• TeamUp
          • TeamUp

          • „TeamUp je miesto, kde naozaj spoznáte nielen seba, ale aj ostatných. Výzvy, ktorým budete čeliť vás dokonale preveria. TeamUp nepozná jednotlivcov. Jediná cesta k úspechu pri plnení výziev je tímová spolupráca.“

             Toto motto originálneho zábavného adrenalínového parku v Bratislave prilákalo v júni ôsmakov a deviatakov . Osem štvorčlenných tímov muselo zdolať 20 úloh/miestností, ktoré dokonale preverili   ich fyzickú silu, psychickú odolnosť, logické myslenie, komunikačné zručnosti a tímového ducha. Aj keď víťazom môže byť len jeden, tak v tomto prípade sa víťazom stal skutočne každý. Výzvy, ktorým žiaci museli čeliť, žiakov dokonale preverili. Cez úlohy, ktoré žiaci museli riešiť, spoznali nielen seba ale aj ostatných. Až na tomto mieste sa žiaci skutočne naučili zabojovať jeden za druhého. Preto sa každý žiak stal víťazom.

            Mgr. Richard Drinka

        • Majstri okresu i Trnavského kraja v atletike
          • Majstri okresu i Trnavského kraja v atletike

          • Poslednou športovou postupovou súťažou pre žiakov ZŠ je atletika jednotlivcov a družstiev. Každoročne sa jej úspešne zúčastňujú aj žiaci ZŠ Školská 2, Holíč. V tomto školskom roku sa uskutočnili Majstrovstvá Skalického okresu dňa 23.5.2018 na atletickej dráhe futbalového štadióna v Skalici. Za krásneho slnečného počasia a účasti desiatich družstiev dosiahli naši atléti veľmi pekné výsledky, keď mnohí z nich si vylepšili svoje osobné výkony a postavili sa na stupne víťazov.                                    Najvýraznejšou osobnosťou družstva chlapcov sa stal žiak 9.A triedy  Mário Mráz. Zvíťazil a stal sa tak  Majstrom okresu  : v behu na 300 m, vo vrhu guľou, štafete 4 x 60 m a bol členom víťazného družstva.  V ďalších disciplínach sa naši žiaci umiestnili  : Oliver Šefčík - skok do výšky 1.miesto, skok do diaľky 3. miesto, Samuel Linet - skok do diaľky 1.miesto, 60m 2.miesto, Andreas Csáky – 60m 1.miesto, 300m 2.miesto, Pavol Vendelín Riečický – 1 000m 1.miesto, skok do výšky 2.miesto, Filip Hrušecký – 1 000m 2.miesto, Juraj Fondrk – vrh guľou 2.miesto. O záverečné prvenstvo sa postarala štafeta A v zložení Riečický,Mráz, Csáky, Linet. Celkové prvenstvo družstva chlapcov znamenalo zabezpečenie si postupu na Majstrovstvá Trnavského kraja.                                                                                                                              

            Dňa 30.5.2018 sa na atletickom štadióne  v Trnave uskutočnili Školské Majstrovstvá Trnavského kraja. Družstvo našich chlapcov sem prišlo s cieľom umiestniť sa v silnej konkurencii do tretieho miesta a v individuálnych disciplínach získať jedno až dve medailové umiestnenia. Od prvej po poslednú disciplínu bojovali žiaci našej školy s veľkou chuťou a najmä srdcom. Vzájomne si jeden druhému pomáhali, povzbudzovali sa a z každého vydareného výkonu mali radosť. Už od prvej disciplíny bol boj o prvé tri miesta v súťaži družstiev otvorený až do posledných dvoch disciplín. Na naše milé prekvapenie sa ukázalo, že máme výkonnostne vyrovnaný tím vo všetkých disciplínach, čo bolo hlavným predpokladom pre úspech. Ten sa dostavil po poslednej disciplíne, po ktorej sme sa už len tešili z  – TITULU  ŠKOLSKÉHO MAJSTRA TRNAVSKÉHO KRAJA V ATLETIKE JEDNOTLIVCOV A DRUŽSTIEV.                                                                            

            V konečnom súčte získali naši chlapci šesť medailí :

