• Pytagoriáda - školské kolo
          • Pytagoriáda - školské kolo

          • V mesiaci december sa naši žiaci zapojili do 39. ročníka matematickej súťaže – Pytagoriáda. Školského kola sa zúčastnilo 45 žiakov I. stupňa a 73 žiakov II. stupňa. Z tohto počtu sa stalo  29 žiakov úspešnými riešiteľmi, ktorým budeme držať palce na okresnom kole. Gratuľujeme.

        • Zo školských lavíc do atletických klubov
          • Zo školských lavíc do atletických klubov

          • V stredu 20. 12. 2017 sa 18 žiakov 5. až 9. ročníka zúčastnilo atletických pretekov v športovej hale Elán v Bratislave. Mali tak možnosť porovnať svoje sily a schopnosti v konkurencii žiakov z iných škôl . Odmenou za ich snahu im bolo stretnutie s najrýchlejším Slovákom, šprintérom Jánom Volkom - Majstrom Európy v behu na 200 m. Dúfame, že tento  deň bude pre žiakov motiváciou pre ich ďalší športový rozvoj a zvýšenie záujmu o atletiku.

        • Vianočná tržnica
          • Vianočná tržnica

          • Poobede sa okolie našej školy naplnilo rodičmi a deťmi.  Prišli si pozrieť pásmo vianočných piesní a tanca, ktorými im žiaci školy chceli spríjemniť predvianočný čas. A potom sa už otvorili pomyselné brány Vianočnej tržnice.  Zúčastnené triedy  si nachystali stánky, v ktorých predávali výrobky, ktoré žiaci dlho predtým na hodinách výtvarnej výchovy a pracovného vyučovania pripravovali. Deti boli zruční predajcovia, podarilo sa im predať takmer všetky výrobky, z čoho mali ozaj veľkú radosť. Zároveň touto činnosťou získavali aj dôležité základy finančnej gramotnosti. Nechýbal ani stánok so sladkými medovníkmi a vianočným punčom. Financie získané ich predajom budú poskytnuté na pomoc potrebným.

            Príprava Vianočnej tržnice, ktorú sme usporiadali prvýkrát, bola časovo i organizačne náročná. No rozžiarené očká a obrovská radosť detí, keď si niekto kúpil výrobok, ktorý vlastnoručne vyrobili, boli dostatočnou odmenou i motiváciou do ďalších podobných projektov. Ďakujem všetkým zúčastneným triedam a ich triednym učiteľkám za prípravu krásnych výrobkov i čas strávený prípravou Vianočnej tržnice. Ďakujem i všetkým rodičom, ktorí prišli, že si v predvianočnom hektickom čase našli chvíľku a  podporili našich žiakov a dúfam, že čas strávený na Vianočnej tržnici bol príjemným spestrením čakania na Vianočné sviatky.

            Riaditeľstvo školy

        • Rodina bez cigariet
          • Rodina bez cigariet

          • V mesiacoch november a december sa aj v tomto školskom roku naša škola zapojila do projektu, ktorý už 6. rok realizuje Občianske združenie „Rodina bez cigariet“. Prvou aktivitou bolo odovzdávanie výtvarných prác žiakov I. stupňa s témou zdravej výživy pod názvom „Jabĺčko za výkres“. V mesiaci november sa uskutočnila súťaž prezentácií o škodlivosti fajčenia, drog a zdravom životnom štýle v kultúrnom dome v Skalici. Na treťom mieste v kategórii 7.-9. ročník sa vo veľkej konkurencii umiestnili žiaci 7.A triedy Izabela Meszárosová, Patrik Lisál a David Pekar. V rovnakej kategórii boli ocenení aj žiaci 8.A triedy Samuel Rajčák a Adrian Duchoslav. Výtvarnej časti súťaže sa zúčastnili žiaci I. aj II. stupňa. Vyhodnotenie sa uskutočnilo 13. novembra v OC MAX Skalica. Na druhom mieste v 1. kategórii sa umiestnil žiak 2.A triedy Samuel Švec  a v tej iste kategórii cenou organizátora bola odmenená Chiara Kovačičová, takisto z 2.A triedy. Cenou organizátora v 2. kategórii bola odmenená Nikola Olivová z 8.B triedy. V kategórii „Plagát“ sa na 4.mieste umiestnila Sabína Stančáková z 9.B  triedy. Okrem pekného zážitku si žiaci odniesli aj hodnotné ceny a tričko, na ktorom mali vytlačený originál vlastnej práce. Blahoželáme. 

