• Exkurzia – KOVOZOO Uherské Hradiště

          • KOVOZOO v Uherskom Hradišti navštívili 27. októbra 2022 žiaci piateho a šiesteho ročníka. Počas viac ako polhodinovej komentovanej jazdy vláčikom „Stelinkou“ sa dozvedeli podrobnejšie o recyklácii a spracovaní druhotných surovín. Po rozdelení na tri skupiny sa postupne vystriedali v Kovárni. Tu si každý žiak, po názornej ukážke pravej kováčky, vyskúšal tvrdú kováčsku prácu. U otvorenej vyhni ručne vyrábali klinec či skobu. Medzičasom si žiaci prezerali areál, kde boli umiestnené sochy zvierat vytvorené výlučne z kovových komponentov rôznych strojov a zariadení, staré autá či vstúpili do kokpitu lietadla. Nakoniec si prezreli starú pirátsku loď a vystúpili na maják, symbol firmy KOVOSTEEL.

                                                                                  Mgr. Emília Krištofíková

          • Oznam

          • Radi by sme Vám predstavili jednu skvelú novinku!

            Naša škola si nechala vytvoriť svoju vlastnú voľnočasovú kolekciu oblečenia, ktorej náhľad vidíte nižšie a ktorú je možné si aktuálne zaobstarať v našom eshope tu: https://www.kraloveskoly.cz/skolskaholic/

             Objednávanie je už spustené a bude možné až do 17. 11. 2022. Nasledujúci deň sa eshop uzatvorí a objednané veci pôjdu do výroby. Neváhajte preto, ak si chcete zadovážiť ten svoj kúsok zo školskej kolekcie!

            Dúfame, že z nej budete mať rovnakú radosť ako máme my!

          • Strašidlá v lavici

          • 27. októbra v našej škole strašilo. Neveríte? Chodby a triedy sa zaplnili najrôznejšími  strašidielkami. Pani učiteľky  im pripravili vyučovanie plné zábavy, hier  a špeciálnych úloh pre strašidlá.  A zapojili sa aj starší spolužiaci z 9. B triedy, ktorí pre strašidielka z prvého stupňa pripravili tanečnú  hodinu. Najskôr roztancovali prvákov a tretiakov a potom zabávali  druhákov a štvrtákov.  Deti v originálnych a strašidelných kostýmoch sa počas celého dopoludnia výborne bavili. Myslím, že najväčší zážitok mali naše prvácke strašidielka, ktoré takýto strašidelný deň v škole zažili po prvý raz, no dúfam, že nezabudnuteľné okamihy zo strašidelného vyučovania si odniesli všetci prítomní prvostupniari.

          • Rekonštrukcia cesty

          • Oznam pre rodičov

            Na základe oznamu z mestského úradu Holíč Vás informujeme, že z dôvodu rekonštrukcie cesty I/2 bude počas celej rekonštrukcie zákaz parkovania na Bernolákovej ulici.

          • Dejepisná exkurzia – Múzeum holokaustu v Seredi

          •  „Ak ešte stále existujú ľudia, ktorí pochybujú, či sa holokaust na Slovensku stal, odporúčam navštíviť expozíciu v Seredi, masové hroby i ďalšie miesta. Snáď potom zvíťazí zdravý rozum a poznatky o našej histórii sa lepšie vštepia do vedomostí pochybovačov," vyhlásila počas slávnostného otvorenia expozície 11. februára 2020 ministerka kultúry Slovenskej republiky Ľubica Laššáková.

            Aj z tohto dôvodu sa žiaci 9.ročníka v pondelok 24.októbra 2022 rozhodli navštíviť Múzeum holokaustu v Seredi. Toto múzeum vzniklo v priestoroch bývalého pracovného a koncentračného tábora v Seredi, ktorý predstavuje autentické miesto viažuce sa k tragickému obdobiu riešenia židovskej otázky na Slovensku počas druhej svetovej vojny. Z pútavého rozprávania lektorky múzea sa žiaci postupne dozvedeli o pohnutých osudoch Židov na Slovensku, ktorí boli postupne zbavovaní základných občianskych a ľudských práv. V jednotlivých expozíciách múzea žiaci videli dobové dokumenty, fotografie a predmety súvisiace s prenasledovaním Židov na území Slovenska. Jedným z vystavených artefaktov bol aj dobytčí vagón, v ktorom deportovali Židov do koncentračného tábora Auschwitz. 

            Nacistická mašinéria zla sa nezastavila ani pred deťmi. Spolu so starými ľuďmi boli najzraniteľnejšou skupinou, pretože ich nacisti nepotrebovali. Drvivá väčšina z nich v koncentračných táboroch zahynula. O tragickom osude židovských detí nielen z tohto pracovného tábora sa naši žiaci dozvedeli z prednášky nazvanej Deti  a holokaust, ktorá bola súčasťou prehliadky múzea.

            Mgr. Richard Drinka