• Striebro pre Viliama Vávru – KALOKAGATIA 2014

          • Dňa 20. júna 2014 sa uskutočnila v Trnave športová olympiáda Kalokagatia 2014, ktorá bola súčasťou Majstrovstiev Slovenska v atletike žiakov ZŠ. Veľmi úspešne nás tu reprezentoval žiak 8. A triedy Viliam Vávra, ktorý v behu na 1000 m obsadil časom 2: 45,64 min. nádherné 2. miesto. Viliamovi blahoželáme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy i mesta Holíč. Viliama na súťaž pripravoval Mgr. Dušan Chanečka.

          • Koniec školského roka si žiaci 7. C spríjemnili dvojdňovým poznávacím výletom za kultúrou

          • V pondelok 16. júna sme sa tešili z predstavenia „Charlieho teta“, ktoré sa konalo v divadle Nová scéna v Bratislave. Vyparádené mladé dámy a páni si komédiu s ich obľúbeným hercom Ľubošom Kostelným užívali plnými dúškami. I napriek tomu, že predstavenie bolo dlhé a žiaci si po ceste naspäť v autobuse i pospali, všetci sme sa zhodli na tom, že do divadla by sme radi išli aj na budúci školský rok.  Aby nám neskorý príchod domov neoslabil naše výkony v škole na ďalší deň, spravili sme si v utorok výlet do Skalice. Žiaci sa príjemne uvoľnili pri prechádzke historickou časťou mesta i piknikovým posedením na Rotunde. Konečne trochu inak strávené dni so svojimi spolužiakmi nám všetkým nielen vyčarili úsmev na tvári, ale aj upevnili naše priateľstvá.

            Mgr. Veronika Čechvalová

          • Fullova ruža 2014

          • Do 11. ročníka celoslovenského projektu v počítačovej grafike Fullova ruža 2014 sa zapojilo 46 škôl (MŠ, ZŠ, SZŠ, ŠZŠ, ZUŠ a SŠ z celého Slovenska) a spolu bolo vo štyroch kategóriách  zaslaných 821 počítačových grafík. Na tému „U nás taká obyčaj“ bolo v  tomto školskom roku do II. kategórie zaslaných 428 fotiek, z ktorých detská porota vybrala prácu Natálie Rehákovej, žiačky 7.C triedy, s názvom „Vianoce v lese“. Detská porota jej udelila ocenenie „Zlatá Fullova ruža“.  Blahoželáme.                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Mgr. Emília Krištofíková

          • Kráľom rozprávok

          • Dňa 19. júna 2014 sa naši žiaci z II.B, VI.A, VI.B mali možnosť  stať  kráľom rozprávok. Navštívili sme zámok v Bojniciach, v ktorom sme sa preniesli do rozprávok H. Ch. Andersona. Celou prehliadkou zámku nás sprevádzalo rozprávkové pásmo, deti hádali jednotlivé hádanky, za ktoré zbierali symboly – kvietok, hrášok, pierko a ihlu. Deti boli očarené rozprávkovým svetom. Naše putovanie pokračovalo svetom zvierat - návštevou zoologickej záhrady. Najviac ich zaujali slony a medvede, ale aj z ostatných zvierat mali veľa radosti. Deti sa odpútali od denných starostí a na tento deň budú ešte dlho spomínať.

                                                                       Mgr. Sylvia Smaženková

          • Juraj Rajnoha - 2. miesto - „Prečo som na svete rád/rada“.

