• Biologická olympiáda - obvodné kolo

          • Dňa 16. apríla sa v Senici konalo obvodné kolo biologickej olympiády. Našu školu v kategórii E v odbornosti botanika reprezentovali žiaci 5. ročníka – Sebastián Kosír sa umiestnil na 3. mieste a David Kučera získal 2. miesto a zabezpečil si tak postup do krajského kola, ktoré sa uskutoční 14. mája v Trnave. K úspechu blahoželáme a držíme palce v ďalšom kole.

            Mgr. Michaela Rozborilová

          • McDonald´s Cup – 2. miesto

          • Dňa 26. apríla sa v Skalici uskutočnilo obvodné kolo 15. ročníka McDonalds Cup (minifutbal žiakov 1. stupňa). V konkurencii siedmych prihládených základných škôl naši mladí futbalisti obsadili po výbornom taktickom a bojovnom výkone 2. miesto.

            Našu školu reprezentovali: Andreas Csáky, Mário Javorček, Kevin Jurenka, Martin Kocák, Lukáš Nejedlík, Samuel Marenčík, Mário Mráz a Oliver Šefčík. Cennú trofej (pohár a diplom) spoločne s vedúcim družstva odovzdali do rúk riaditeľa školy, ktorý úspešným futbalistom poďakoval za vzornú reprezentáciu školy.

            Mgr. Peter Vallo

          • Kinderiáda - regionálne kolo

          •  Dňa 16. apríla sa v Trnave konalo regionálne kolo atletických pretekov pre žiakov  druhých až piatych ročníkov - KINDERIÁDA. Do projektu sa zapojila naša atletická nádej, ktorá si zmerala sily s rovesníkmi spomedzi 33 zúčastnených  škôl trnavského regiónu. Žiaci zabojovali a obsadili výborné 4. miesto, ktoré svedčí o poctivom prístupe a snahe zvíťaziť. 

            Deti súťažili v behu na 60 m, v skoku do diaľky z miesta a z rozbehu, v hode kriketovou loptičkou, v hode plnou loptou a v štafete 4 x 60 m.  O tento úspech sa zaslúžili: Karolína Chanečková 2.B, Dominik Csáky 2.B (1. miesto v behu na 60 m), Dária Babicová 3.A, Martin Kunovský 3.B, Sabrína Vašeková 4.A (2. miesto v behu na 60 m), Andreas Csáky 4.A, Laura Podmajerská 5.A (2. miesto v skoku do diaľky) a Michal Paníček 5.B triedy.  Záverečná štafeta 4x 60 m v zložení A. Csáky , M. Kunovský, L. Podmajerská, M. Paníček bola suverénne najrýchlejšia a zaslúžene získala 1. miesto. Žiakov pripravovala p. učiteľka Mgr. Soňa Otavová. Srdečne blahoželáme .

                                                                                                               Riaditeľstvo školy

          • SVET OKOLO NÁS - fotosúťaž

          • Pekným úspechom v celoslovenskej  súťaži „Svet okolo nás“ bolo druhé miesto Alexandry Křížovej (8.A). Do súťaže sa zapojilo viac žiakov, ktorí mali na fotografiách zobraziť pozitívne a negatívne stránky svojho mesta. Za odmenu sa spolu s Katarínou Ondrejkovou (8.B), ktorá zabodovala v internetovej časti súťaže,  zúčastnili 3-dňového pobytu formou školy v prírode v rekreačnom zariadení na Počúvadle v Štiavnických vrchoch.

            Súťaž, ako aj pobyt na Počúvadle,  bola zameraná na ekológiu a tomu bol venovaný aj program. Dievčatá  spolu s ďalšími výhercami a žiakmi Strednej priemyselnej školy v Banskej Štiavnici (organizátor súťaže) absolvovali prednášky, vychádzky do prírody, prezreli si blízku farmu i  Banskú Štiavnicu.  Nakoniec sa ukázali i ako dobré študentky. V ekologickej súťaži sa ako členky päťčlenného družstva umiestnili  na prvom mieste. Blahoželáme a prajeme veľa krásnych záberov.                                                                                             

                                     Mgr. Emília Krištofíková                        

          • Matematická olympiáda - obvodné kolo

          • Už tradične sa naši žiaci zúčastňujú riešenia Matematickej olympiády. Do obvodného kola postúpilo 19 žiakov 5.-9. ročníka, mnohí z nich boli úspešní a obsadili popredné miesta:

            5. ročník -   Ján Stehlík                                             3. miesto

            6. ročník   -   Danka Jakúbková ,  Richard Rúsek    2. miesto

                                 Natália Reháková                                  5. miesto

                                 Katarína Langová                                   6. miesto

                                 Lucia Flajžíková                                       7. miesto

            8. ročník   -   David Bartal                                            1. miesto

                                 Patrícia Konečná                                     3. miesto

            Žiakov na súťaž pripravovali pani učiteľky  Mgr. Oľga Hlavatá, Mgr. Liana Kovačičová, Mgr. Iveta Hájková, Mgr. Katarína Brožeková.

