• Mikulášska nádielka

          • „Máme radi Mikuláša, ktorý dobré dary znáša, ...“ znelo  od rána na chodbách našej školy. Opäť po roku 6. decembra prišiel medzi žiakov našej školy sv. Mikuláš so svojím sprievodom. Najskôr pri rozžiarenom stromčeku potešil našich prvákov, postupne navštívil všetkých žiakov na I. stupni a nazrel aj k piatakom. Za ich snahu, pekné piesne a básne všetky deti odmenil sladkým adventným kalendárom. Za radostnú Mikulášsku nádielku ďakujeme žiakom 9. ročníka: P. Cáfalovej,  L. Podmajerskej, V. Žilkovej, S. Vaňkovej, M. Duffkovi, M. Paníčkovi  a A. Dohnálkovi.

                                                                                                                              Mgr. Jana Belicová

          • 1.december – Deň boja proti AIDS

          • Už od novembra vo vestibule školy sa nachádzal pre žiakov a rodičov informačný panel o tejto zákernej a doteraz nevyliečiteľnej chorobe.  Žiaci 7. ročníka absolvovali na hodinách občianskej náuky vedomostný test „Čo vieš o AIDS“. Naši najstarší  žiaci, deviataci,  sa zúčastnili vzdelávacieho programu „Hrou proti AIDS“, ktorú pripravili pracovníčky Centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Holíči. Ako tradične  najvýznamnejšou aktivitou bolo rozdávanie červených stužiek a informovanie občanov mesta dňa 1.12. 2015 o zákernosti tejto choroby žiakmi 8. B triedy. V rámci tejto aktivity  navštívili aj primátora mesta Holíč PhDr. Zdenka Čambala. 

                                                                                   Mgr. Emília Krištofíková

          • Rodina bez cigariet

          • Aj v tomto školskom roku sa naša škola zapojila do projektu, ktorý už 5. rok realizuje Občianske združenie „Rodina bez cigariet“. V mesiaci november sa uskutočnila súťaž prezentácií o škodlivosti fajčenia a drog a zdravom životnom štýle v kultúrnom dome v Skalici. Na šiestom miesto sa vo veľkej konkurencii umiestnili žiačky 8.B triedy Sabína Stančáková a Klára Strapinová. Žiaci nižších ročníkov v rámci aktivity “Jabĺčko za výkres“ boli odmení na vyučovaní zdravým jabĺčkom. Výtvarnej časti súťaže sa zúčastnili žiaci I. aj II. stupňa. Vyhodnotenie sa uskutočnilo 22. novembra v OC MAX Skalica. Cenu organizátora v 1. kategórii získal žiak 2.A triedy Samuel Bolf a v 2. kategórii Kristína Barátová zo 7.B triedy. V kategórii „Plagát“ sa bez udania poradia umiestnili Lucia Šteffeková zo 6.A triedy a Sabína Stančáková z 8.B  triedy.     

                                                                                                                                               Mgr. Emília Krištofíková                    

        • Rodičovské združenie
          • Rodičovské združenie

          • Vážení rodičia,

            pozývame Vás na rodičovské združenie formou konzultácií, 

            ktoré sa bude konať

            dňa 29. novembra 2016 (t. j. v utorok)  od 15. - 17. hodiny

            v jednotlivých triedach. 

            Tešíme sa na Vás!

            Riaditeľstvo školy

          • Olympiáda v slovenskom jazyku

          • Na začiatku novembra si v 9. ročníku školského kola Olympiády v slovenskom jazyku merali sily 12 žiaci 8. a 9. ročníka. Na 1. mieste sa umiestnil Ján Stehlík, na 2. mieste Sabína Vaňková a na 3. mieste skončila Zuzana Jašová. Ďalší súťažiaci sa umiestnili v nasledujúcom poradí: David Kučera, Patrícia Cáfalová, Oliver Ševčík, Karin Fischerová, Marek Šefčík, Filip Šebesta, Sabína Stančáková, Viktória Žilková a Jakub Králiček. V okresnom kole, ktoré sa uskutočnilo 15. 11. 2016 v Senici, náš najúspešnejší súťažiaci - Janko Stehlík - získal  4. miesto ako úspešný riešiteľ. Všetkým zúčastneným žiakom ďakujeme za účasť a Jankovi blahoželáme k peknému úspechu.