            -  Pavol Vendelín Riečický     : beh na 1 000m - 3. miesto   

            -  Oliver  Šefčík                         : skok do výšky  - 1. miesto

            -  Mário  Mráz                          : vrh guľou          - 2. miesto

            -  Samuel  Linet                        : skok do diaľky - 3. miesto 

            -  štafeta 4 x 60m v zložení : Pavol Riečický, Mário Mráz, Oliver Šefčík, Samuel Linet  -  2. miesto

            -  atletické družstvo chlapcov v zložení : Peter Gábor 6.B, Pavol Vendelín Riečický 8.A, Henrik Fekete 8.B,          Juraj Fondrk 8.B, Filip Hrušecký 8.B, Andreas Csáky 8.B, Matúš Kučera 9.A, Oliver Šefčík 9.A, Mário Mráz 9.A, Samuel Línet 9.B  -  1. miesto.

            Víťazstvo v krajskom kole znamená postup na Majstrovstvá Slovenska „ KALOKAGATIA 2018 „ ktorá sa uskutoční 20.6.2018 v Trnave. Chlapci sa pripravujú na súťaž pod vedením  zástupcu riaditeľa školy Mgr. Dušana Chanečka.

            Vedenie školy blahoželá chlapcom  k dosiahnutému úspechu a ďakuje im za vzornú reprezentáciu školy.                                                                                                                                                                            

        • Pirátska plavba
          • Pirátska plavba

          • V nedeľu 17.6.2018 sa v poobednom čase vydal autobus plný detí smerom k českej hranici. Naším výletným cieľom sa stalo Přístaviště U jezu v Hodoníne. Deti zo školského klubu sa sem vybrali na Pirátsku plavbu loďou.
            Po tom, ako sa zo všetkých detí stali malí piráti, sme sa presunuli na našu loď a spoločne sme sa vydali hľadať poklad na ďaleký ostrov, kam nás priviedol náš navigátor. Po vylodení, sme sa na čele s vlajkonosičom a po zuby ozbrojení, vydali hľadať poklad. Drahé vzácne diamanty a zlaté dukáty sa stali čoskoro našou korisťou. Na lodi sme si poklad spravodlivo rozdelili a navyše sme si všetci vyskúšali, aké je to držať kormidlo v rukách a samozrejme udržať kurz plavby.Všetci sme za preukázané zdatnosti získali certifikát kormidelníka.
            Do prístavu sme šťastne všetci doplávali a rozlúčili sa vodáckym pozdravom AHOJ!
            V prístavisku sme sa všetci občerstvili a ešte nám ostal čas na spoločné hry, kľzanie na šmykľavkách, hojdanie, lezenie na lanovej dráhe....
            Deťom sa výlet veľmi páčil a urobil zároveň bodku za celoročnou činnosťou ŠKD.

             

        • Oznam školskej jedálne
          • Oznam školskej jedálne

          • Odhlásiť dieťa zo stravy v ŠJ je možné najneskôr  do 25. júna 2018 (pondelok) z dôvodu ukončenia školského roka. Ak dieťa ochorie v termíne od 26. – 28. 6. 2018 je možné si vyzdvihnúť stravu priamo v ŠJ.

                                                                                                                                                 Vedúca ŠJ

        • Krajské kolo biologickej olympiády, odbor zoológia
          • Krajské kolo biologickej olympiády, odbor zoológia

          • Dňa 9. mája sa uskutočnilo krajské kolo biologickej olympiády. Naši zoológovia sa po úspešnej príprave umiestnili na týchto miestach v náročnej súťaži = test,  poznávanie druhov, praktická úloha a ústna skúška.

              

              3.  miesto - Katarína Valúchová  (219 bodov)

              7.  miesto - Filip Šebesta  ( 211 bodov )

            10. miesto -  Lukáš Španír  ( 201bodov ).

            Všetci sú úspešní riešitelia, srdečne im blahoželáme.

            Žiakov na olympiádu pripravovala Mgr. Katarína Brožeková.

        • Noc v škole
          • Noc v škole

          • 1.jún patrí deťom. V tento deň si deti v ŠKD užili plno súťaží, zábavy, pretože strávili noc v škole so svojími spolužiakmi. V podvečerných hodinách najprv súťažili v družstvách napr. zbieranie čísiel, hľadanie zlodejov, Latrínu.Po súťažiach ich čakala opekačka a na záver nočné hľadanie pokladu.  Že to bol naozaj deň plný hier a zábavy svedčí aj to, že sa deti uložili k spánku až v neskorých nočných hodinách.

