• Brick by brick

          • Brick by brick je kurz určený pre deti, ktoré kocky LEGO® poznajú , radi si z nich stavajú a majú chuť objavovať nové veci. Naše deti v ŠKD mali tú možnosť zoznámiť sa s týmto vzdelávacím  programom. Deti pomocou kociek skladali kolotoč, ktorý po zapojení ožil - točil sa. A k čomu sa deti pri hre učia?  Pracovať s plánikom a stavať podľa neho, precvičovať si priestorové vnímanie a matematické zručnosti, oboznamovať sa s fyzikálnymi zákonmi a popritom pracovať v skupine a byť tolerantný a kamarátsky.

          • Ocenenie a poďakovanie žiakom za vzornú reprezentáciu školy

          • Blíži sa koniec školského roka 2016 / 2017 a s ním aj všetky prírodovedné, výchovné, výtvarné a športové súťaže. Na základe ich výsledkov už tradične vedenie školy oceňuje najúspešnejších  a najaktívnejších žiakov, pre ktorých sú pripravené pekné vecné  odmeny.  Aj tento školský rok hodnotíme z hľadiska zapojenia a úspešnosti žiakov v jednotlivých školských súťažiach veľmi  kladne, a preto bolo vybraných na ocenenie až 40 najšikovnejších žiakov. Dňa 22. júna riaditeľ školy Roman Švec prijal všetkých ocenených žiakov. Poďakoval sa im za úspešnú reprezentáciu školy a zaželal im veľa zdravia, šťastia, spokojnosti a úspešný budúci školský rok.

          • Školský pohár vo futbale - TPA

          • 5. júna sa na škole zorganizoval už druhý ročník futbalového turnaja s názvom Školský pohár vo futbale. Turnaja sa zúčastnilo 5 družstiev zložených zo žiakov jednotlivých ročníkov, ktorí medzi sebou súperili systémom každý s každým. Na otvorení turnaja sa žiakom prihovoril riaditeľ školy  Roman Švec. Vo svojom príhovore vyzval zúčastnených na dodržiavanie zásady fair-play, rešpektovaní súpera a všetkým účastníkom poprial  veľa športových úspechov. Konečným víťazom sa napokon stali žiaci 9. ročníka, ktorí turnajom prešli suverénnym spôsobom bez zaváhania. O ich víťazstvo sa zaslúžili títo žiaci: Marek Duffek, Lukáš Talla, Michal Paníček, Laura Podmajerská, David Kučera, Michal Nejedlík a Filip Starý. Na druhom mieste sa umiestnil tím 8. ročníka a na treťom mieste žiaci 7.B triedy. Súťažilo sa aj o najlepšieho strelca, ktorým sa stal Lukáš Talla z deviateho ročníka a najlepšieho brankára, ktorým bol Adam Bugala zo 7.B. Organizátori turnaja i všetci zúčastnení sú presvedčení, že toto športové podujatie sa podarí úspešne zorganizovať i v budúcom školskom roku.

            Mgr. Richard Drinka

          • Festival olympijských nádejí - TPA

          • Myšlienkou olympionizmu – Citius, Altius, Fortius – rýchlejšie, vyššie, silnejšie sa riadili všetky deti, ktoré sa zúčastnili v dňoch 1. až 7. júna „Festivalu olympijských nádejí“ , ktorý sa už niekoľko rokov úspešne realizuje na našej škole. Cieľom tohto projektu je prehlbovanie a rozvíjanie pozitívneho vzťahu k športu a pohybovým aktivitám, ktoré výrazne ovplyvňujú zdravý vývoj detí a mládeže. Jeho snahou je nielen šíriť myšlienky olympionizmu, ale aj osloviť deti a mládež a získať ich pre pravidelné športovanie. Starší i mladší žiaci školy a deti z holíčskych škôlok , ktorí sa zúčastnili tohto športového podujatia si tak vyskúšali svoje sily a schopnosti v behu na 60 a  40 m, v skoku do diaľky, v hode medicimbalom , v behu cez prekážky, v skoku vo vreci či v štafetovom behu. Okrem toho si mladší žiaci a škôlkari vyskúšali aj futbalové zručnosti v streľbe na bránku, starší chlapci si zmerali svoje sily vo futbalovom a florbalovom turnaji. Päť športových dopoludní, ktoré v rámci vyučovania boli venované športovaniu a pohybovým aktivitám tak splnili svoj účel a potvrdzujú zámer školy v ich rozšírení a ďalšom pokračovaní.