            Mgr. Hana Blažeková

          • Deň vojnových veteránov

          • V piatok 11. novembra sme si pripomenuli „Deň vojnových veteránov“. O 11. hodine a  11. minúte sa symbolicky rozozneli zvony kostola Božského Srdca v Holíči.  Pri tejto príležitosti sa na Námestí mieru pri Pomníku padlých uskutočnil spomienkový akt kladenia symbolických červených makov. V spolupráci s Mestom Holíč ho pripravila Základná organizácia Jednoty dôchodcov Slovenska. Na akte sa zúčastnili aj žiaci 9. ročníka našej školy. Položením kvetu červeného maku si žiaci uctili  všetkých, ktorí zahynuli počas rôznych ozbrojených konfliktov.         

            Mgr. Emília Krištofíková                                                                                 

          • Exkurzia 4. B - Skalica

          • Dňa 10. novembra sa žiaci IV.B triedy vybrali na Exkurziu do závodu Bohémia – porcelán v Skalici. Pán Slavomír Moniak nás previedol po závode a postupne nám ukazoval sklad bieleho privezeného porcelánu. Ten sa následne v tomto objekte zdobil rôznymi ozdobami alebo nálepkami. Výrobky potom putovali do veľkej pece, kde sa museli dobre vysušiť. Deti najviac zaujalo zdobenie zlatom a fakt, že v peci je až 800 stupňov Celzia. Nakoniec dostali výtlačky porcelánu na výkresoch a sami majú navrhnúť dekór (ozdobu ) na ne. Následne to zašleme do závodu a možno sa podľa návrhu detí  začne dajaký výrobok aj zdobiť, kto vie.

                                                                                                                                            Mgr. Lucia Horváthová

          • Návšteva filmového predstavenia žiakov 1. stupňa

          • Dňa 27. októbra 2016 sa naši žiaci primárneho vzdelávania  zúčastnili filmového predstavenia v ZOC MAX Skalica s názvom Bociany. Deti sa preniesli do sveta fantázie , kde sledovali bocianov,  ich divokú a objavnú cestu, ktorá by mohla pomôcť k úplnosti nejednej rodine a vrátiť bocianom na celom svete ich pôvodné poslanie... Príbeh bol nielen pútavý a napínavý, ale aj veľmi zábavný. Deti tak odchádzali z kina s pekným zážitkom. Všetci sa tešíme na ďalšie filmové predstavenie.

            Mgr. Sylvia Smaženková

          • Regionálna exkurzia VIII.B - Dopravné múzeum v Bratislave

          • Jesenné počasie nás vylákalo na exkurziu do hlavného mesta. Krásny poschodový vlak išiel priamo do Bratislavy. Z okien sme sledovali farebnú jesennú panorámu. V blízkosti hlavnej vlakovej stanice v Bratislave, kde sme prešli pešo, sa nachádza Dopravné múzeum. V doprovode odborného sprievodcu sme si vypočuli zaujímavosti o dopravných historických prostriedkoch -  vlakoch , automobiloch, motocykloch. Zaujala nás aj výstava najmodernejších automobilov Audi. Ale hlavné mesto má aj iné zaujímavosti, tak sme sa pokochali starobylým centrom a okolím prezidentského paláca.

            Spiatočnú cestu sme znovu absolvovali vlakom, cesta bola pohodlná rýchla. Exkurzia sa nám veľmi páčila a určite radi spoznáme  aj iné zaujímavosti nášho regiónu.