        • Kroky k umeniu
          • Kroky k umeniu

          • Dňa 23. mája usporiadalo Mesto Hodonín tradičné stretnutie mladých výtvarníkov na výtvarnom sympóziu „Kroky k umění“. Dvojice žiakov zo základných, stredných a základných umeleckých škôl maľovali v parku pred Zimným štadiónom  Václava Nedomanského v Hodoníne.  Našu školu na tomto zaujímavom podujatí reprezentovali Kristína Barátová z 8.B triedy a Lucia Časová z 8.A  triedy.  V tomto školskom roku maľovali na tému „Osmička plná histórie“.  Žiaci a študenti z okresov Hodonín a Skalica túto tému  výborne zvládli a vznikli krásne výtvarné diela, ktoré pripomenuli spoločnú históriu Čechov a Slovákov  za posledných sto rokov .

                                                                                              Mgr. Emília Krištofíková

        • Úspech žiakov fotokrúžku „Digitálna fotografia“
          • Úspech žiakov fotokrúžku „Digitálna fotografia“

          • Metodické centrum Bratislava vyhlásilo v tomto školskom roku v rámci národného projektu „Škola otvorená všetkým“ fotografickú súťaž. Témou súťaže pre základné školy bolo fotograficky zachytiť momenty z práce v záujmových útvaroch. Na fotografiách mohli byť zachytení samotní žiaci spolu s vedúcimi záujmových útvarov pri nejakej činnosti alebo len konkrétne výsledky ich tvorivej práce. O tom, že sa žiakom v krúžku darí, svedčí aj získanie 1. miesta  v rámci celého Slovenska. Blahoželáme.  

            Mgr. Emília Krištofíková

        • Grafický návrh obálky žiackej knižky
          • Grafický návrh obálky žiackej knižky

          • V termíne do 31. 3.2018 sa konal 18. Ročník celoslovenskej súťaže „Grafický návrh obálky žiackej knižky“. Súťaže sa zúčastnilo 245 škôl, ktoré zaslali spolu 865 žiackych prác. Medzi 20 najlepších sa prebojoval aj návrh našej žiačky Lucie Šteffekovej zo 7. A triedy. Gratulujeme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu našej školy.

        • Poľovnícky deň
          • Poľovnícky deň

          • Dňa 24. mája 2018 navštívili žiaci 2. ročníka areál Veterného mlyna v Holíči. Tu ich privítali členovia poľovníckeho združenia, ktorí mali pre deti pripravený zaujímavý program. V úvode sa žiaci dozvedeli, kto sa môže stať poľovníkom a všetci už teraz vedia, že poľovníctvo nie je len záľuba a poľovanie na zver. Je to vášeň, ktorá so sebou prináša aj veľké množstvo povinností a starostlivosť o voľne žijúcu zver  najmä v zimnom období, kedy je treba zver prikrmovať. Veľkú pozornosť detí si získal i výcvik poľovných psov. Psíkovia predviedli svoju poslušnosť pri privolaní, aportovaní, poveloch sadni a ľahni, ale tým ich výcvik zďaleka nekončí. Sú nepostrádateľní pri prinášaní a vystavovaní pernatej zveri, či dohľadávaní zveri stopovaním. Preto si bez týchto oddaných pomocníkov poľovníci nevedia poľovačky vôbec predstaviť. Nemenej zaujímavá bola aj prehliadka vnútorných priestorov Veterného mlyna, kde boli mnohé deti po prvýkrát. Vďaka tomu mali príležitosť si  zblízka pozrieť trofeje srnčej a jelenej zveri, preparáty rôznych druhov malých šeliem a vtákov. Okrem poznávania zvieratiek si deti overili vedomosti v určovaní stromov a ich plodov. Na záver si zmerali sily v behu,  preťahovaní lanom, skákaní vo vreci a v hádzaní šiškami na cieľ. K príjemnému dopoludniu prispelo aj krásne slnečné počasie a dobrá nálada. Veríme, že si deti odniesli z tohto dňa veľa zážitkov a nových poznatkov.           Mgr. Anna Lašáková

        • Výlet na Devín
          • Výlet na Devín

          • Cieľom tohtoročného výletu piatakov sa stala zrúcanina hradu Devín. Toto miesto je významné pre náš národ z historického hľadiska, ale aj našej nedávnej minulosti. Zaujímavá bola nielen samotná zrúcanina, ktorej horný hrad bol po niekoľkoročnej rekonštrukcii opäť prístupný návštevníkom, ale aj expozície venované histórii hradu a 100. výročiu vzniku Československa. Pri  celkom peknom počasí bol úžasný pohľad na sútok riek Dunaja a Moravy a z novodobej histórie zaujal pamätník obetiam železnej opony.