            Mgr. Soňa Otavová

          • Florbalový turnaj - TPA

          • Začiatom júna sme odštartovali "Týždeň pohybovej aktivity" na škole.  1. júna  ožil  priestor  našej  telocvične  ruchom  prípravy  na tradičné, športové  zápolenie  starších  žiakov  v obľúbenej hre FLORBAL. Motiváciou  bol  najmä  úspech  našich  chlapcov, ktorí sa na MS SR umiestnili  na  7. mieste. Šesť  družstiev , 40 hráčov zohralo  systémom „každý s každým“ 15 zápasov . Celý  turnaj  sa  niesol  v duchu  férovosti  a bojovnosti. Víťazom sa  stalo  družstvo 8. A triedy. Na záver turnaja riaditeľ  školy  Roman Švec  poďakoval  žiakom  za nasadenie, odovzdal  všetkým  sladkú  odmenu  a víťazom diplomy. Dovidenia  na budúci  rok. Tento deň sa niesol aj v duchu TURISTIKY, kde naši žiaci navštívili rôzne zaujímavé lokality Holíča, Kopčian a Skalice.

            Mgr. Peter Vallo

          • STROJ NA JEDNOTKY

          • Pomôžte žiakom zábavnou formou dosiahnuť lepšie známky pomocou vzdelávacieho  programu pre domáce precvičovanie vedomostí na PC , tablete, mobile prostredníctvom zábavných úloh z Matematiky, Slov.jazyka a Angl.jazyka.
            PS: Deti dostali domov lístočky s informáciami.

          • Výlet 4.B - Baťov kanál

          • Dňa 8.6.2017 sa žiaci 4.B triedy vybrali na výlet do Skalice na Baťov kanál. Počasie nám prialo a po úvodných slovách lodivoda pána Mariána Tongeľa o histórii Baťovho kanála, sme sa nalodili na lode MARTINKA a GLÓRIA, ktorými sme sa plavili na Výklopník. Na spiatočnej ceste  nám lodivod dovolil, aby sme si našu loď sami kormidlovali. Potom nám náš spolužiak Filip Tongeľ pripravil ďalšie zážitky v podobe aktivít: Šifry, Hod do čísla, Paličky HUTUTU a spoločná Štafeta. Nakoniec každý žiak dostal LODIČKU z papiera a malú sladkosť. Ďakujeme rodičom nášho spolužiaka Filipa Tongeľa - Petre Čambalovej a Petrovi Tongeľovi, ktorí nám toto krásne dopoludnie zorganizovali a sponzorsky prispeli na sladké odmeny.

                                              Mgr. Lucia  Horváthová

          • Výlet na Devín

          • Cieľom tohtoročného výletu pre deviatakov a siedmakov sa stala zrúcanina hradu Devín. Toto miesto je významné pre náš národ z historického hľadiska, ale aj našej nedávnej minulosti. Zaujímavá bola nielen samotná zrúcanina, ktorej horný hrad bol po niekoľkoročnej rekonštrukcii opäť prístupný návštevníkom. Pri peknom počasí bol úžasný pohľad na sútok riek Dunaja a Moravy a z novodobej histórie zaujal pamätník obetiam železnej opony.

          • V premiére 7. miesto florbalistov na Slovensku

          • Po víťaznom ťažení v Školských majstrovstvách Skalického okresu a  Trnavského kraja vo florbale žiakov ZŠ čakala na našich chlapcov premiérovo najťažšia skúška. V dňoch 29.- 30.5.2017 sa v Mestskej športovej hale Trenčín uskutočnili za účasti najlepších tímov jednotlivých krajov Školské majstrovstvá Slovenska vo florbale ZŠ. Keďže florbal je svojou hrou hodne podobný hokeju, zúčastnené družstvá tvorili väčšinou hokejové triedy ZŠ prvoligových a extraligových mužstiev.