             Mgr. Katarína Brožeková

          • Dejepisná exkurzia - Slavkov

          • Ako žili predstavitelia jedného z najvýznamnejších rodov Habsburskej monarchie - páni z rodu Kounicov? Čo všetko zostalo z ich rozsiahlych umeleckých zbierok? Kde sa podpísal mier po bitke u Slavkova, a ako to je v skutočnosti s "Napoleonovou" posteľou. Nielen na tieto otázky získali odpoveď  žiaci 8. a 9.ročníka , ktorí navštívili Slavkovský zámok 27. októbra 2016.

            Exkurzia ďalej pokračovala prehliadkou expozície, ktorá nesie názov Bitka troch cisárov Slavkov / Austerlitz 1805 /. Expozícia je koncipovaná netradične a prináša poučenie a silný nevšedný zážitok. Oboznamuje s vojenským ťažením Napoleona Bonaparteho v roku 1805, ktoré vyvrcholilo bitkou u Slavkova. Autori expozície sa usilujú priblížiť návštevníkom nielen vojenskú a politickú slávu doby, ale aj jej odvrátenú stranu. Tou bolo asi 17000 mŕtvych vojakov, ktorí padli v tejto bitke na oboch stranách. Na ich počesť bol v roku 1910 na kopci nad obcou Prace postavený pamätník Mohyla mieru.

            Mgr. Richard Drinka

          • Dejepisná exkurzia – NITRA

          • Počas prehliadky jedného z najdôležitejších a najkrajších miest Slovenska – Nitry sa siedmaci školy dňa 19. októbra 2016 zábavnou formou dozvedeli veľa o histórii (Veľká Morava a jej panovníci), umení (najznámejšie architektonické slohy) a kultúre (život a dielo sv. Konštantína – Cyrila a Metoda, hlaholika). Exkurzia bola výnimočná tým, že všetky informácie boli podávané hravým spôsobom, ktorý prirodzene udržiaval pozornosť žiakov. Žiaci totiž počas prehliadky po celý čas spolupracovali so sprievodcom a riešili úlohy, ktoré ich priviedli k pokladu.

            Exkurzia trvala približne 2 hod a skladala sa z troch častí:

            • Prehliadka Nitrianskeho Horného mesta, najmä Pribinovho námestia

            (tu sme sa dozvedeli veľa o Veľkej Morave a jej panovníkoch)

            • Prehliadka vybraných častí hradného areálu, najmä Katedrály sv. Emeráma

            (v tejto časti sme sa zamerali na umenie a dôležité osobnosti svätých spojených s Nitrou)

            • Prehliadka Diecézneho múzea

            (v záverečnej časti sme si predstavili život a dielo sv. Konštantína – Cyrila a Metoda a oboznámili s hlaholikou)

            Každý žiak dostal ilustrovanú brožúrku formátu A5, v ktorej našiel úlohy a zaujímavé informácie nadväzujúce na výklad sprievodcu, ktoré mu pomohli dané úlohy vyriešiť. Odmenou za pozornosť žiaka a vyriešenie úloh bolo nájdenie pokladu, v ktorom bola pre každého žiaka pripravená jeho časť (balíček ovocie a sladká odmena).

            Mgr. Richard Drinka

          • Majstrovstvá okresu Skalica vo futsale žiakov ZŠ

          • V utorok 18. októbra 2016 sa v športovej hale SOŠ J. Čabelku Holíč uskutočnili Majstrovstvá okresu Skalica vo futsale žiakov ZŠ. Turnaja sa zúčastnili aj žiaci našej školy v zložení: Marek Duffek, Michal Paníček, Lukáš Talla, Mário Mráz, Andreas Csáky, Dominik Csáky, Mário Javorček, Kevin Jurenka, Filip Hrušecký, Lukáš Nejedlík a Timotej Krčík. Mužstvá boli rozdelené do troch skupín a naši žiaci  v rámci svojej skupiny postupne porazili ZŠ Kúty v pomere 1:0, ZŠ Gbely 2:1ZŠ Vajanského Skalica 3:1. Týmito výsledkami si zabezpečili víťazstvo v skupine a postup do finálovej skupiny. Tam po remíze 1:1 so ZŠ Unín a prehre 0:4 so ZŠ Strážnická Skalica obsadili konečné pekné tretie miesto.