          • 18. júna 2014 (pri príležitosti Medzinárodného dňa proti zneužívaniu drog a nezákonnému obchodovaniu s nimi, OSN – 26. jún 2014) sa vo výstavných  priestoroch Národnej rady SR – Galéria na západnej terase Bratislavského hradu uskutočnilo slávnostné vyhodnotenie jubilejného 20. ročníka prestížnej celoslovenskej výtvarnej súťaže s medzinárodnou účasťou s protidrogovou tematikou „Prečo som na svete rád/rada“. Záštitu nad týmto ročníkom prevzal v školskom roku 2013/2014 minister kultúry SR Marek Maďarič. Odborná porota spomedzi 1146 mladých výtvarníkov udelila 18 ocenení v piatich kategóriách a 10 mimoriadnych ocenení. Spomedzi najviac zastúpenej kategórie – Základné školy bolo krásne druhé miesto udelené žiakovi 8.ročníka Jurajovi Rajnohovi za prácu s názvom „Hudba je život“. Diplom a vecnú cenu mu slávnostne odovzdala podpredsedníčka NR SR Renáta Zmajkovičová.

            Projekt vznikol v roku 1994, ako jediný zo Slovenska bol prezentovaný na pôde Organizácie Spojených národov a jeho finalisti získali prestížne ocenenia OSN. Do projektu sa zapojilo viac ako 22 808 súťažiacich, putovná výstava mala viac ako 608 repríz na Slovensku i vo svete. Počas 20-ročnej histórie sa naša škola úspešne zapájala do tohto projektu. Ocenenie už v predchádzajúcich ročníkoch získali Kristína Krištofíková, Jana Krištofíková, Gabriela Horínková, Martin Krivda, Petra Kocáková a posledný ocenený Juraj Rajnoha. Blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu.

                                                                                   Mgr. Emília. Krištofíková

          • Prírodovedná exkurzia 8.A, 9.B do Viedne

          • 30. mája a 6. júna sme sa vydali na exkurziu do Viedne. Navštívili sme Prírodovedné múzeum, ktoré je desiate najväčšie múzeum na svete. Obsahuje unikátne exponáty minerálov, meteoritov, zvierat . Zážitok umocní samotný výzor budovy, jej reliéfy, obrazy. Putovné expozícia o Černobyle bola zdokumentovaná aj fotografiami ,aj náučným filmom. Po prehliadke múzea, nás autobus zaviezol do Schoenbrunnu, kde sme sa vyšantili v labyrintoch, vybehli sme ho na Glorietu, pokochali sme  pohľadom na celé záhrady a aj na samotnú Viedeň. Myslím, že zážitky boli nezabudnuteľné pre každého z nás.

                                                                                                        Mgr. Katarína Brožeková

          • Kroky k umeniu

          • Aj v tomto školskom roku usporiadalo Mesto Hodonín tradičné stretnutie mladých výtvarníkov „Kroky k umění“. Uskutočnilo sa 27.5.2014 v parku pred Zimným štadiónom v Hodoníne.  Našu školu na tomto zaujímavom podujatí reprezentovali Zuzana Pikálková a Viliam Vávra z 8.A triedy a Patrícia Konečná z 9.A triedy. Zaujímavou na tomto ročníku bola najmä technika, ktorou žiaci pracovali. Pomocou maliarskych techník sa vrátili do doby Cyrila a Metoda, čo bolo i námetom tohto ročníka. Pracovať vajíčkovou temperou, ktorú si priamo pred prácou vyrobili bolo dosť náročné nielen na čas, ale aj použitie. Žiaci mali vytvoriť prácu na výzdobu Byzantskej baziliky. Naši výtvarníci si vybrali ako námet sv. Gorazda a ako vitráž by ho umiestnili do okna hlavnej baziliky. Určenie miesta bolo  súčasťou prezentácie. Aj napriek sťaženým podmienkam to zvládli veľmi dobre a táto práca  sa v budúcnosti stane súčasťou výzdoby našej školy.