                                                                                                                                                         Mgr. Emília  Krištofíková

        • Mikulášska latka
          • Mikulášska latka

          • V piatok  8. decembra  sa  31 žiakov našej školy zišlo v priestoroch  telocvične, aby si porovnali svoje sily, talent a šikovnosť  v školskom  kole v skoku do výšky – Mikulášskej  latke. V mladšej kategórii žiakov 6. a 7. ročníka medzi sebou súťažilo 9 chlapcov, ktorí mali veľmi vyrovnané aj pekné výkony. Nakoniec zvíťazil Michal Caletka zo 7. B výkonom 130 cm. Na druhom mieste skončil Róbert Daniel  zo 7.A s výškou 125 cm. Tretie miesto obsadil Samuel Skokan zo  7.B výkonom 120 cm.

            Mladšiu kategóriu žiačok reprezentovalo 6 odvážnych dievčat. Najlepší výkon 125 cm dosiahla Monika Janošťáková zo 6. B , potešila tiež Sofia Gorbatenková zo 6.B, ktorá latku prekonala vo výške 120 cm a získala tak pekné 2. miesto. Tretie miesto obsadila jej sestra Simona Gorbatenková  výkonom 115 cm.

             

            V staršej kategórii žiakov 8. a 9. ročníka si medzi sebou zmeralo sily 13 chlapcov, z ktorých najlepší výkon podal Pavol Riečický z 8.A triedy vo výške 160 cm, na druhom mieste príjemne prekvapil Oliver Šefčík z 9. A triedy výkonom 155 cm a na treťom mieste Mário Mráz taktiež z 9.A , ktorý skočil do výšky 150 cm. Medzi staršími  žiačkami sa z víťazstva radovala Natália Kovačičová z 8. A výkonom 130 cm, druhé  miesto obsadila  výkonom 125 cm Anna Mária Dubecká z 8. B triedy, tretia skončila Kristína Veselá z 8. A vo výške 120 cm. Všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť, víťazom srdečne blahoželáme  a pevne dúfame, že svoj talent budú aj naďalej rozvíjať.   

            Mgr. Soňa Otavová                  

             

                                                                         

          • Literárna Senica Ladislava Novomeského

          • Do  XXXI. ročníka celoslovenskej literárnej súťaže sa úspešne zapojil s textom Strašidelná bábika žiak 5. A, Tadeáš Bilovský. Jeho text porotu zaujal natoľko, že mu bolo udelené 3. miesto v I. kategórii – próza a bol pozvaný na slávnostné vyhodnotenie do Senice 7. decembra 2017.

            Mgr. Hana Blažeková

        • „Na svätého Mikuláša už je zima celá naša.“
          • „Na svätého Mikuláša už je zima celá naša.“

          • Tak hovorí krásna ľudová pranostika, ale toho roku je tomu naozaj tak. 6. decembra spolu so snehovými vločkami prišiel medzi deti našej školy sv. Mikuláš so svojím sprievodom.  Pri vianočnom stromčeku si vypočul krásne básne a piesne našich najmenších – prváčikov.  Povzbudil ich, aby boli dobré, poslušné deti a usilovne sa učili. Potom postupne rozdával radosť deťom na prvom stupni, ktoré za ich pracovitosť a poslušnosť odmenili anjelici sladučkými mikulášskymi perníkmi. A aby radosť bola úplná prišiel pozrieť aj deti z piateho ročníka.  Za veľkú radosť počas mikulášskej nádielky patrí  vďaka našim deviatakom : Jurajovi Křížovi, Lukášovi Španírovi, Klárke  Strapinovej, Sabinke  Stančákovej, Karinke Bučkovej, Karinke Fischerovej, Klárke Slaninovej a Márii Valúchovej. 

