• Školský výlet do čokoládovne v Kittsee a na Lezeckú stenu K2 v Bratislave

          • Čokoládovňa Hauswirth v obci Kittsee neďaleko Bratislavy, ktorá sa svojimi výrobkami preslávila nielen v Rakúsku, ale aj po celej Európe, Amerike aj Austrálii prilákala 17.5.2023 žiakov ôsmeho a deviateho ročníka. Prehliadka  čokoládovne začala premietnutím krátkeho filmu o vzniku rodinnej továrničky, ktorú v roku 1949 vo Viedni založil pán Franz Hauswirth ako cukráreň vo Viedni. Bolo to v období po vojne, keď bol nedostatok čokolády. Keď p. Hauswirth našiel v pivnici formy na výrobu čokolády - zajaca a čerta, bolo rozhodnuté o založení továrne. Postupne sa firma rozrastala a preto sa majiteľ rozhodol presunúť výrobu koncom 60-tych rokov do svojej rodnej obce – Kittsee. Neskôr firmu prevzal syn Franz Hauswirth mladší. Fabrika sa vďaka tradičným postupom ale aj modernizácii stala známou po celom svete.

            Návšteva čokoládovne ďalej pokračovala prehliadkou výroby v továrni, kde mohli žiaci vidieť výrobu čokolády od samého začiatku (spracovania kakaových bôbov) až po finálne výrobky, akými sú čokoládové cukríky, banániky v čokoláde, rumové guľky, ovocie namáčané v horkej čokoláde a mnoho ďalších sladkostí. Následne si mohli žiaci v podnikovej predajni zakúpiť ale aj ochutnať rôzne čokoládové dobroty.

            Deň plný zábavy potom pokračoval návštevou Lezeckej steny K2 v Bratislave, kde žiaci  pod dohľadom profesionálnych inštruktorov prežilii dve hodiny vyplnené lezením a hrami. Na tejto najväčšej lezeckej stene na Slovensku s celkovou rozlohou 2000 m2 a výškou 15,5 m si vyskúšali lezenie s lanom, na samoistoch, alebo na bouldrovej stene.  Žiaci  si postupne osvojili lezecké techniky a  naučili sa pracovať s lezeckým materiálom. Presvedčili sa, že lezenie  zvyšuje silu, kondíciu, zlepšuje koordináciu pohybov a celkový telesný rozvoj ale hlavne prináša veľa zábavy.

            Mgr. Richard Drinka
             

          • Tajomstvo našich lesov

          • Počas výstavy trofejí, organizovanej poľovníckym združením Skalica, ktorá sa uskutočnila v mesiaci apríl, bola vyhodnotená výtvarná súťaž „Tajomstvo našich lesov“. V kategórii 1.-2. ročník, prvé miesto obsadila Tereza Koštuříková z 1.C triedy a v kategórii 6.-9.ročník tiež prvé miesto získala Eliška Švrčková zo 7.A triedy. Blahoželáme.              Mgr. Emília krištofíková

          • Mladý technik

          • V školiacom centre firmy Schaeffler uskutočnila súťaž ,, Mladý technik “, ktorá bola určená pre žiakov 8. ročníka základných škôl v Skalickom a Senickom okrese. Súťaž pozostávala z teoretickej  a praktickej časti. Súťažiaci si na začiatku preverili svoje vedomosti z techniky a po teste sa presunuli do dielní, kde sa vo dvojici pustili do praktickej časti. (výroba lampášov) Porota to nemala vôbec jednoduché, pretože diela súťažiacich boli dobre prepracované, takže rozdiel v hodnotení bol veľmi malý. Našu školu reprezentovali žiaci Timotej Obrtlík a Timotej Ralbovský z 8.A. triedy.

          • Chemická olympiáda

          • Dňa 30.3.2023 sa konalo okresné kolo 59. ročníka chemickej olympiády kategórie D. Zúčastnili sa jej dvaja žiaci našej školy Amaka Loreal Ayiba a Patrik Batka. Umiestnenie bolo nasledovné:

            7. miesto – Patrik Batka

            8. miesto – Amaka Loreal Ayiba

            Žiakov pripravovala na súťaž učiteľka Ing. Jana Ravasová. Súťažiacim gratulujeme, ďakujeme za účasť a prajeme im veľa úspechov v ďalšom kole.

             

          • Svet zblízka

          • V Centre voľného času sa uskutočnila fotografická výstava, ktorá vzišla z fotografickej súťaže. Centrum voľného času túto výstavu vyhlásilo už po štvrtý raz. Do súťaže sa prihlásilo 23 mladých fotografov, ktorí poslali 71 fotografií. Súťaž sa zameriavala na tému ,,Makro" alebo ,,Svet zblízka". Vo fotografiách bolo vidieť rozličné pohľady detí, rôzne štruktúry stien, príroda, kávové zrnká a mnohé iné. Víťazi si odniesli diplom a vecné ceny. Účastnícky list a drobnú pozornosť si prevzali Terézia Tomčíková (5.A), Šárka Tomčíková (5.A), Zuzana Kosírová (6.A) a Melánia Jaborníková (6.A).

            Kategória – cena poroty:

            EMMA ČIERNA – 7.B – fotografia „ ŠKÁRA“

            Kategória – 10 – 12 rokov, ceny bez poradia :

            MICHAELA SLOBODOVÁ – 5.A – fotografia „STOPY ČASU“

            Kategória – 13 – 15 rokov, ceny bez poradia:

            CHIARA KOVAČIČOVÁ – 7.A – fotografia „SRSŤ“

            DENIS VALACHOVIČ  – 9.A – fotografia „ZRNKÁ“

            MICHAELA GYENEŠOVÁ  – 7.B – fotografia „DREVO“

            Všetkým srdečne blahoželáme.

                                                                                                          Mgr. Emália Krištofíková