            Už vylosovanie skupín a prvé zápasy ukázali, akú kvalitu a úroveň budú mať naši súperi. Zohratosť z ľadu preniesli aj na umelý povrch športovej haly a zrazu sme videli, že sa máme ešte čo - to z florbalového umenia učiť. Naši žiaci však príkladne bojovali v každom zápase a najmä v prvom proti ZŠ Lipany, v ktorom  prehrali 2 : 1 sme pri troche šťastia a lepšom premieňaní šancí mohli uhrať oveľa lepší výsledok. V ďalších zápasoch v skupine chlapci podľahli ZŠ Spišská N. Ves  6 : 1     a ZŠ Martin 5 : 1. Vo svojej skupine tak obsadili 4. miesto, čo im umožnilo hrať na druhý deň o celkové 7.- 8.miesto.         Zápas o umiestnenie zvládli veľmi dobre, keď porazili ZŠ kniežaťa Pribinu Nitra 2 : 1, čím obsadili celkové siedme miesto  na Slovensku.

            Umiestnenie považujeme za vynikajúci úspech cieľavedomej krúžkovej prípravy a nádej do ďalšieho školského roku, nakoľko sme v súťaži patrili medzi najmladší kolektív. Je len na chlapcoch, ako zodpovedne budú pokračovať v ďalšej príprave. Vedenie školy ďakuje florbalovému družstvu za vzornú reprezentáciu školy, mestu Holíč za sponzorský dar. Veríme, že dosiahnuté  výsledky chlapci v budúcnosti minimálne zopakujú. Poďakovanie patrí žiakom : Kocák Martin 6.A, Csáky Dominik 6.B,      Krčík Timotej 7.A, Kunovský Martin 7.B, Jurenka Kevin 8.A, Ralbovský Dominik 8.A, Marenčík Samuel 8.B, Miklós Karol 8.B, Nejedlík Michal 9.A, Kučera David 9.A, Talla Lukáš 9.A, Duffek Marek 9.B.  

            Mgr. Dušan Chanečka

          • Výlet 3.A

          • Posledný májový piatok patril v triede  3.A  výletu. Nestrácali sme čas cestovaním, boli sme len na chalupe U Toma pri Prietržke. Zato sme si deň krásne užili v prírode v krásnom prostredí vinohradov. Aj počasie nám prialo. Celé doobedie patrilo hrám- s loptou na bránku, na basketbalový kôš, akrobacii na pneumatikách, lavičkovej hojdačke a skvelej schovávačke, na ktorú tu boli úplne ideálne podmienky. Mali sme aj chvíľku prírodovedy- zachránili sme obrovského roháča uviaznutého v rúre a krásny fúzač nám robil vytrvalo spoločnosť takmer celý deň. Vytrávilo nám, takže na obed  sa všetci tešili- veď kto by nemal rád pizzu! 

            Poobede dievčatá pripravovali poklad a snažili sa ho schovať- a chlapci ich, samozrejme, špehovali a hru im "kazili". Ale to všetkých asi na hre bavilo najviac, veď v tomto veku chlapci svoj záujem o dievčatá prejavujú práve takto. Opekanie špekáčikov  si vyskúšali tí odvážnejší, ale chutilo všetkým. Pri hre s názvom Taxík sme si zábavnou formou precvičili slovnú zásobu a pohotové vyjadrovanie. Keď sa začalo stmievať, zlatým bodom programu bola pyžamová párty. Nikomu sa nechcelo ísť spať. A veru, niektorí spali po prvý krát bez mamičky, ale zvládli to. Veď to bolo malé dobrodružstvo spať v izbe plnej kamarátov.Ráno nebol potrebný žiadny budík. Už pred šiestou hodinou sme sa všetci zobudili a po raňajkách sa ešte pred príchodom autobusu stihli vonku pohrať. Takýto výlet plný hier a dobrodružstva sa všetkým veľmi páčil.