             

            Mgr. Jana Belicová

        • Olympiáda v slovenskom jazyku
          • Olympiáda v slovenskom jazyku

          • Už desiaty rok sa na našej škole konala Olympiáda v slovenskom jazyku. Zmerali si v nej sily 12 žiaci 8. a 9. ročníka. Na 1. mieste sa umiestnil Filip Šebesta, na 2.mieste Sabina Stančáková a na 3.mieste skončil Jakub Králiček. Ďalší súťažiaci sa umiestnili v nasledujúcom poradí: Natália Skalová, Lucia Časová, Katarína Valúchová, Martin Kunovský, Rastislav Vanek, Aneta Šimková, Kristína Veselá, Andrea Lániková a Samuel Rajčák. Žiak umiestnený na prvom mieste, Filip Šebesta, postúpil do okresného kola konaného 29. novembra v Senici. Filip sa umiestnil na 7. mieste. Všetkým zúčastneným žiakom ďakujeme za účasť.

            Mgr. Hana Blažeková

          • Oznam školskej jedálne

          • Z dôvodu uzávierky kalendárneho roka je v mesiaci december možné odhlásiť stravníkov z obedov len do 18.12. 2017. Ak dieťa ochorie po tomto termíne, je potrebné priniesť ospravedlnenie od lekára, inak odhlásené zo stravy nebude.

        • 1.december – Deň boja proti AIDS
          • 1.december – Deň boja proti AIDS

          • Aj v tomto roku sa rozhodla podporiť aj naša škola kampaň Deň boja proti AIDS. V mesiaci november sa žiaci zapojili do výtvarnej súťaže,  vo vestibule školy bol pripravený informačný panel, žiaci 7. ročníka absolvovali na hodinách vedomostný test „Čo vieš o AIDS“ a pre deviatakov pripravili pracovníci CPPPaP vzdelávací program „Hrou proti AIDS“. Žiaci 8.A triedy vytvorili v škole živú červenú stužku, úlohou ktorej bolo informovať žiakov II. stupňa o nebezpečenstve tejto choroby. Ako tradične, najvýznamnejšou aktivitou bolo rozdávanie červených stužiek a informovanie občanov mesta dňa 1.12. 2017 o zákernosti tejto choroby žiakmi ôsmeho ročníka. V rámci tejto aktivity  navštívili aj primátora mesta p. Zdenka Čambala a ďalších predstaviteľov mesta. Všetky tieto aktivity, nielen našej školy, ale i ďalších škôl, zapojených do tejto kampane, by mali viesť k tomu, aby sa najmä mladá generácia začala zodpovedne správať k životu.

                                                                                              Mgr. Emília Krištofíková

             

        • Exkurzia  Hvezdáreň  a Planetárium Brno
          • Exkurzia Hvezdáreň a Planetárium Brno

          • Budeme niekedy cestovať vesmírom rýchlejšie ako svetlo? Posadíme sa do kozmických lodí ako v Star Treku alebo Hviezdnych vojnách a navštívime všetky tie úžasné svety, ktoré sa nachádzajú u hviezd vzdialených stovky, tisíce, milióny i miliardy svetelných rokov?  Sen o medzihviezdnych výpravách zažili žiaci 7. ročníka v programe Digitária v Brne, ktoré ako prvé v Európe uvádza predstavenie Rýchlejšie ako svetlo. Žiaci sa stali astronautmi, ktorí sa snažia nájsť obytné svety, vedcami, ktorí sú presvedčení, že prekonajú svojou výskumnou prácou takmer nedosiahnuteľný horizont. Oboznámili sa s mnohými pojmami a spestrili si jeden deň exkurziou do Hvezdárne a Planetária v Brne, a priniesli si domov zážitky z unikátneho 3D premietania.

            Mgr. Ivana Hílková

        • Dejepisná exkurzia 8. ročníka
          • Dejepisná exkurzia 8. ročníka

          • Monumentálny barokový zámok v Slavkove u Brna je spojený najmä s rodom Kounicov. Čo všetko patrilo k tomuto starému šľachtickému sídlu, ktoré pôvodne postavili Nemeckí rytieri v 13.storočí? Čo zostalo z ich rozsiahlych umeleckých zbierok? Akú sochársku výzdobu po sebe na zámku zanechal Giovanni Giuliani? Akými zámockými freskami sa preslávil Andrea Lanzani? Kde sa podpísal mier po bitke u Slavkova, a ako to je v skutočnosti s "Napoleonovou" posteľou. Nielen na tieto otázky získali odpoveď  žiaci 8. ročníka , ktorí 16. novembra 2017 navštívili Slavkovský zámok.

