• Slovensko, krajina v srdci Európy

          • Už 4. ročník prestížnej súťaže „Slovensko, krajina v srdci Európy“ sa uskutočnil v školskom roku 2011/2012. Mottom tohto ročníka bolo „Najkrajší kút v šírom svete je moja rodná zem“ a jej vyhodnotenie sa uskutočnilo 1. októbra 2012  v Dvorane Ministerstva kultúry SR v Bratislave, kde je v súčasnosti výstava nainštalovaná. Z viac ako 1000 súťažných prác porota v druhej kategórii  (11-15 rokov) vybrala prácu Timey Hodáňovej, žiačky 8. A triedy.

            Témou tejto kategórie bolo „Hrdí vlastenci“ a v podkategórii C - fotografia, multimediálne spracovanie, obsadila ako jediná zástupkyňa základných škôl v konkurencii  ZUŠ-iek  krásne 3. miesto. Ocenená bola aj naša škola čestným uznaním za mimoriadne aktívny postoj k príprave žiakov tohto  4. ročníka.

            Slávnostné vyhodnotenie za účasti predstaviteľov Ministerstva školstva, Bratislavského kraja a mestskej časti Staré mesto prebehlo v doobedňajších hodinách na Ministerstve kultúry, kde si žiaci a študenti prevzali diplomy a vecné ceny. V poobedňajších hodinách si deti mohli v Strednej umeleckej škole scénického výtvarníctva, ktorá je spolu s Ministerstvom školstva SR vyhlasovateľom tejto súťaže, vyskúšať v rámci tvorivých dielní rôzne výtvarné aktivity ako maľba, animácie či vyšívanie kostýmov cez počítače.

          • Galantské hry mládeže v atletike

          • Dňa 21.9.2012 usporiadala ZŠ Sídlisko SNP, Galanta, IV. ročník Galantských hier mládeže v atletike žiakov, narodených v rokoch 1999, 2000, 2001 i mladších ročníkov. Atletické preteky prebehli v príjemnom prostredí školského areálu ZŠ vo veľmi krásnom slnečnom počasí. Cieľom hier je zapojiť čo najviac žiakov do pohybovej aktivity, získať prehľad o talentovaných jedincoch, vytvoriť priateľstvo  a kladné medziľudské vzťahy medzi žiakmi a pedagógmi jednotlivých zúčastnených škôl.

            Galantských hier mládeže v atletike sa už tradične zúčastňuje ZŠ Školská 2, Holíč, ktorá na toto podujatie prihlásila 36 súťažiacich žiakov, doplnených o 1 žiaka zo ZŠ Holíč, Bernolákova 5  a 2 žiakov zo ZŠ Borský Mikuláš. Bola radosť pozerať sa, s akým športovým srdiečkom, elánom a túžbou po dosiahnutí čo najlepších výkonov, pretekali naši súťažiaci v jednotlivých kategóriách. Veľa z nich si vytvorilo svoje vlastné osobné rekordy a tí najlepší rekordy podujatia.  Spolu  získala naša výprava  15 zlatých,  14 strieborných a 13 bronzových medailí.  V celkovom  poradí družstiev sme až do poslednej disciplíny, ktorou boli štafety, bojovali  o prvenstvo. Jedna chyba pri odovzdávaní  štafetového kolíka nás však nakoniec  odsunula v poradí na druhé miesto, ktoré však považujeme za veľký úspech. Z jednotlivcov  treba  vyzdvihnúť  tých, čo prekonali  rekordy  pretekov:  Kerhát Jakub - v behu na 60 metrov,  Nesnadný Mário - v behu na 300 metrov, Závilinská  Monika - v skoku do výšky, Oliver Mikula – vo vrhu guľou. Ďalšie  víťazstvá  po výborných výkonoch získali : Zamrzla Dávid,  Ludašová Simona - v behu na 60 metrov, Nejedlík Martin,  Podmajerská Laura - v behu na 300 metrov, Vávra Viliam - v behu na 1000 metrov, Sušienková Mária,  Chanečka Boris - v skoku do diaľky, Vašek Bohumil,  Ferenčík Martin,  Darebná Barborka - v skoku do výšky .  

            Vydarené podujatie bolo zakončené slávnostným vyhodnotením, z ktorého si víťazi jednotlivých kategórií odniesli domov hodnotné vecné ceny a naše družstvo strieborné medaily. S úsmevom   na tvárach spokojných detí, s množstvom nových zážitkov a skúseností odchádzala naša výprava  zo slnkom zaliatej Galanty  a s prísľubom: O rok sa radi opäť zúčastníme.