            Mgr. Richard Drinka

          • Majstrovstvá okresu Skalica v šachu

          • 21.októbra 2016 sa uskutočnili v hoteli sv. Ľudmila v Skalici Školské majstrovstvá okresu Skalica žiakov a žiačok v zrýchlenom šachu. Šachovej súťaže, ktorá sa hrala švajčiarskym systémom na 7 kôl s hracím tempom 2x15 min. na partiu, bez zapisovania ťahov sa zúčastnilo 32 žiakov zo 7 škôl. Umiestnenie našich žiakov bolo nasledovné: 

            Ján  S t e h l í k        -           2.miesto

            Oliver  Š e f č í k       -         5.miesto

            Marek  Š e f č í k      -         7.miesto

            Za zodpovednú reprezentáciu a veľmi dobré umiestnenie patrí našim žiakom poďakovanie.

            Mgr. Peter Vallo

          • Imatrikulácia

          • V stredu 26. októbra sa telocvičňa základnej školy na Školskej ulici naplnila rodičmi, starými rodičmi a množstvom hostí, ktorí prišli podporiť našich prváčikov v deň ich slávnostnej imatrikulácie. Priestory telocvične sa premenili na školu mágie, kde magistra Saxana Čáryfuková pripravovala  malých kúzelníkov a kúzelníčky na zloženia náročných imatrikulačných skúšok.  Aby sa im to podarilo, museli sa naučiť používať zaklínadlá, variť čarovné  odvary, lietať na metle a piecť kúzelný medovník pre múdre hlávky.  Deti všetky úlohy zvládli výborne a ešte svojej čarodejnej pani učiteľke zaspievali a zatancovali.  Za odmenu boli všetci prváci slávnostne imatrikulovaní riaditeľom školy pánom Romanom Švecom, primátor mesta pán Zdenko Čambal im venoval darček – krásnu knihu a čarodejnica Saxana Čáryfuková im podarovala medovník pre múdre hlávky, aby sa im v škole vždy všetko darilo tak dobre ako pri imatrikulačných skúškach. Celý program umocňovali krásne kostýmy, ktoré mali deti oblečené a tematicky ladené kulisy. Pásmo riekaniek, piesní, tanca a pohybových hier so svojimi žiakmi pripravili a nacvičili učiteľky prvého ročníka Mgr. Miriam Kubincová, Mgr. Ivana Ivanová a Mgr. Anna Lašáková, ktorým za túto náročnú činnosť patrí veľké poďakovanie. V úlohe Saxany Čáryfukovej  sa predstavila Ing., Mgr. Anna Šafránková. Pochvalu a poďakovanie si zaslúžia aj žiačky šiesteho ročníka: Nella Lašáková, Izabela Meszárosová , Veronika Šuchtová a Diana Iršová, ktoré  program obohatili tancom a spevom.

            Mgr. Mária Gortová

        • Záložka do školy spája školy
          • Záložka do školy spája školy

          • Čítam, čítaš, čítame - téma 7. ročníka projektu Záložka do knihy spája školy, ktorú vyhlásili k Medzinárodnému mesiacu školských knižníc 2016 Slovenská pedagogická knižnica v Bratislave a Knižnica Jiřího Mahena v Brne, nás opäť zaujala. A ako každý rok sa žiaci s nadšením pustili do práce. Vytvorili veľa pekných záložiek, ktoré sme zaslali našej partnerskej škole ZŠ Horná Ždaňa.

            Našim novým kamarátom sme so záložkami poslali knihu o Holíči a mapu mesta, ktorá ich snáď zaujme natoľko, že sa na nás niekedy prídu pozrieť aj osobne. Následne sme dostali zásielku so záložkami a informačnými letákmi o našej partnerskej škole.