             Exkurzia ďalej pokračovala prehliadkou expozície Bitka troch cisárov Slavkov / Austerlitz 1805/, ktorá bola otvorená k 200. výročiu bitky u Slavkova a hneď v nasledujúcom roku získala cenu v súťaži múzejných expozícií GLORIA MUSAEALIS 2005. Expozícia je koncipovaná netradične a prináša poučenie a silný nevšedný zážitok. Oboznamuje s vojenským ťažením Napoleona Bonaparteho v roku 1805, ktoré vyvrcholilo bitkou u Slavkova. Autori expozície sa usilujú priblížiť návštevníkom nielen vojenskú a politickú slávu doby, ale aj jej odvrátenú stranu. Tou bolo asi 17000 mŕtvych vojakov, ktorí padli v tejto bitke na oboch stranách. Na ich počesť bol v roku 1910 na kopci nad obcou Prace postavený pamätník Mohyla mieru, ktorá sa stala  dominantou chránenej pamiatkovej zóny Slavkovské bojisko.

            Mgr. Richard Drinka

        • Erb a kroniky mesta Holíč
          • Erb a kroniky mesta Holíč

          • V rámci vyučovania Občianskej náuky  dňa 15.11.2017 zažili žiaci 6.B  netradičnú a veľmi zaujímavú hodinu. V spolupráci s Mestskou knižnicou im pani kronikárka mesta Holíč veľmi príťažlivou formou porozprávala o práci kronikára a ako kronika vzniká. Žiaci mali možnosť sa oboznámiť s písanou kronikou a jej digitálnou verziou, nahliadnuť do najstaršej kroniky mesta z roku 1945. Chlapcov a dievčatá zaujali i pamätné knihy mesta Holíč a veľmi bohatá dokumentácia ku kronikám.  Za veľmi podnetnú hodinu strávenú  nad kronikami  mesta Holíč patrí naša vďaka pani kronikárke Silvii Lukovičovej.

                                                                                                     Mgr. Jana Belicová

        • Deň vojnových veteránov
          • Deň vojnových veteránov

          • V piatok 10. novembra sme si pripomenuli „Deň vojnových veteránov“. O 11. hodine a  11. minúte sa symbolicky rozozneli zvony kostola Božského Srdca v Holíči.  Pri tejto príležitosti sa na Námestí mieru pri Pomníku padlých uskutočnil spomienkový akt kladenia symbolických červených makov.  V spolupráci s Mestom Holíč ho pripravila Základná organizácia Jednoty dôchodcov Slovenska. Na akte sa zúčastnili aj žiaci 8. ročníka našej školy. Položením kvetu červeného maku si žiaci uctili  všetkých, ktorí zahynuli počas rôznych ozbrojených konfliktov.         

          • Informácie k Testovaniu 5 - 2017

          • Dňa 22. novembra 2017 sa uskutoční celoslovenské testovanie žiakov 5. ročníka pod názvom Testovanie 5-2017. Cieľom tohto testovania je získať objektívne informácie o výkone žiakov pri vstupe na vzdelávací stupeň ISCED 2.

            Testovanie sa uskutoční z predmetov matematika a slovenský jazyk a literatúra. Každý test má 30 úloh, na ich vypracovanie je stanovený časový limit 60 minút.

            Povolené pomôcky: modré gulôčkové pero (nie atramentované, gumovacie, gelové).

            Nepovolené pomôcky: mobilný telefón, kalkulačka, pravítko, zošit, učebnica, atramentované pero, gumovacie pero, gelové pero.

            Harmonogram:

             

             

             