                                                                                                                                                         Mgr. Dušan  Chanečka

             

          • Tretí deň bol najkrajší

          • A ty taký Pejko z pôjda,

            miesto nôh len drúky máš,  

            zato viem ja Paľka hojdať,

            ako ty ho nehojdáš!

            Básnička, akoby vytrhnutá z kontextu, a predsa vo svojej podstate pravdivá... i keď celkom opačne! Takto nadáva naozajstný koník tomu hojdaciemu, na ktorom sa hojdá malý človiečik. No a prváčikovia na Základnej škole, Školská 2, Holíč už odrástli tomu drevenému. Boli len tretí deň v škole, keď na dvere prvých tried zaklopal pán riaditeľ, Roman Švec, a splnil, čo sľúbil. Za poslušnosť a usilovnosť sa môžu povoziť na koníkoch - poníkoch. Jéj... to bolo radosti. Slniečko láskavo hladilo malých nedočkavcov a poníky Žemlík a Ferda poslušne čakali na svojich kowboyov. Žiačikovia z I. A a I. B, na ktorých sa ešte nedostalo krasojazdy, cvičili na dvore, hrali sa, fotografovali sa pri koníčkoch... veru... takto by sa dal ten školský rok aj vydržať! Poníky zvyknuté na podobné veci, zodpovedne nosili svojich žokejov, pomaličky, bez náhlenia zvládali Cenu veľkej školskodvornej. Veď aj dostali odmenu. Nakrájané jabĺčka všetkých odrôd a farieb mizli v maškrtných papuľkách Žemlíka a Ferdu. Dokonalé biopalivo bez škodlivých spalín... i keď aj nejaký ten odpad bol, ale ozonovú dieru nezväčšil, akurát pobavil malých šarvancov.

            Žiaden pád, žiaden zranený, len tie detské očká doširoka roztvorené nad pohľadom z konského chrbta... vraj je najkraší na svete. Majiteľ poníkov, pán Šimon, deti oboznámil s technikou nasadania, jazdy i zosadania, ako sa na správnych prériových vlkov patrí. Len tých pár koltov zavesených "proklatě" nízko chýbalo... a tak je to dobre! Aj keď zem nedunela pod kopytami stád, ako spieva v rovnomennej pesničke Waldemar Matuška, aj tak sa tento deň zaryl do dušičiek malých prváčikov a možno tam zostane aj do konca ich života. I to je spôsob ako zjemniť prechod od hier v materskej škole do školy povinností, práce, disciplinovanosti a života v školskom kolektíve.

                                                                                                                   Mgr. Miriam Kubincová

          • Rodičovské združenie

          • Vážení rodičia, dňa 27. septembra 2012 (t. j. vo štvrtok) sa uskutoční rodičovské združenie so spoločným začiatkom o 16. hodine.

          • Oznam školskej jedálne

          • Školská jedáleň oznamuje všetkým stravníkom, že  dňa 13. 9. 2012 (t. j. vo štvrtok) sa nevarí z dôvodu štrajku učiteľov.  Stravné bude odpočítané.

          • Štrajk učiteľov

          • Rada OZ PŠaV na Slovensku vyhlásila na deň 13. septembra 2012 jednodňový výstražný štrajk zamestnancov školstva, ktorého sa zúčastní 95% zamestnancov našej školy. Z tohto dôvodu nie je možné zabezpečiť v tento deň prevádzku školy. Štrajk je vyhlásený štrajkovým výborom od 6.00 do 17.30 hod.

            Mgr. Roman Švec, riaditeľ školy

          • Nástup do školy

          •  

            Riaditeľstvo ZŠ, Školská 2, Holíč oznamuje žiakom a rodičom našej školy, že nástup do školy je dňa 3. 9. 2012 (t. j. v pondelok).  Žiaci sa od 7.40 do 8.00 hod. zhromaždia vo svojich triedach. O 8.15 hod.  sa bude konať slávnostné otvorenie školského roka 2012/2013 na školskom dvore za prítomnosti predstaviteľov mesta Holíč. Vyučovanie sa začína dňa 4. 9. 2012 (t. j. v utorok).

            Nástup pedagogických zamestnancov do školy je 27. 8. 2012 (t. j. v pondelok).