            Všetkým srdečne blahoželáme.

                                                                                                   Mgr. Iveta Hájková

          • Rodičovské združenie

          • Vážení rodičia,

            srdečne  Vás  pozývame  na  rodičovské združenie formou  konzultácií,  ktoré sa bude konať

            dňa 25. apríla 2013 (t. j. vo štvrtok)

            v čase od 15.hod. do 17. hod. v jednotlivých triedach.  

            Tešíme sa na Vás!

          • Plavecký výcvik

          • Tak ako každý rok, aj v tomto školskom roku  sa vyše 70 žiakov druhého a tretieho ročníka zúčastnilo  plaveckého výcviku, ktorý je súčasťou vyučovania telesnej výchovy na I. stupni základnej školy. Žiaci  vymenili svoje triedy a lavice za plavecký bazén senickej plavárne. Výcvik našich žiakov prebiehal pod dohľadom skúsených inštruktorov plávania.

            V úvodných hodinách deti absolvovali testy plaveckej zdatnosti. Druháci sa venovali najmä oboznamovaniu s vodným prostredím, hravými formami odbúravali strach z vody. Neskôr sa naučili splývať, správne dýchať a oboznamovali sa so základnými plaveckými štýlmi. Tretiaci nadviazali na plavecké základy získané v druhom ročníku, trénovali kraul, znak i prsia. Venovali sa tiež vytrvalosti a upevňovaniu správneho držania tela a efektívneho dýchania.  Cieľom plaveckého výcviku je zaplávať jedným plaveckým spôsobom technicky správne čo najväčšiu vzdialenosť.

            Deťom sa na plaveckom výcviku veľmi páčilo, snažili sa zo všetkých síl plniť zadané úlohy. Mnohí z nich už dokážu preplávať celý bazén a vedia ako sa vo vode správať. V závere výcviku absolvovali všetci účastníci plavecké závody. Obdarovaní však odišli nielen víťazi, všetky deti dostali „mokré vysvedčenie“, kde inštruktori zhodnotili ich plavecké schopnosti.

            Mgr. Mária Gortová

          • Geografická olympiáda – obvodné a krajské kolo

          • 7. februára sa konalo obvodné kolo Geografickej olympiády. Zúčastnilo sa ho 9 žiakov 5.- 8. ročníka. Dosiahli výborné  výsledky. Sedmi  žiaci boli úspešní riešiteia.

            8. ročník – David Bartal – 2. miesto

                              Alexandra Křížová – 5. miesto

                             Tomáš Paták – 6. miesto

            7. ročník – Samuel Kosír – 2. miesto

                              Michal Hájek – 4. miesto

            5. ročník – Sebastián Kosír – 6. miesto

                              Adrian Vrablic – 9. miesto

            Do krajského kola, ktoré sa konalo 10. apríla v Trnave, postúpili žiaci – Samuel Kosír a David Bartal.

            Výsledky :  kategória G – Samuel Kosír – 4. miesto

                                kategória F –David Bartal – 13. miesto

            Žiakov na súťaž pripravovala p. uč. Mgr. Oľga Hlavatá. Všetkým ďakujeme za reprezentáciu.

          • 12. apríl - Deň narcisov

          • Pred 17 rokmi odštartovala Liga proti rakovine unikátny projekt - zbierku Deň narcisov. Počas rokov sa vypracovala vďaka dôvere ľudí a skvelej organizácii v najväčšiu verejnoprospešnú  finančnú zbierku na Slovensku.

                   Cieľom Dňa narcisov je vniesť problematiku boja proti rakovine ako aj pravdu o súčasnom postavení chorých na Slovensku bližšie k ľuďom - do ulíc, aby sa z choroby nestal strašiak, ale fakt, ktorý ľudí spája. Jeho symbolom je žltý narcis - kvietok jari a nádeje, ktorý si ľudia pripínajú v tento deň na svoj odev, aby aj týmto spôsobom vyjadrili solidaritu s osobami postihnutými rakovinou.

                   Liga proti rakovine financuje nákup potrebných prístrojov, podporuje výskum, snaží sa o skvalitňovanie života chorých formou psychosociálnych programov, ako sú tábory pre onkologicky choré deti, rekondičné pobyty pre pacientov po operácii a podobne. Svoje poslanie plní i realizáciou preventívnych programov v podobe publikačnej činnosti, preventívnymi informačnými kampaňami a onkologickou výchovou.