                                                                 Ing. Mgr. Anna Šafránková

          • Škola v prírode

          • Tohtoročnú školu v prírode absolvovali žiaci 4. A, 4. B a 3. B triedy spolu so svojimi triednymi  učiteľkami v hornatom prostredí Turca. Uprostred hustých zmiešaných lesov, v doline pod Flochovským chrbátom, stojí malebný horský hotel Bartoška, ktorý sa na päť dní stal naším prechodným domovom. Počasie síce nebolo priam májové, dalo sa však chodiť na krátke túry do okolia hotela, na ktorých deti spoznávali faunu i flóru danej lokality. Oboznámili sa aj  s povesťou, ktorá sa k Flochovskej doline viaže, pretože toto miesto je výnimočné:  oddeľuje Kremnické vrchy a Veľkú Fatru. Z jednej strany sa týčia  tmavé andezitové  skaly a na opačnej strane cesty sa belejú vápencové kamene. Je tiež  plné zvláštnych prírodných útvarov, niektoré sme s deťmi navštívili.  Počas  vychádzky k Prepadlisku si deti vyskúšali aj svoju tvorivosť a kreativitu, keď z dostupných prírodných materiálov vytvárali originálne obrazce.

            Neďaleko  sa nachádza Skanzen slovenskej dediny, najväčší na Slovensku, ktorý sme s deťmi taktiež navštívili. Tu mohli vidieť architektúru dedinských budov z rôznych oblastí  Slovenska, pozrieť si ako naši predkovia žili, aké nástroje používali, či pozorovať domáce zvieratá. A samozrejme kúpiť suvenír pre seba alebo rodičov.

            Okrem vychádzok do okolia pripravili panie učiteľky deťom aj rôzne hry a súťaže, ktoré boli v závere pobytu vyhodnotené. Aby nikto nebol smutný, ak náhodou neuspel v súťažení, dostali všetky deti na pamiatku prívesok – hlinené srdiečko s ľudovým motívom, aby im aj doma pripomínal pobyt v škole v prírode.

            Poobedia trávili deti s animátorkami, ktoré  im pripravili množstvo aktivít a hier. Deti boli rozdelené do troch tímov, ktoré medzi sebou bojovali o prvenstvo. Pri hrách sa navzájom lepšie spoznali a  našli si nových kamarátov. Ako spomienku si domov odviezli tričko a Wachumba talizman proti nude. Verím, že okrem  darčekov si deti odniesli aj množstvo nezabudnuteľných zážitkov a že škola v prírode splnila svoj cieľ – učiť a hrať sa uprostred čistej, nezničenej prírody, hravou formou zbierať vedomosti a rozvíjať pohybovú zdatnosť.

                                                                                                                          Mgr. Mária Gortová

          • Kroky k umeniu

          • 30. mája usporiadalo Mesto Hodonín tradičné stretnutie mladých výtvarníkov na výtvarnom sympóziu  „Kroky k umění“. Dvojice chlapcov zo základných, stredých a zálkadných umeleckých škôl maľovali v parku pred Zimným štadiónom  Václava Nedomanského v Hodoníne.  Našu školu na tomto zaujímavom podujatí reprezentovali Katarína Valúchová z 8.B triedy a Sabína Vaňková z 9.B  triedy. V tomto školskom roku si vylosovali tému „Cestovanie v budúcnosti“.  Žiaci a študenti z okresov Hodonín a Skalica túto zaujímavú tému  výborne zvládli a vznikli krásne výtvarné diela.

                                                                                                                          Mgr. Emília Krištofíková

          • Deň detí v ŠKD

          • Nie všetky deti sveta majú šťastie oslavovať svoj deň.  Naše deti patria k tým šťastným. V ŠKD si pre ne pripravili zábavné popoludnie plné hier a hudby. Potápač, rybačka, jazda zručnosti, po stopách Yettiho, vymetanie pece a ďalšie sú názvy stanovísk, kde deti plnili rôzne úlohy a odmenou im boli sladkosti. Deň detí sme ukončili jazdou na kolobežkách alebo chôdzou na chodúľoch.

          • Exkurzia 8.B do hlavného mesta.

          • Blíži sa záver školského roka - čas exkurzií a výletov. Naša trieda sa vybrala vlakom do hlavného mesta upevniť si v praxi poznatky z občianskej náuky. Pretože sme sa učili o parlamente, naša prvá cesta viedla k parlamentu, kde sme si pripomenuli jeho význam. Potom sme prešli  na nádvorie hradu, popozerali sme si ho. Schodiskom dole sme zbehli do starého mesta, okolo Modrého kostolíka , k Michalskej bráne......V rámci rozchodu sme sa našli všetci v obľúbenej predajni kníh Panta Rei, kde sme si urobili mnohí radosť peknou knihou.