          • DEŇ ZEME

          • V týždni od 23. – 27.4. 2012 sa na našej škole konali aktivity v rámci svetového dňa venovaného našej planéte Zem. V nedeľu 22.4. 2012 si ľudia na celom svete uctili našu živiteľku rôznymi aktivitami, najmä čistením životného prostredia, ktoré si bohužiaľ sami znečisťujeme. Bolo to totiž práve 22. apríla v roku 1970, keď vedci, hlavne ekológovia v USA ovplyvnení fotografickými snímkami z kozmu, dokumentujúcimi krehkosť a zraniteľnosť Zeme, demonštračne vyzvali ku spoločnému celosvetovému úsiliu za ochranu Zeme so všetkým, čo ju robí jedinečnou.

            I my, žiaci spolu s učiteľmi, sme sa snažili celý týždeň zapojiť do činností smerujúcich k ochrane Zeme. Na začiatku týždňa bola vyhlásená súťaž o najkrajšiu nástenku k tejto udalosti, na všetkých hodinách sme sa venovali tejto tematike a podporovali sme žiakov, aby sa aktívne zapojili do tvorby a ochrany životného prostredia.

            V utorok žiaci 8. A pripravili pod vedením triednej učiteľky kvízy, súťaže, hádanky a labyrinty pre žiakov 1. – 4. ročníka. V stredu boli pre žiakov pripravené športovo-ekologické aktivity na školskom dvore spojené s výsadbou stromčekov. Vo štvrtok žiaci 1. stupňa  pokračovali v maľovaní na chodník a následne vyčistili areál školy a okolie zámku. Starší žiaci pokračovali vo vzdialenejších lokalitách Holíča. Celý týždeň venovaný Dňu Zeme vyvrcholil výchovným koncertom s názvom „Komu sa nelení, tomu sa zelení.“

            Na záver by sme chceli poďakovať sponzorom za sponzorské darčeky, ktorými sme deti odmenili – Slovenská sporiteľňa, a.s., ČSOB a.s. a Lekáreň Daniela.

                                                                                 Mgr. Katarína  Brožeková

          • Beseda s pani Helenou Weinwurmovou

          • „Tí, ktorí si nepripomínajú minulosť sú odsúdení na jej opakovanie.“

                                                                                                                   George Santayana

             

             Tieto slová známeho amerického spisovateľa si pripomenuli deviataci na ZŠ Školská 2, Holíč , ktorí aj tento rok pripravili besedu s pani Helenou Weinwurmovou o holokauste. Pani Helena, jedna z posledných žijúcich väzňov z koncentračného tábora Osvienčim,  už po niekoľký raz prijala pozvanie našej školy, aby žiakom porozprávala svoj životný príbeh, svoj osud.

                            Číslo 2146, ktoré má vytetované na ruke,  jej už navždy bude pripomínať utrpenie, ktoré zažila ako 17- ročná pri transporte v dobytčích vagónoch bez jedla a vody. So slzami v očiach si spomína i na „anjela smrti“ Josefa Mengeleho a jeho selekcie. Nezlomila ju však ani ťažká práca pri banských vozíkoch, ani škvrnitý týfus, ani hlad či pochod smrti. Ale ani niekoľkých desaťročiach nedokáže zo svojich snov vymazať nárek a kvílenie žien a detí čakajúcich na svoj ortieľ pred plynovou komorou.

                            Pani Helena spolu so svojimi 2 sestrami mala šťastie. Prežila. Jej 6 bratov s rodičmi  sa oslobodenia už nedočkali.  Prečo práve ona prežila? Nebol to žiadny zázrak ani nadľudské schopnosti, ale osud. V ten verí pani Helena dodnes.

                            Jedno predsavzatie bez ohľadu na osud si však predsa len dala. Keď prežije, bude pomáhať. Hocikomu, hocikedy a hocijako. Preto po náročnej liečbe z tuberkulózy v sanatóriu v Tatrách práve tu začala pracovať  ako zdravotná sestra. Pomáhala chorým v Bratislave i v Holíči ako členka Červeného kríža.

                            Prečo je vždy ochotná prísť medzi mladých ľudí a spomínať na minulosť? „ Dokiaľ budem vládať, budem vyzývať ľudí, aby nikdy nedopustili páchanie zla na iných. Všetci sme ľudia bez ohľadu na rasu, pôvod, vierovyznanie. Ten, kto dovolí páchať zlo nie je o nič lepší ako ten, ktorý zlo pácha. Toto je moje posolstvo i za tých, ktorí v Osvienčime zahynuli.“

                                                                                                                                                                                         Mgr. Richard  Drinka