        • Medzinárodný deň školských knižníc
          • Medzinárodný deň školských knižníc

          • Každý rok si v októbri pripomíname Medzinárodný deň školských knižníc. Prvý raz ho vyhlásila Dr. Blanche Wolls v roku 1999 a odvtedy sa uskutočňuje každoročne štvrtý októbrový pondelok. V tomto roku pripadol na pondelok 24. októbra. Aby sme podporili záujem žiakov o čítanie, prebehlo v tento deň na celej škole skupinové čítanie, kde sa všetci žiaci zoznamovali s rozprávkovými hrdinami a nechávali sa vtiahnuť do sveta fantázie. V poobedňajších hodinách sme sa zapojili do celoslovenského kvízu s názvom Knižná šifra, ktorú zorganizovali učitelia zo Základnej školy v Skýcove. Našu školu reprezentovali Viktória Kissová, Viktória Žilková, Laura Podmajerská, Marek Duffek, Samuel Rajčák a Oliver Šefčík. Po dvoch hodinách sa im podarilo dešifrovať všetkých 10 indícií, čím sa stali úspešnými riešiteľmi kvízu a odniesli si okrem krásneho zážitku i pamätný list. 

        • Modernizácia učebne informatiky
          • Modernizácia učebne informatiky

          • Naša škola neustále prechádza modernizáciou, ktorej cieľom je skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu. Kedže výpočtová technika napreduje míľovými krokmi, vyžiadala si aj naša počítačová učebna nákup nového zariadenia. Pribudlo 16 nových počítačov značky HP s výkonným procesorom Intel Core i3, 4GB RAM, integrovanou grafikou Intel HD Graphics 2000 a 250 GB diskom. Počítače sú vybavené 64-bitovým operačným systémom Windows 7 Professional, kancelárskym balíkom Microsoft Office a dalšími programami (Drawing for Children, Gimp, Movie Maker, Diktáty a i.), s ktorými sa žiaci učia pracovať nielen na hodinách informatiky, ale využívajú ich aj na ostatných predmetoch, ktoré sa v učebni vyučujú. K dispozícii je i interaktívna tabuľa s dataprojektorom, ozvučenie učebne, farebná atramentová tlačiareň Epson a skener HP. Nové vybavenie učebne zároveň umožní aj naďalej pokračovať v elektronickom testovaní žiakov v rámci Testovania 9 online formou.  

                  

          • Striebro pre Pavla Riečického na Majstrovstvách kraja v cezpoľnom behu

          • Dňa 5. októbra 2016 sa uskutočnili v Piešťanoch školské Majstrovstvá kraja v cezpoľnom behu žiakov a žiačok ZŠ. Vynikajúcim výsledkom sa tu prezentoval v behu na 3 000 m žiak siedmeho ročníka Pavol Riečický. Za účasti 25 najlepších bežcov Trnavského kraja obsadil Pavolm osobným výkonom 10:18 min. celkové 2. miesto a získal tak striebornú medailu. Z dievčat sa najlepšie darilo žiačke piateho ročníka Simone Gorbatenkovej, ktorá sa v behu na 1 500 m umiestnila na 9. mieste. Vedenie školy žiakom k tomuto úspechu gratuluje a želá do ďalších rokov v atletike čo najviac športového šťastia, zdravia a umiestnení na stupňoch víťazov.

            Mgr. Dušan Chanečka

          • Karlův výtvarník

          • V piatok 7.10.2016 sa v Hodoníne uskutočnilo vyhodnotenie výtvarnej súťaže „Karlův výtvarník“. Súťaž organizovala mestská knižnica Hodonín v spolupráci s mestom Hodonín v rámci projektu „Historie vážně nevážně“ s dotáciou Ministerstva kultúry Českej republiky. Krásne 3. miesto vo výtvarnej časti v „G“ kategórii získala bývalá žiačka našej školy Klára Caletková (v šk. roku 2015/2016 žiačka 9.B triedy). Odmenená bola diplomom a vecnými cenami. Srdečne blahoželáme.

                                                                                                                          Mgr. Emília Krištofíková