            Mgr. Renáta Nosková

        • Mobilné planetárium
          • Mobilné planetárium

          • Uplynulý týždeň v našej telocvični pristálo niečo čudné, zvláštne, neobyčajné - mobilné planetárium! Tíško sme vstúpili do tajuplného priestoru a so zatajeným dychom sme sa ponorili do nekonečného vesmíru, aby sme celkom zblízka mohli pozorovať planéty, galaxie, Slnko, Mesiac, či našu úžasnú Zem. Let vesmírom bol pre nás skutočným zážitkom!

             

        • Telemost Holíč - Malojaroslavec
          • Telemost Holíč - Malojaroslavec

          •  Dňa 25.2.2018 naši žiaci 3.ročníka pomocou internetu prekonali niekoľko tisíc kilometrovú vzdialenosť a telemostom sa spojili so žiakmi 2.triedy Gymnázia mesta Malojaroslavec (Ruská federácia). Cieľom telemostu bolo získať skúsenosti v medzikultúrnej komunikácii a prezentovanie vlastnej kultúry.

            Moderátorkami telemostu boli: na ruskej strane Elena Suvorová a v Holíči Mgr. Natália Šebestová, ktorá bola zároveň tlmočníčkou.

            Žiaci sa najprv naučili pozdraviť v jazyku toho druhého, potom žiaci z Malojaroslavca oboznámili našich žiakov významnými papmiatkami Ruska pod názvom "7Divov Ruska". Naši žiaci zasa predstavili mestá SR. Na záver sa ešte vzájomne naučili pár slov v ruskom jazyku. Po rozlúčke si naši žiaci pozreli zaujímavú prezentáciu s obrázkami 7 divov Ruska a zopakovali si nové poznatky.

            Mgr. Sylvia Smaženková

             

        • Výrazný úspech žiakov na Záhoráckej olympiáde
          • Výrazný úspech žiakov na Záhoráckej olympiáde

          • Vo štvrtok 17. 5. 2018 sa Gbely stali dejiskom už 11. ročníka Záhoráckej olympiády. V ľahkoatletických disciplínach si prišli zmerať svoje sily atléti z desiatich škôl z blízkeho či vzdialenejšieho okolia. Talentovaní chlapci našej školy boli mimoriadne úspešní a celkovo si zo šiestich disciplín podujatia  priniesli 13 medailí – 6 zlatých, 4 strieborné a 3 bronzové.

             

            60 m:               1. miesto – Samuel Linet

                                    2. miesto – Andreas Csáky

                                    3. miesto – Mário Mráz

            300 m :            1. miesto – Andreas Csáky

                                    3. miesto – Filip Hrušecký

            1000 m:           1. miesto – Pavol Riečický

                                    2. miesto – Filip Hrušecký

            Diaľka:           1. miesto – Samuel Linet

                                  3. miesto – Oliver Šefčík

            Guľa:              1. miesto – Mário Mráz

                                   2. miesto – Juraj Fondrk

            Výška:            1. miesto – Pavol Riečický

                                  2. miesto – Oliver Šefčík

            Našim atlétom ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy a do ďalších súťaží želáme veľa úspechov. Chlapcov na súťaž pripravoval Mgr. Dušan Chanečka.