            Mgr. Katarína Brožeková

          • Proti škodlivým závislostiam bez hraníc

          • Vernisáž  a vyhodnotenie 13. ročníka medzinárodnej výtvarnej súťaže sa uskutočnila 24.5.2017 na Mestskom úrade v Galante. Spomedzi množstva prác zameraných na aktívny postoj proti fajčeniu, užívaniu alkoholu, drog a taktiež novodobej závislosti – internetu, zaujala porotu kresba suchým pastelom žiačky 9. B triedy Sabíny Vaňkovej. Bola ocenená v druhej kategórii - žiaci ZŠ, RG, ŠZŠ, ZUŠ, bez udania poradia. Z ďalších zaslaných boli na výstavu vybrané práce Kataríny Valúchovej z 8.B a Sáry Masárovej zo 7.A triedy. Výstavu, ktorá má okrem umeleckej hodnoty aj preventívny výchovný charakter, podporil aj Trnavský samosprávny kraj. Blahoželáme.

            Mgr. Emília Krištofíková

          • Exkurzia do Hvezdárne a planetária M. R. Štefánika v Hlohovci

          • V pondelok 22. mája sa šiestaci a deviataci poháňaní túžbou po vedomostiach vybrali do Hvezdárne a planetária M. R. Štefánika v Hlohovci. Vo hvezdárni nás pán sprievodca hovoreným slovom previedol programom Vesmírne otázniky, ktorý nás zoznámil s orientáciou na oblohe v našich zemepisných šírkach. Program bol zameraný na cirkumpolárne súhvezdia ( súhvezdia v oblasti pólu ) a na pohyby nebeských telies. Rozprávanie bolo spestrené príbehmi z histórie a ilustračnými obrázkami pre lepšiu predstavivosť žiakov.

            Počasie na exkurzii nám prialo, preto sme si mohli cez refraktor so slnečným filtrom na sledovanie obrazu Slnka z coelostatu pozrieť aj škvrnu na Slnku. Na obed sme sa zastavili v nákupnom centre v Trnave a spokojní  s novými informáciami sme sa vrátili domov.

            Mgr. Hana Blažeková

          • Telemost Holíč - Malojaroslavec

          • Dňa 18.5. 2017 žiaci druhého ročníka pomocou internetu prekonali niekoľko tisíc kilometrovú vzdialenosť a telemostom sa spojili so  žiakmi 1. triedy Základnej školy  mesta Ruskej federácie - Malojaroslavec . Cieľom telemostu bolo získať skúsenosti v medzikultúrnej komunikácii a prezentovanie vlastnej kultúry. Moderátorkami telemostu boli: na ruskej strane Elena Suvorová a v Holíči  Mgr. Natália Šebestová, ktorá bola zároveň tlmočníčkou.

            Žiaci sa najprv naučili pozdraviť v jazyku toho druhého, potom žiaci z Malojaroslavca oboznámili našich žiakov s pamiatkami ich mesta. Zároveň naši žiaci predstavili pamiatky mesta Holíč žiakom z Malojaroslavca. Nemohli chýbať otázky o ich triede, pani učiteľke či školskej uniforme, ktoré si deti navzájom kládli. Na záver sa ešte vzájomne naučili pár slov v ruskom jazyku. Po rozlúčke  si ešte naši žiaci pozreli zaujímavú prezentáciu s obrázkami z mesta Malojaroslavec.

            Mgr. Gabriela Paníčková

          • Návšteva Archeologického parku Carnuntum

          • Carnuntum  -  od 40. rokov 1. stor. po Kr. hlavné mesto provincie Panónia navštívili 19.mája 2017 šiestaci zo ZŠ Školská 2, Holíč. Toto staré rímske sídlo leží v katastrálnom území dnešných obcí Petronell a Bad Deutsch-Altenburg v Dolnom Rakúsku neďaleko Bratislavy. Žiaci sa tu mohli vrátiť o niekoľko storočí späť a prejsť sa  meštianskym domom, nádhernými mestskými vilami a verejnými kúpeľmi. S odstupom stáročí tu opäť uzreli svetlo sveta kompletné budovy s rímskym podlahovým kúrením, kuchyne s funkčnými sporákmi i ostatné obytné priestory, vybavené nábytkom ale i zbraňami a insígniami rímskych légií. Všetky pôdorysy a detaily vybavenia, ba i výšková úroveň ulíc v mestskej štvrti zodpovedajú jedinej epoche, takže návštevník sa ocitá v jednotnom časovom pásme, s neopakovateľným výhľadom do prvých 5 desaťročí  4. stor.n.l

