tretiakov a štvrtákov. Verím, že naši prvostupniari si celý zábavný deň poriadne užili.

            Ďakujem starším žiakom, ktorí sa výnimočne dobre zhostili svojej úlohy a mladším spolužiakom urobili skvelú diskotéku.

          • Školské kolo Olympiády v slovenskom jazyku

          • V utorok 17. októbra si v školskom kole 16. ročníka Olympiády v slovenskom jazyku a literatúry (kategória 1C) meralo sily 18 žiakov 8. a 9. ročníka. Najskôr žiaci absolvovali písomnú časť súťaže formou online testu prostredníctvom portálu Edupage. Po ukončení testovej časti sa žiaci popasovali s transformáciou textu a na záver si zmerali sily v rečníckych zručnostiach v rámci ústnej časti súťaže pri tvorbe a prednese vlastných prejavov.

            Na 1. mieste sa umiestnil Nathaniel Rehák z 9.B, na 2.mieste Kiaran Mmaduabuchi Ayiba z 9.B a na 3.mieste skončila Chiara Kovačičová z 8.A. Ďalšími riešiteľmi boli žiaci: Linda Flajžíková (9.A), Michaela Gyenešová (8.B), Nicolas Toráč (8.A), Vanesa Flajžíková (8.B), Zuzana Macháčková (8.A), Simona Petrlová (9.A), Patrícia Polláková (8.A), Matej Králiček (8.A), Matyáš Beňa (8.B), Adrian Duchoslav (9.B), Denisa Herudová (9.B), Vanesa Mrázová (9.A), Patrícia Dobiášová (8.B), Teodor Náter (9.B) a Monika Žišková (8.B).  

            Žiak umiestnený na prvom mieste, Nathaniel Rehák z 9.B, postúpil do okresného kola, ktoré sa bude konať 15. novembra 2023.

            Všetkým zúčastneným žiakom ďakujeme za účasť, Nathanielovi blahoželáme a želáme mu úspech v ďalšom kole.

            Mgr. Hana Blažeková