                    Dnes navštívili dobrovoľníci so žltými narcismi aj našu školu. Žiaci aj učitelia prejavili  svoj záujem tým, že prispeli podľa svojich možností finančnou čiastkou, ktorá môže pomôcť niekomu zachrániť  zdravie  a možno i život. Liga proti rakovine im aj touto cestou vyjadruje svoju vďaku.

            Ing. Anna Šafranková

          • Beseda o holokauste

          • Dňa 9. apríla sa na našej škole už tradične uskutočnila Beseda o holokauste s pani  Helenou Weinwurmovou, jednou z posledných žijúcich svedkov holokaustu v koncentračnom tábore Osvienčim. Táto životom ťažko skúšaná žena rada prijala pozvanie vedenia školy a prišla medzi mladých ľudí so svojím životným príbehom.

            Hovorila o strachu, plynových komorách, hlade, pochode smrti. Hovorila o svojich bratoch a rodičoch, ktorí sa konca vojny nedočkali. Hovorila o osude, ktorému neunikne nikto z nás.

                        Svojím životným príkladom, že aj osudom zatratení môžu pomáhať, lebo vyše tridsať rokov pomáhala prostredníctvom Červeného kríža je dôkazom, že ľudskosť nie je len slovo, ale že za ním sa skrývajú činy.

            Mgr. Richard Drinka

          • Obvodné kolo Hurbanovho pamätníka

          • Dňa 5. apríla 2013 sa v priestoroch Základnej umeleckej školy v Holíči konalo obvodné kolo 45. ročníka súťaže v umeleckom prednese poézie a prózy Hurbanov pamätník. V 1. kategórii v poézii sa na 3. mieste umiestnila Sabínka Stančáková, v 2. kategórii sa v poézii na 2. mieste umiestnil Martin Purgat a v próze na 3. mieste Vendulka Čapkovičová. Blahoželáme!

            PaedDr. Petra Ovečková

          • Spisovateľka Zdenka Laciková na návšteve u tretiakov

          • Je streda 27. marca a v knižnici školy čaká dvadsaťštyri tretiakov. Sú zvedaví, plní očakávaní a v rukách stískajú obrázky. Namaľovali ich po prečítaní básničiek zo zbierky Šla dážďovka na ryby, s ktorými sa zoznámili na hodinách literatúry.  A už sa otvárajú dvere a vchádza útla žena, no v tvári má veľký úsmev a žiari z nej optimizmus – prichádza náš vzácny hosť, poetka Zdenka Laciková.

            V úvode besedy pani učiteľky privítali spisovateľku a jej manžela v našej škole. Potom jej žiaci odovzdali svoje ilustrácie k básňam, ktoré sa im tak veľmi páčili. Pani Laciková bola ilustráciami milo prekvapená, pochválila ich za tvorivosť a predstavivosť a poďakovala sa im. Žiaci mali pripravené ešte jedno prekvapenie, zarecitovali  básne zo spomínanej zbierky. A potom už nasledovalo množstvo zvedavých otázok, ktoré žiaci pani spisovateľke kládli. Zaujímalo ich všeličo - kde berie inšpiráciu, prečo sa stala spisovateľkou, akú báseň má najradšej, ale i to, aké filmy pozerá, s čím sa hrávala ako malá či aké knihy čítavala v detstve. Otázok bolo neúrekom a pani Laciková na ne odpovedala pútavo a  s humorom, takže žiaci ju s napätím a záujmom počúvali. Dozvedeli sa mnoho zaujímavého o jej tvorbe, preniesli sa do čias jej detských hier a vypočuli si veršovanú povesť z nášho regiónu zo zbierky Do uzlíka.

            Príjemné chvíle strávené v spoločnosti spisovateľky vyvrcholili malou autogramiádou fotografií, ktoré žiakom ochotne venovala. V závere besedy riaditeľ školy Mgr. Roman Švec  poďakoval spisovateľke kyticou ruží a poprial jej veľa ďalších úspechov.

            Mgr. J. Zethyová, Mgr. M. Gortová

          • Čitateľský maratón

          • Mestská knižnica Holíč poriadala pre štvrtákov súťaž „Čitateľský maratón“. V semifinále súťažili medzi sebou žiaci zo 4. A a 4. B triedy. Čítanie textu, plnenie úloh z knihy Grázlik Gabo a pestúnka lepšie zvládli žiaci zo 4. A triedy a zaslúžene postúpili do finále.

            Finálové kolo prebiehalo 20. marca v Mestskej knižnici a naši žiaci súperili s víťazmi semifinálového kola zo ZŠ Bernolákova. Všetci žiaci čítali rovnaký text. Ďalšie úlohy, ktoré plnili bolo vyhladávanie kníh, doplnenie názvov rozprávok,....... Víťazom sa stala naša 4. A trieda p. učiteľky M. Vépyovej s počtom 36 bodov. Odmenou pre víťazné družstvo bola výborná torta, z ktorej sa všetci tešili.    Blahoželáme.