        • Strašidelná škola
          • Strašidelná škola

          • Posledný októbrový týždeň sa začali v škole diať čudné veci. Na chodbách, v triedach i v jedálni sa začali postupne objavovať obrázky strašidielok, duchov i netopierov. A v piatok sa celá škola zmenila na strašidelné miesto plné obživnutých duchov, zombíkov, upírov a čarodejníc a čarodejov. V triedach mali deti na prvom stupni pripravené zážitkové vyučovanie v strašidelnom duchu. Pre žiakov druhého stupňa pripravila pani učiteľka Ivana Híková zaujímavú prezentáciu o pôvode halloweenskych sviatkov a spôsobe ich slávenia v rôznych obdobiach a u rôznych národov. V poobedňajších hodinách sa v priestoroch jedálne konal Halloweensky karneval určený pre žiakov prvého až šiesteho ročníka. Všetky  deti  rozšantila a skvelo pobavila Romana Svatíková, ktorá pre ne vytvorila úžasnú tanečnú atmosféru. A pre tých, čo sa neboja, bola pripravená chodba odvahy. Časť budovy našej školy sa premenila na priestor zaplnený hrôzostrašnými monštrami, duchmi, strašidlami, čarodejnicami ale aj pavúkmi, hadmi a inými strach naháňajúcimi tvormi.  Bohaté svetelné efekty a mihotavé svetlo  sviečok dotvárali strašidelnú atmosféru.

            Iniciátorkou a hnacím motorom tejto náročnej akcie bola pani učiteľka Sylvia Smaženková, ktorá postupne nadchla pre túto myšlienku i kolegyne z prvého stupňa a ŠKD. A tak sme sa mnoho októbrových popoludní stretali a vymýšľali, maľovali, strihali a lepili, aby sme pripravili dekorácie a program pre tento neobyčajný deň a aby sme naozaj budovu školy a jedáleň zmenili na strašidelné miesto.

            Poďakovanie patrí všetkým kolegyniam a kolegom aj  z druhého stupňa, ktorí sa do prípravy a realizácie zapojili. Mnohí prišli v kostýmoch, aby pre svojich žiakov vytvorili skutočne neobyčajné a snáď i nezabudnuteľné vyučovanie.

            Veľká vďaka patrí však i žiakom a ich rodičom, za prípravu krásnych kostýmov a úžasných masiek. Preukázali tým obrovskú tvorivosť a kreativitu a nádherne dotvorili celkový dojem.  Niektoré líčenia boli nesmierne zaujímavé, iné zas tak dokonale realistické až naháňali hrôzu. Všetky však vyjadrovali chuť detí zapojiť sa do školskej aktivity a užiť si školu trošku inak, veselo a zábavne.

            Mgr. Mária Gortová

        • Majstrovstvá okresu v šachu
          • Majstrovstvá okresu v šachu

          • Dňa 27.10.2017 uskutočnil Slovenský šachový zväz so súhlasom Ministerstva ŠVVaŠ SR Školské majstrovstvá okresu Skalica žiakov a žiačok v zrýchlenom šachu. Hotel sv. Ľudmila v Skalici bol ideálnym miestom pre realizáciu tejto hry, ktorá vyžaduje pokoj a maximálne sústredenie jednotlivých hráčov. Hralo sa Švajčiarskym systémom na 9 kôl s hracím tempom 2 x 10 minút na partiu. V kategórii chlapcov, v ktorej sa zúčastnilo 22 súťažiacich našu školu  úspešne reprezentovalo kvarteto  žiakov : Tomáš Matula 6.B, Lukáš Čermák 7.B, Oliver Šefčík a Marek Šefčík z 9.A triedy. V silnej konkurencii preukázali všetci na šachovnici svoje šachové umenie a celý čas bojovali o čo najlepšie umiestnenie. Výsledná listina ukázala po skončení 9.kola konečné poradie, v ktorom sa Oliver Šefčík umiestnil na 3.mieste, Lukáš Čermák na 5.mieste, Marek Ševčík obsadil 6.miesto a Tomáš Matula 14 miesto.  Oliver Ševčík si tretím miestom zabezpečil postup na Školské majstrovstvá Trnavského kraja. Vedenie školy ďakuje žiakom za vzornú reprezentáciu školy a Oliverovi Ševčíkovi želá veľa úspechov v krajskom kole.

            Mgr. Dušan Chanečka

        • Vystúpenie žiakov 4. B v Senior dome Terézia
          • Vystúpenie žiakov 4. B v Senior dome Terézia