            Táto antická metropola na Dunaji bola vybudovaná pred 2000 rokmi na obranu severných hraníc Rímskej ríše pred Germánmi a obchodných aktivít Rimanov na dôležitej Jantárovej ceste.  Carnuntum bolo miestom, kde sa začiatkom 4. storočia rozhodovalo o svetovej politike i šírení kresťanstva. Hadrián, Marcus Aurelius či Septimius Severus – všetci zanechali po sebe v dejinách tohto mesta cisárov trvalé stopy. Ďalšou   zastávkou našich žiakov bol Bad Deutsch-Altenburg - zrekonštruovaný vojenský tábor, ale aj pôvodný amfiteáter, kde až 8000 návštevníkov mohlo sledovať súboje gladiátorov. Aréna sa používala i na výcvik legionárov a vojenské prehliadky, či verejné zhromaždenia. Do arény sa vstupovalo dvoma bránami – východnou a západnou - a vošlo do nej celkovo 8.000 divákov.

            Mgr. Richard Drinka

                           

          • 3. miesto - Jednota cup vo futbale starších žiakov ZŠ

          • 23.mája 2017 sa v Kopčanoch uskutočnili Majstrovstvá okresu Skalica v malom futbale starších žiakov – Jednota cup. Turnaja sa zúčastnilo 8 družstiev rozdelených do dvoch  štvorčlenných skupín. Žiaci našej školy do turnaja vstúpili víťazstvom nad ZŠ Strážnická, Skalica v pomere 5:1. Po remíze 2:2 so ZŠ Bernolákova, Holíč a tesnej prehre so ZŠ Mallého, Skalica s výsledkom 1:2 postúpili naši žiaci z druhého miesta do boja o konečné tretie miesto. Po víťazstve nad ZŠ s MŠ Gbely v pomere 4:3 sa to našim žiakom podarilo. Na bronzovom úspechu nášho tímu sa podieľali: Andreas Csáky, Marek Duffek, Michal Paníček, Lukáš Talla Mário Mráz, Filip Hrušecký, Mário Javorček, Adrián Duchoslav a Jakub Králiček.

            Mgr. Richard Drinka

          • Brezovské atletické hry opäť v znamení medailových umiestnení

          • V piatok 19.mája 2017 sa talentovaní atléti našej školy  zúčastnili 17.ročníka Brezovských atletických hier a boli znovu úspešní. V konkurencii 11 škôl a atletických klubov sa nestratili a dokázali svoj talent a  poctivú prípravu na vyučovacích hodinách premeniť opäť v medailové umiestnenia. V behu na 60 m získal striebro Samuel Línet a bronz Lukáš Talla. V behu na 1000 metrov Pavol Riečický obsadil druhé miesto. V skoku do výšky skončil  Michal Nejedlík na peknom treťom mieste. Naopak medzi dievčatami bola najúspešnejšia Laura Podmajerská v osobnom rekorde 145 cm a taktiež sa jej darilo v skoku do diaľky, kde obsadila striebornú priečku. V diaľke sa darilo tiež Samuelovi Línetovi, ktorý získal zlatú medailu a Michalovi Paníčkovi s bronzovým umiestnením. Vo vrhu guľou potešila druhým miestom Viktória Žilková a tretím miestom Mário Mráz. V štafete 4 x 400 metrov skončili naši chlapci na druhom mieste a celkovo ako družstvo starších chlapcov nakoniec získali zlatú medailu. Družstvo mladších žiačok zasa získalo bronz. Všetkým zúčastneným žiakom želáme, aby svoj talent rozvíjali aj v budúcnosti.

            Mgr. Soňa Otavová, Mgr. Dušan Chanečka