• Halloween v ŠKD

          • Halloween je dňom, na ktorý sa teší hádam každé dieťa. Je dňom plný očakávania, tajomstiev a samozrejme aj zábavy. No a inak to nebolo ani v našom školskom klube. Deti z II. oddelenia si zasúťažili, zatancovali a dostali aj drobnú odmenu.

            Deti IV. oddelenia tiež oslávili Halloween súťaživou formou. V skupinkách museli prejsť Halloweenskou cestou, počas ktorej riešili úlohy a na záver museli vyriešiť správne tajničku. Počas týždňa sa tiež venovali tejto téme napr.hrou, kde podľa daného opisu mali priradiť správny obrázok ( kotol, metla, drakula,  atď).  Za ich aktivitu boli odmenení sladkou odmenou.

            Aj takouto formou upevňujeme kamarátske vzťahy, vzájomnú spoluprácu medzi deťmi a veríme, že im pribudlo zasa zopár pekných zážitok.

          • IMATRIKULÁCIA PRVÁKOV

          • 25. októbra v podvečerných hodinách sa konala Imatrikulácia prvákov a už tradične sa niesla v rozprávkovom duchu. Tentoraz panie učiteľky v prvom ročníku zvolili námet z fantasticého sveta Narnie. Nacvičili spolu so svojimi prvákmi čarovný program, ktorý umocňovali krásne kulisy a punc dokonalosti mu dodali žiarivo biele odevy prváčikov a skvelé herecké výkony starších spolužiakov z ôsmeho a deviateho ročníka.

            Verím, že všetci, ktorí sa Imatrikulácie zúčastnili, si odniesli v srdci úžasný pocit a nádhernú spomienku na výkony našich najmladších žiakov.

            Vedenie školy touto cestou ešte raz ďakuje všetkým, ktorí sa na príprave Imatrikulácie podieľali .

          • Juraj Veselý - 3. miesto v celoslovenskej súťaži

          • V tomto školskom roku sa žiaci piateho a šiesteho ročníka zapojili do celoslovenskej výtvarnej súťaže „Salamander očami detí 2023“. Súťaž bola zameraná na banícke povesti a rozprávky. Z vyše dvesto prác sa na 3. mieste v kategórii žiakov druhého stupňa umiestnil Juraj Veselý z 5.A triedy. Ocenenie si prebral v krásnom prostredí RuinBar-u v Banskej Štiavnici, kde boli vystavené všetky zaslané práce detí z rôznych kútov Slovenska. Srdečne blahoželáme.

                                                                                      Mgr. Emília Krištofíková

          • Aurélium Bratislava

          • Žiaci 6. a 7. ročníka sa dňa 10.10.2023 zúčastnili exkurzie do Aurélia v Bratislave – zážitkového centra vedy. Aurelium je miesto, kde sa prelína zábava s učením v duchu hesla Jána Amosa Komenského „Škola hrou“, kedy je vedecký poznatok alebo akékoľvek učivo  skryté v zábavnom experimente. Centrum vedy používa neformálne metódy, vyvažuje prvky hry a vzdelávania. Ideou centra je popularizovať vedu formou prístupnou širokej verejnosti tak, aby si každý z návštevníkov odniesol nové poznatky, zážitky a nové vedomosti.

            Exkurzia začala laserovou šou, ktorá mala motivovať žiakov k zábavnému skúmaniu javov z oblasti fyziky, chémie, biológie a iných prírodných a technických vied. Po laserovej šou nasledovala prehliadka exponátu Teslov svet s odborným výkladom, kde sa žiaci oboznámili s princípom fungovania Faradayovej klietky, vznikom rôznych elektrických výbojov, bleskov a ich vlastností. Nakoniec si žiaci mohli ľubovoľne vyskúšať rôzne interaktívne expozície aj sami. Týmto pútavým spôsobom sa tak presvedčili, že aj veda môže byť zábavná.                                                                                       E. Krištofíková, J. Ravasová, P. Ovečková

          • Európsky deň jazykov 2023 na našej škole.

          • Európsky deň jazykov sa oslavuje od roku 2001. Jedným z hlavných cieľov je podporovať výučbu cudzích jazykov medzi všetkými občanmi únie. V celej Európe si dňa 26. septembra pripomíname jej jazykovú a kultúrnu rozmanitosť, ako aj význam ovládania cudzích jazykov nielen pre štúdium a lepšie uplatnenie na trhu práce, ale aj všestranný rozvoj osobnosti.