        • História dopravy so sladkou bodkou na záver
          • História dopravy so sladkou bodkou na záver

          • Dňa 11.4.2018 sme navštívili Dopravné múzeum v Bratislave a čokoládovňu v Kittsee. Múzeum bolo zaujímavé , videli sme starú železničnú stanicu , v ktorej boli vystavené staré vlaky a aj starodávne autá . Boli tam aj staré kočíky a bábiky . Po prehliadke múzea sme navštívili čokoládovňu v Kittsee v Rakúsku . Značka tejto čokolády bola Hauswirth . Táto firma je rodinný podnik. Zakladateľom firmy je Franz  Hauswirth . Jeho detský sen bol si založiť cukráreň. Sen sa mu splnil, jeho prvá cukráreň bola založená v roku 1949 vo  Viedni. Postupne ako sa firma rozrastala, majiteľ presunul koncom 60tych rokov výrobu do svojej rodnej obce Kittsee . Od roku 2006 vedú podnik bratia Roman a Peter Hauswirth už v tretej generácii . Po prehliadke fabriky s intenzívnou vôňou kakaového masla a vanilky sme išli aj do podnikovej predajne, kde sme si mohli kúpiť všetky druhy  produktov, ktoré vyrábajú .  Od banánov v čokoláde až po slivky v rume . Popri tom sme mohli všetko ochutnať, veď ako sa hovorí: „Nechceme kupovať mačku vo vreci“. Boli sme radi, že sme školský deň strávili so spolužiakmi  zo 6.A, 7.A a B, 9.A na exkurzii, ktorú pre nás zorganizoval pán učiteľ  Richard Drinka.

            Nella Lašáková , Viktória Kissová . 7.A

        • Exkurzia do Národnej rady SR
          • Exkurzia do Národnej rady SR

          • Žiaci ôsmeho ročníka v rámci Občianskej náuky sa v piatok 6. apríla 2018 zúčastnili exkurzie do Národnej rady  SR v Bratislave. Pani sprievodkyňa im veľmi pútavým spôsobom vysvetlila históriu vzniku samostatnosti slovenského národa a boj Slovákov o svoj vlastný štát. Zastavili sa pri symboloch našej vlasti, fragmentoch originálov Ústavy SR  i autentickej pečiatky, ktorú pri sebe nosil  velikán a hrdý Slovák J. M. Hurban.  Pristavili sa aj pri buste M.R. Štefánika. Na prvom poschodí  žiaci obdivovali  súbor obrazov A. Brunovského,  ktorý na orechovom dreve zobrazil krásu a históriu slovenského ľudu. Zážitkom bolo posedieť na balkóne hlavnej rokovacej sály , kde sa rozhoduje pri legislatívnych procesoch  o každodennom živote občanov nášho štátu. Žiaci našej školy svojimi kultivovanými otázkami zapôsobili na pani sprievodkyňu a dokázali, že majú záujem o veci verejné.                                                                    

            PaedDr.  Anna Konečná,  Mgr. Jana Belicová                                                                              

        • Projekt Eko Alarm
          • Projekt Eko Alarm

          • Naša škola sa v januári 2018 zapojila do projektu Eko Alarm, zameraného na ochranu životného prostredia. Na projekte spolupracujú nadácie Ekolpolis, Živica a spoločnosť Curadent. V našej škole sa doňho zapojili žiaci z 8.A a 8.B triedy, ktorí vytvorili akčnú skupinu. Projekt je rozdelený do troch modulov. V každom module prebehne jedno zaškolenie akčnej skupiny lektorkou z nadácie Ekolpolis a  následne sa žiaci sami stávajú mentormi, ktorí odovzdávajú svojim mladším spolužiakom získané poznatky. Počas apríla sa uskutočnil prvý modul zameraný na predchádzanie vzniku odpadu a na triedenie odpadu. Žiaci z akčnej skupiny si pripravili pre žiakov prvého až siedmeho ročníka približne 40 minútové zábavné aktivity, cieľom ktorých bolo deťom ukázať,  ako  môžu predísť vzniku odpadu, čo sa deje s odpadom na Slovensku, ako odpad  správne triediť i ako dlho potrvá, kým sa príroda s odpadom na skládke vysporiada.

            Verím, že deti sa pri aktivitách nielen bavili, ale získali aj množstvo nových informácií o tom, ako môžu s odpadom nakladať, čo je pre naše prostredie prospešné a čo nie. Záverom chcem poďakovať žiakom z akčnej skupiny, za ich svedomitú prípravu jednotlivých aktivít i za odvahu, s ktorou vystúpili pred triedami mladších žiakov, aby odovzdali posolstvo projektu Eko Alarm ďalej.