                                                                                                                          Mgr. Emília Krištofíková

          • Exkurzia v Strážnici

          • Remeslá našich predkov. To bolo názov tematickej exkurzie v skanzene v Strážnici. Zúčastnili sa jej  v mesiaci máj  žiaci 7.C a 8.A triedy a bola zameraná na spracovanie dreva a slamy. Žiaci si postupne prezreli ale aj vyskúšali ukážky bežných remesiel. Pracovali na výrobe plotu, snehových zábran, tkali slamu či zisťovali používanie rôznych pracovných predmetov. Zaujímavé bolo hrabanie a príprava „žochu“ na spanie. A po práci zábava. Pre žiakov si pripravili v múzeu aj hry, ktoré sa deti v minulosti hrávali. Súčasťou exkurzie bola aj prehliadka zámockého parku. Nakoľko niektorí žiaci týchto tried navštevujú krúžok „Digitálna Fotografia“, neodmysliteľnou súčasťou bolo aj fotenie a následné použitie fotografií vo fotografických súťažiach.

                                                                                                                         Mgr. Emília Krištofíková

          • Olympijský festival pre deti z materskej školy

          • Dňa 5. júna sa v priestoroch našej školy uskutočnilo jedno z dvojice podujatí projektu: Olympijské festivaly detí a mládeže Slovenska. Pre 100 škôlkarov boli pripravené tradičné i netradičné disciplíny v atletike. Počasie nám našťastie prialo, a tak všetci súťažiaci za pomoci žiakov 9. ročníka mohli predviesť svoje schopnosti. Na záver športového podujatia boli všetci škôlkari za svoje výkony odmenení medailami. Prajme si, aby sa čo najviac z týchto detí v budúcnosti venovali športovaniu.                                                                                                                                                                                                              

            Mgr. Soňa Otavová

          • Olympijský deň žiakov 1. stupňa v atletike

          • V stredu  4.6.2014 sa počasie konečne umúdrilo, a tak sa v areáli našej školy uskutočnil už v poradí 7. ročník Školskej športovej olympiády. Žiaci našej školy  sa už roky venujú  vo svojej školskej i mimoškolskej činnosti atletike a v nej dosahujú  každý školský rok výborné  výsledky. A pretože sa atletike venujú hlavne starší žiaci, stalo sa už tradíciou na koniec každého školského roka zorganizovať aj pre mladších a  začínajúcich športovcov takú obdobu atletických pretekov, aby si aj  oni mohli vyskúšať, ako to na takej atletickej súťaži prebieha. Súťažilo sa v behu na 50 a 60 m, v skoku do diaľky z miesta a rozbehu, v hode plnou loptou a kriketovou loptičkou a na  záver v behu na 250 m. Po absolvovaní súťažných disciplín sa deti zapojili do mimosúťažných hier  ako napr. streľba na bránku, skákanie vo vreci, preťahovanie lanom či prekážkový beh. Všetkým zúčastneným deťom sa darilo, bojovali s plným nasadením , rozdaných bolo 72 medailí a diplomov .

            Mgr. Soňa Otavová

          • Záhorácka olympiáda

          • Dňa 22. mája 2014 sa v areáli Základnej školy v Gbeloch uskutočnil 7. ročník Záhoráckej olympiády. Súťaže sa zúčastnili žiaci z desiatich škôl okresov Skalica Senica a naši športovci opäť podali vynikajúce výsledky:

            Viliam Vávra   8.A    60 m   7,79 s.   3. miesto

            Viliam Vávra   8.A   1000 m   2:54,17     1. miesto

            Mária Sušienková   7.A     výška      135 cm     3. miesto

            Dominika Štefanovičová    9.A   diaľka    465  cm   1. miesto

            Simona Ludašová    8.B    diaľka   446 cm      3. miesto

            Rastislav Ronceac   9. B    diaľka   540 cm   2. miesto

            Bibiána Mikulová   9.A    guľa    9,87  2. miesto    

            Mgr. Soňa Otavová

        • Brezovské atletické hry
          • Brezovské atletické hry

          • V stredu 14. mája 2014  sa v Základnej škole v Brezovej pod Bradlom stretli mladí atléti zo širokého okolia na 14. ročníku Brezovských atletických hier. V silnej konkurencii 240 pretekárov z 9 škôl a napriek nie veľmi priaznivému počasiu získali žiaci našej školy veľmi dobré a mnohí aj medailové umiestnenia:

            Michal Paníček 5.B     60 m   9,17 s.      2. miesto

            Michal Nejedlík   6.A   výška  130 cm   3. miesto

            Viliam Vávra     8.A     60 m   8,18 s.     1. miesto

            Viliam Vávra     8.A   1000 m  2:57,43   1. miesto

            Dominika Štefanovičová 9.A   diaľka   443 cm     2. miesto

            Bibiána Mikulová   9.A   guľa      10,14 m     1. miesto

            Rastislav Ronceac    9. B   diaľka    511 cm   2. miesto

            Mgr. Soňa Otavová

        • Škola v prírode - Oščadnica
          • Škola v prírode - Oščadnica

          • Malebné prostredie kysuckých hôr sa na krátky čas stalo prechodným bydliskom pre 41 žiakov našej školy. Tretiaci a štvrtáci tu spolu so svojimi učiteľkami boli v škole v prírode.  Počasie im prialo a prírody si veru užili neúrekom, každý deň trávili veľa času na prechádzkach po okolitých nenáročných turistických chodníkoch. Popri tom pozorovali rastlinstvo a živočíchy, ktoré sa v tomto regióne vyskytujú. Okrem toho medzi sebou súťažili a hrali rôzne hry. Mali možnosť vidieť aj zaujímavosti v okolí, navštívili kaštieľ v Radoli, orloj v Starej Bystrici a veľmi sa im páčili nové expozície v Prírodovednom múzeu v Krásne nad Kysucou.  Asi najzábavnejšie boli pre deti popoludňajšie a večerné činnosti, kde pre nich pripravovali program profesionálni animátori.

            Deti prežili v Oščadnici ozaj výnimočné a nezabudnuteľné chvíle. Na klasický spôsob výuky síce nebolo veľa času, ale žiaci sa naučili množstvo iných, nových vecí. Až nabudúce pôjdu na výlet do hôr, budú vedieť ako sa obuť a obliecť, ako kráčať do kopca i schádzať z neho, aké pravidlá treba pri turistike dodržiavať , aj ako sa správať  v hore.  Snáď v nich pobyt v tomto krásnom kraji upevnil pozitívny vzťah k prírode.

                                                                                                                                         Mgr. Mária Gortová

        • Zvyšovanie kvality vzdelávania na ZŠ s využitím elektronického testovania
          • Zvyšovanie kvality vzdelávania na ZŠ s využitím elektronického testovania

          • Naša škola sa zapojila aj do národného projektu "Zvyšovanie kvality vzdelávania na základných a stredných školách s využitím elektronického testovania", ktorého organizátorom je Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania Bratislava (NÚCEM).

            Cieľom projektu je:

            • zvýšenie kvality vzdelávania pomocou elektronického testovania,
            • zapojenie učiteľov do tvorby testov a úloh pod gesciou NÚCEM a následné vytvorenie databázy približne 130 testov zo vzdelávacích oblastí a kľúčových kompetencií,
            • moderné a softvérovo bezpečné spracovanie a vyhodnotenie testov a úloh, zefektívnenie a urýchlenie porovnania dosiahnutých výsledkov žiakov. 

             

            Testovanie začalo v marci 2014 ESCS Dotazníkom a Dotazníkom sociálnej inklúzie žiaka, ktorých sa zúčastnili žiaci 5. a 8. ročníka. V máji 2014 žiaci  8. ročníka absolvovali Test zo slovenského jazyka a literatúry a Test z matematiky. Testovanie bude pokračovať aj v mesiaci jún, kedy sa bude testovať matematická gramotnosť. O pokračovaní projektu Vás budeme priebežne informovať.