          • Už 27 rokov je október vyhlásený za mesiac úcty k starším a starí ľudia si túto úctu naozaj zaslúžia.  Pre niektorých je tento mesiac smutný, lebo sa tak rýchlo blíži zima.  Na druhú stranu je práve toto obdobie, kedy si môžeme vychutnať posledné teplé slnečné lúče. Trocha tepla do jesene života dôchodcov priniesli aj naši štvrtáci. Pri dvojitej príležitosti mesiaca úcty k starším a osláv piateho výročia fungovania zariadenia Sociálnych služieb Senior dom Terézia na Zámockej ulici v Holíči sa dňa 19. októbra a 23. októbra zúčastnili bohatého programu. Na prvom stretnutí, ktorého sa zúčastnili čestní hostia osláv výročia, pri čom za všetkých možno spomenúť predovšetkým primátora mesta Holíč PhDr. Zdenka Čambala, Mgr. Františka Janečka, prednostku okresného úradu JUDr. Vieru Kučerovú, riaditeľa UPSVaR Ing. Jána Kovára a riaditeľov holíčskych škôl. Žiaci 4 ročníka sa na tomto jubilejnom stretnutí prezentovali básňami a cover verziou piesne „Happy birthday“.

            V pondelok 23. októbra 2017 spolu s deťmi z materskej školy v Kátove a chovancami Domova sociálnych služieb „Zelený dom“ vystúpili s plným programom, s básňami, tancom a piesňami a ako upomienku na svoju návštevu venovali každému klientovi „Seniordomu“ darček, ktorý pripravili na hodinách Výtvarnej výchovy.

            Mgr. Andrea Tomčíková

             

          • Imatrikulácia

          • Stalo sa už tradíciou, že v októbri žije škola na Školskej ulici Imatrikuláciami prváčikov. Je to veľká udalosť pre deti i pre nás, pedagógov. Tohto roku sme telocvičňu zmenili na morský svet, plný zvláštnych tvorov, lodí a nechýbala ani truhlica s pirátskym pokladom a morská panna. No a naši prváčikovia sa vďaka nápaditým kostýmom  premenili na statočných námorníkov a odvážnych pirátov.  Spoločne plnili rôzne úlohy: spievali, recitovali, tancovali, aby nakoniec získali kľúč k truhlici  ukrývajúcej tajomný poklad.  Za svoju veľkú snahu pri nácviku a schopnostiach, ktoré preukázali pri plnení úloh, získali prváci viacero odmien. Od primátora mesta Zdenka Čambala dostali krásnu a zaujímavú knihu, riaditeľ školy Roman Švec  im venoval na pamiatku imatrikulačný list,  morská panna im venovala mušľu, aby im pripomínala túto sviatočnú chvíľu a pani učiteľky im odovzdali sladkú perníkovú lodičku.

            Pásmo riekaniek, piesní a tanca so svojimi žiakmi pripravili a nacvičili učiteľky prvého ročníka Mgr. Ivana Ivanová a Mgr. Gabriela Paníčková, ktorým za túto náročnú činnosť patrí veľké poďakovanie. V úlohe morskej panny  sa predstavila Mgr. Veronika Martišiaková.  Pochvalu a poďakovanie si zaslúžia všetky učiteľky prvého stupňa, ktoré sa podieľali na príprave kulís a výzdoby telocvične, najmä Mgr. Sylvia Smaženková za námety a úžasné svetelné efekty. Veľké ďakujem patrí aj pánovi Petrovi Kovárikovi, riaditeľovi ZUŠ za ozvučenie celej akcie.

            Mgr. Mária Gortová

          • Záložka do školy spája školy

          • Témou 8. ročníka projektu Záložka do knihy spája školy, ktorú vyhlásili k Medzinárodnému mesiacu školských knižníc 2017 Slovenská pedagogická knižnica v Bratislave a Knižnica Jiřího Mahena v Brne, bol tajuplný svet knižných príbehov. I tento rok sme sa opäť s nadšením zapojili do tejto aktivity. Deti sa spolu s pani učiteľkami pustili do práce. Prečítali si zopár umeleckých textov, porozprávali sa o autoroch umeleckej literatúry. Potom začali pracovať na záložkách. Niektorí vytvorili pekné záložky počas hodín literatúry, iní ich vyrábali doma.

            Pred zozbieraním svojich výtvorov zopár žiakov pripísalo svoje kontaktné údaje na zadnú stranu záložiek. Tie sme poslali svojim možno budúcim kamarátom do našej partnerskej školy ZŠ Šumiac. Žiaci na prvom i druhom stupni vytvorili spolu 155 záložiek. Našim malým kamarátom sme poslali aj malý darček: knižku s historickými receptami Tereziánske delikatesy a nejaké informačné letáky o našom meste.

            Mgr. Hana Blažeková