            Mgr. Mária Gortová

        • Škola v prírode – Lazy pod Makytou
          • Škola v prírode – Lazy pod Makytou

          • Posledný aprílový týždeň strávilo 62 žiakov a 5 učiteliek v škole v prírode v Lazoch pod Makytou, v hoteli František. Obklopení sviežou jarnou prírodou Javorníkov sme tu spoločne prežili nezabudnuteľný týždeň. Hotel i jeho okolie poskytovali ideálne vnútorné i vonkajšie  priestory pre množstvo  rôznych aktivít. Spolu s učiteľkami absolvovali  žiaci 10 kilometrovú túru na blízku Kohútku, odkiaľ je krásny výhľad na Slovensko i do Čiech, dokonca sme cestou pozorovali množstvo živočíchov, ktoré v našom kraji nežijú. V stredu sme navštívili Dujkov mlyn v Dohňanoch,  kde deti mohli vidieť, ako sa kedysi mlelo obilie. Zaujímavou aktivitou bolo aj doobedie v bazéne, spestrené aquazorbingom, činnosťou, ktorá deti nesmierne pobavila.

            Popoludnia a večery trávili deti v spoločnosti skvelého tímu animátorov, ktorí mali pre naše deti pripravené množstvo hier, súťaží a kvízov. Hlavnou témou animátorských činností bolo spoznať najznámejšie svetové pamiatky UNESCO.  Deti počas aktivít športovali, maľovali, spievali, tancovali, rôznym spôsobom prejavovali svoje nadanie a talent, no aj opekali alebo jazdili na štvorkolke.

            Ak chcete vedieť alebo videť viac, určite navštívte našu facebookovú stránku. Nájdete tam veľa zaujímavých informácií a krásnych fotiek a videí.

            Mgr. Mária Gortová

        • Talent – umenie - kumšt
          • Talent – umenie - kumšt

          • Aj v školskom roku 2017/2018 Súkromná stredná umelecká škola v Hodruši-Hámroch, pod záštitou Ministerstva školstva Slovenskej republiky organizovala ďalší, už 13. ročník celoslovenskej výtvarnej súťaže pod názvom “T a l e n t * u m e n i e * k u m š t“.  Výtvarná súťaž je určená žiakom 8. a 9. ročníka základných škôl a základných umeleckých škôl. Cieľom súťaže je vzbudiť u žiakov umeleckú tvorivosť, prejaviť zmysel pre fantáziu a estetické cítenie. Do súťaže sa zapojili aj naši žiaci. Práce sme zaslali do všetkých troch kategórií – výtvarný návrh, hotový výrobok a fotografia. Táto súťaž je dvojkolová a do druhého kola postúpili práce deviatich žiakov, ktoré boli vystavené v priestoroch školy. Najúspešnejšou sa stala žiačka 8.B  triedy Kristína Barátová. Návrhom na prsteň obsadila 2. miesto. Medailu, diplom a finančnú výhru si prevzala 20. 4. 2018 v Hodruši-Hámroch. K úspechu  blahoželáme.

                                                                       Mgr. Emília. Krištofíková

          • S POMOCOU KNÍH SA MNOHÍ STÁVAJÚ MÚDRYMI AJ MIMO ŠKOLY .BEZ KNÍH NEBÝVA UČENÝ NIKTO ANI V ŠKOLE . J.Á.Komenský

          • Školský klub detí pri ZŠ, pri príležitosti Marca – mesiaca knihy, vyhlásil pre všetkých svojich členov čitateľskú súťaž. Táto prebiehala v čase od 12. do 28. marca. Naše deti sa stali literárnymi pátračmi a po dobu troch týždňov hľadali v knižných tituloch odpovede na súťažné otázky. Každý týždeň mali v určenej knihe nájsť odpovede na tri súťažné otázky. Svoje odpovede napísali na lístočky a do konca marca si počkali, či budú mať pri losovaní výhercov povestný kúsok šťastia.

            Zo všetkých súťažiacich sa napokon šťastie usmialo na Simonku Konečnú zo 4.b triedy, Samuela Zborila z 2.a triedy a Dominiku Ivánkovú zo 4.a triedy.

            Výhercovia boli za svoje úsilie a snahu odmenení knihami, ktoré im prinesú nielen radosť z čítania a prehĺbia ich poznatky, ale obohatia aj ich domácu knižnicu.