             

        • Moderné vzdelávanie - digitálne vzdelávanie
          • Moderné vzdelávanie - digitálne vzdelávanie

          • Naša škola sa zapojila do projektu Moderné vzdelávanie - digitálne vzdelávanie pre všeobecno-vzdelávacie predmety. Daný národný projekt sa bude koncentrovať najmä na inováciu obsahu a metódy výučby s dôrazom na využívanie digitalizovaného obsahu, ako aj na zvýšenie popularizácie a motivácie žiakov vzdelávať sa v prírodovedných a technických predmetoch.

            Súčasné trendy globálneho technologického a informačného pokroku vyžadujú moderné technológie. V súčasnosti nám boli dodané dva notebooky a ozvučenia, ktoré sú súčasťou interaktívnych učební. Neskôr budú dodané 2 interaktívne tabule, ako aj digitálne učivo či dostupná online databáza materiálov, ktoré pomôžu učiteľom pútavou a zaujímavou formou prezentovať žiakom učivo. 

            O projekte Vás budeme priebežne informovať.

          • Regionálna exkurzia do Skalice

          • V stredu 30.apríla sa 5.B vybrala vlakom na exkurziu do Skalice. Po príjemnej ceste vlakom sme si spolu so sprievodcom z TIKu prezreli Jezuitský kostol, Rotundu sv.Juraja a Mlyn bratov Pilárikovcov ,kde sme videli aj historické vozidlá. Peknou exkurziou nás prevádzalo aj slniečko ,na jeseň sa chceme pozrieť na ďalšiu historickú časť nášho okresného mesta.

            Mgr.Katarína Brožeková

        • Matematická olympiáda + Pytagoriáda - okresné kolo
          • Matematická olympiáda + Pytagoriáda - okresné kolo

          • V marci a apríli 2014 sa na našej škole konali okresné kolá posledných vedomostných súťaží z matematiky.

            Okresné kolo Pytagoriády žiakov 3. až 8. ročníka  sa konalo v dňoch 18. a 19. 3. 2014.

            Veľmi dobre obstáli tretici, kde boli štyria z našich žiakov úspešnými riešiteľmi.

            4.miesto: Lukáš Štefek– 3.A , žiaka pripravovala pani učiteľka Ing. Mgr. Anna Šafránková

            10.miesto: Natália Václavíková – 3.B

            11. miesto: Tomáš Kondla – 3.B

            14.miesto: Alan Hesek – 3.B

            Týchto žiakov pripravovala pani učiteľka Mgr. Lucia Horváthová

            V kategórii žiakov 5.ročníka sa na 5. mieste umiestnil Mário Mráz z 5.A – žiaka pripravovala pani učiteľka Mgr. Katarína Brožeková.

            Najúspešnejší z našich žiakov bol Ján Stehlík zo 6.B, ktorý obsadil 1.miesto. Žiaka pripravovala pani učiteľka Mgr. Liana Kovačičová.

            Okresné kolo Matematickej olympiády žiakov 6. až 8. ročníka sa konalo 9. 4. 2014. Najvýraznejší úspech dosiahli šiestaci.  Na 1. a 2. mieste sa zhodne umiestnili Sebastián Kosír zo 6.A, ktorého pripravovala pani učiteľka Mgr. Oľga Hlavatá a Ján Stehlík zo 6.B, ktorého pripravovala pani učiteľka  Mgr. Liana Kovačičová.

            V 7.ročníku sa na 3.mieste umiestnila Danka Jakúbková zo 7.C triedy. Žiačku pripravovala pani učiteľka Mgr. Oľga Hlavatá.

            Všetkým žiakom ktorí reprezentovali školu na týchto súťažiach ďakujeme a tým úspešným gratulujeme a prajme aj do budúcnosti veľa úspechov.  