          • Pytagoriáda – najúspešnejší v okrese Skalica

          • 20. marca sa naši žiaci zúčastnili obvodného kola Pytagoriády, v ktorom dosiahli veľmi pekné výsledky v rámci okresu Skalica.

            David Bartal – 8.A obsadil 1. miesto,

            Marek Mikula – 8.A obsadil 3. miesto,

            Danka Jakúbková – 6.C obsadila 2. miesto.

            Úspešnými riešiteľmi boli: Zuzana Nečasová 6.C (4. miesto), Richard Rúsek 6.C (5. miesto), Katarína Langová 6.C (6. miesto), Lucia Flajžíková 6.C (7. miesto).

            Ján Stehlík – 5.B obsadil 1. miesto.

            Úspešnými riešiteľmi boli: Sebastián Kosír 5.A (7. miesto), Mário Mráz 4.A (4. miesto), Filip Šebesta 4.B (9. miesto) a Oliver Šefčík 4.A (14. miesto).

            Žiakov na súťaž pripravovali: Mgr. Mária Vépyová, Mgr. Anna Šafranková, Mgr. Oľga Hlavatá, Mgr. Liana Kovačičová, Mgr. Iveta Hájková a Mgr. Katarína Brožeková.  Všetkým blahoželáme!

            Mgr. Iveta Hájková

          • Veľkonočné prázdniny

          • Veľkonočné prázdniny

            sa začínajú dňa 28. marca 2013 (t. j. vo štvrtok) a končia 2. apríla 2013     (t. j. v utorok).

            Nástup do školy je 3. apríla 2013 (t. j. v stredu).

          • Biblická olympiáda

          •  I v tomto školskom roku  sa žiaci našej školy úspešne zúčastnili dekanátneho kola Biblickej olympiády.  BO bola zameraná na hlbšie spoznanie Biblie,  objavenie krásy,  pravdy a múdrosti Božieho slova. 

            Trojčlenné družstvo  –  Adriana Vrobelová,  Matúš Kuchta a Michal Čas  – svedomito študovali texty Starého zákona  –  Prvú knihu kráľov a Knihu Rút a Evanjelium podľa Matúša  -  Nový zákon.  V konkurencii  škôl skončili s počtom 50 bodov na veľmi peknom 2.  mieste.  BO sa uskutočnila v priestoroch RKFÚ v Holíči.      Našim žiakom zo srdca    blahoželáme.                                                                                                                                                                                                                                                                                                

                                                                                     Mgr. Jana Belicová

          • Príprava na atletickú sezónu

          • Dňa 15. marca sa 32 žiakov (2. – 9. ročníka) zúčastnilo v Bratislave atletického halového projektu – Zo školských lavíc do haly Elán. Bola to posledná vhodná príležitosť, kedy si mladí atléti mohli overiť svoju športovú výkonnosť pred pretekmi základných škôl.

            Výsledky zúčastnených žiakov boli príjemným prekvapením pre organizátorov podujatia. Najmä nastávajúca najmladšia generácia žiakov - Karolína Chanečková, Barbora Darebná, Miroslava Bugalová, Nicolas Csáky, Dominik Csáky, Andreas Csáky, Tomáš Kondla, Ján Stehlík, Michal Páníček, Richard Daniel, Tomáš Máchal - svojimi výsledkami preukázala ďalšiu perspektívu do budúcnosti. Bude záležať len na nich, ako vhodne využijú ponúknuté výborné materiálno-technické podmienky a odborné vedenie kvalifikovaných trénerov. Ďakujeme organizátorom, že nám preplatili dopravu, čo je v súčasnosti pre nás veľmi dobrá pomoc a podpora. 

            Mgr. Soňa Otavová

          • ORION FLORBAL CUP

          • Mladší žiaci po celoročnej príprave pod vedením Mgr. Dušana Chanečku sa dňa 12. marca  zúčastnili v športovej hale SOŠ v Skalici Majstrovstiev skalického okresu vo florbale ml. žiakov ZŠ.

            Zúčastnených 6 – družstiev ukázalo schopnosti a bojového ducha v tejto novej hre podobnej hokeju. Družstvo našej školy po dobrých výkonoch obsadilo výborné 3. miesto a žiaci sa právom tešili zo získaného pohára. O tento úspech sa zaslúžili žiaci: M. Duffek, A. Duffek, M. Ferenčík, J. Horváth, T. Hrušecký, B. Chanečka, R. Kocák, M. Nejedlík, E. Parák, M. Páníček, J. Paták, R. Púček, M. Purgát, M. Šebesta a V. Vávra. Blahoželáme.