            Ani naša škola nezabudla na tento deň a pripravila pre žiakov kreatívne edukačné aktivity:

             Projektovú súťaž

             

            V Projektovej súťaži  sa so svojimi prácami umiestnili títo žiaci:

            1. miesto získali Chiara Kovačičová z 8.A  a Vanesa Flajžíková z 8.B
            2. miesto získala Gabriela Pikálková zo 6.B
            3. miesto získala Eliška Švrčková z 8.A
            4. miesto získala Linda Flajžíková z 9.A
            5. miesto získal Sebastián Skupin z 8.A

            Dopoludnie prezentácií o európskych krajinách

             

            Vedomostný kvíz

             

            Vo vedomostnom kvíze sa jednotlivé triedy umiestnili nasledovne:

            1. miesto 8.A , 10 bodov
            2. miesto 5.B , 9 bodov
            3. miesto 6.A , 8 bodov

             

            Podujatia sme si spestrili aj premietaním cudzojazyčných piesní prostredníctvom interaktívnej tabule, kde sa žiaci presvedčili, že jazyky sa dajú naučiť aj zábavnou formou.

            Po odovzdaní vecných cien a diplomov vyučujúce  zaželali víťazom súťaže a kvízu veľa radosti pri učení sa cudzieho  jazyka. Ďakujeme všetkým žiakom, za aktívnu účasť a kreatívne práce pri projektovej súťaži, žiakom 9.A triedy za prezentovanie zaujímavých informácií o krajinách a za príjemnú atmosféru počas celého dňa.

            Mgr. Ivana Hílková,  Mgr. Michaela Rozborilová, Ing. Jana Ravasová

          • Raráškova exkurzia

          • V pondelok 25.9. 2023 sa žiaci 2.A a 2.B triedy zúčastnili zážitkovej exkurzie v Sonnentori. Na južnej Morave v obci Čejkovice sa nachádza Sonnentor.  Bylinkový raj Sonnentor sa špecializuje na spracovanie bylín, čajov a korenín.

            V rámci Raráškovej exkurzie sa deti hravou formou ponorili do tajomstva výroby čajov a korenín a zoznámili sa s témou ekologického pestovania. Celým programom deti sprevádzali raráškovia – Rozárka, Levandulín, Vavřinec a tiež zvieratká z farmy – pes Azor a sliepka Zorka. Na úvod deti čakalo maňuškové divadlo. Potom nasledovala ochutnávka detských čajov a interaktívna prehliadka výroby čajov. Na záver si deti vlastnoručne vyrobili originálnu čajovú zmes, ktorú si každý odniesol domov. A keďže nám prialo aj počasie, posledné voňavé chvíle sme strávili v záhrade sv. Hildegardy.

            Logo Sonnentor - Široký úsmev a 24 slnečných lúčov – na každú hodinu dňa jeden.

            Mgr. Zuzana Brúsilová

          • Návšteva hasičskej zbrojnice

          • V piatok 22.9. 2023 navštívili žiaci druhých tried hasičskú zbrojnicu v Holíči. Veliteľ hasičského zboru, pán Stúpal, nás spolu so svojimi kolegami srdečne privítal. Deťom trpezlivo a podrobne rozprával o práci hasičov. Veľký úspech mala prehliadka hasičskej techniky ( vodný čln, snežný skúter, štvorkolka ),  ktorá je využívaná v prípade krízových situácií. Množstvom získaných informácií sa zvýšilo povedomie detí o práci hasičov.

            Mgr. Zuzana Brúsilová

          • Zážitkové vyučovanie : "O prírode v prírode"

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Zážitkové vyučovanie : "O prírode v prírode".

            V utorok 3. októbra sa žiaci prvého stupňa učili netradične. V tento teplý, slnečný, jesenný deň  namiesto do školských tried vyšli do rôznych častí Holíča a jeho okolia, aby sa o prírode učili priamo v prírode. Pani učiteľky im pripravili množstvo atraktívnych aktivít, v ktorých deti získali veľa nových poznatkov o prírode. Naučili sa zaujímavosti o bylinách rastúcich v tomto regióne, oboznámili sa s vodnými zdrojmi v okolí mesta - navštívili Valšu aj známy minerálny prameň Sirkovú vodu, pracovali s kompasom i buzolou, s ich pomocou riešili šifrovaciu úlohu.   Z výšky holíčskej rozhľadne pozorovali typy krajín a určovali svetové strany. Zbierali gaštany a z nich tvorili písmenká, slová, matematické príklady no aj krásne výtvarné objekty. A niektorí žiaci si v prírode precvičovali aj anglické slovíčka, ktoré s danou tematikou súvisia.

            Verím, že poznatky a zážitky získané hravou formou uprostred prírody obklopujúcej naše mesto si deti dlho uchovajú v pamäti.