             

          • Biologická olympiáda - okresné kolo

          • Dňa 15. apríla sa v Trnave uskutočnilo okresné kolo biologickej olympiády v kategórii E. V odbornosti botanika našu školu reprezentovali dvaja žiaci – David Kučera a Sebastián Kosír zo 6. A triedy. Sebastián Kosír sa umiestnil vo svojej kategórii na 1. mieste a zabezpečil si postup do krajského kola. Žiakov na súťaž pripravovala Mgr. Michaela Rozborilová. Gratulujeme.

          • Literárna beseda s JUDr. Dušanom Krivským

          • Skalický rodák Dušan Krivský, advokát a spisovateľ, prijal naše pozvanie a vo štvrtok 24. apríla k nám zavítal na literárnu besedu so žiakmi deviateho ročníka. Slovami „budu vyprávjat po skalicky, lebo ináč to reknút nevím“ upútal pozornosť našich deviatakov hneď na začiatku. Našim žiakom pán Dušan Krivský nielenže veľa prezradil o tom, ako píše, ale si ich získal najmä zaujímavým a vtipným rozprávaním jeho cestovateľských príbehov. Žiaci ocenili jeho priateľský prístup a najmä humor, ktorým nám počas celej debaty vytvoril výbornú atmosféru. Sme radi, že prišiel medzi nás a že sme ho mohli spoznať bližšie. Prajeme mu veľa cestovateľských a spisovateľských zážitkov .

                                                                                                          Mgr. Veronika Čechvalová

          • Hurbanov pamätník

          • Každoročne sa na našej škole uskutočňuje školské kolo recitačnej súťaže Hurbanov pamätník. I tento rok sa žiaci najprv zúčastnili triednych kôl a potom aj školského kola. Svojimi ukážkami i prednesom nás presvedčili o tom, že majú radi literatúru.

            V I. kategórii súťažili žiaci 1.- 3. ročníka, v II. kategórii žiaci 4.-6.ročníka a v III. kategórii si merali sily recitátori 7.-9.ročníka.

            I. kategória

            Poézia:

            1. miesto – Jakub Kučera - 3. B

            2. miesto – Natália Václavíková, Katarína Jobusová, Michal Caletka – 3. B

            3. miesto – Patrik Lisák – 3. A, Richard Polák, Tomáš Matula – 2. B, Nela Štefková – 2. A

            Próza:

            1. miesto – Karolína Chanečková - 3. B, Andrea Blažeková – 3. A

            2. miesto – Barbora Langová – 2. A, Viktória Kissová – 3. A, Mária Magdaléna Valúchová – 2. B

            3. miesto – Aneta Janigová – 2. A, Lucia Šteffeková, Kristína Malíková – 3. A

            II. kategória:

            Poézia:

            1. miesto – Lucia Časová – 4. A

            2. miesto – Andrea Rajčáková – 6. A, Samuel Rajčák – 4. A

            3. miesto – Kristína Barátová – 4. B

            Próza:

            1. miesto – Laura Podmajerská – 6. A

            2. miesto – Karin Bučková – 5. A

            3. miesto – Jakub Králiček – 5. A

            III. kategória:

            Poézia:

            1. miesto – Klaudia Pálichová - 8. A

            2. a 3. miesto - neudelené

            Próza:

            1. miesto – Martin Purgat – 8. A

            2. miesto – Zuzana Nečasová – 7. C

            3. miesto - neudelené

            Súťažiaci, ktorí v jednotlivých kategóriách získali 1.miesto, postúpili do obvodného kola, uskutočneného dňa 8. 4. 2014 v Holíči.

            V I. kategórii – poézii – získal Jakub Kučera 1.miesto, v II. kategórii – próze – sa Laura Podmajerská umiestnila                na 3. mieste a v II. kategórii – próze –  Martin Purgat obsadil 3. miesto.

            V okresnom kole v Skalici ( 29.4. 2014 ) nás reprezentoval Jakub Kučera, ktorý sa prerecitoval na 3. miesto.

            Všetkým umiestneným žiakom blahoželáme.