• Tanečná telesná výchova
          • Tanečná telesná výchova

          • "Strike Dance Academy - Tanečná telesná výchova" je inovatívny projekt zameraný na rozvoj a skvalitnenie telesnej a športovej výchovy, ktorý sa uskutočňuje pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu. Celý projekt je hradený z verejných zdrojov a na našej škole sa ho zúčastňujú žiaci druhého až štvrtého ročníka.

            Projekt, ktorý v sebe spája cvičenie a tanec, je pre deti veľmi atraktívny a  zábavný. Počas 8 hodín sa deti naučia za pomoci skúsenej tanečnej lektorky zvládnuť základné krokové kombinácie streetdance. Zároveň si užijú veľa zábavy i poučenia, dozvedia sa informácie o vzniku jednotlivých tanečných krokov, ich názvy,  po kom sú pomenované.  Vďaka schopnosti lektorky vtiahnuť všetky deti do aktívnej účasti na nácviku tanečných krokov sa deti zapájajú spontánne, strácajú ostych a získavajú sebavedome predviesť  ostatným naučené kroky alebo aj vlastné freestylové choreografie.

            Ďakujeme Laci Strikeovi a jeho spolupracovníkom za prípravu a realizáciu takejto veselej a originálnej telesnej výchovy.

             

             

             

             

          • Úspechy našich recitátorov

          • Obvodná súťaž v umeleckom prednese poézie a prózy – Hurbanov pamätník

            V piatok 11. marca sa v CVČ Holíč konalo obvodové kolo 54. ročníka Hurbanovho pamätníka – súťaže v umeleckom prednese poézie a prózy a tvorbe detských recitačných kolektívov. Našu školu reprezentovali v I.kategórii – poézia – Šárka Tomčíková, v próze Natália Zethyová, v II.kategórii – poézia – Patrícia Polláková, v próze Michal Brúsil, v III.kategórii  – próza – Veronika Kaňovská.

            Prvé miesto s postupom do okresného kola získali dievčatá: Šárka Tomčíková a Patrícia Polláková. Druhé miesto si odniesol Michal Brúsil, ktorý tiež postupuje do okresného kola v Skalici a na treťom mieste sa umiestnila Veronika Kaňovská.

             

            Šaliansky Maťko

            V školskom kole recitačnej súťaže v prednese slovenských povestí sa v I. kategórii umiestnila na prvom mieste Lilly Madáková z 3.A, v II.kategórii Gabriela Pikálková zo 4.B a v III. kategórii Nikolas Dubecký zo 6.A. Títo naši výborní recitátori nás reprezentovali v okresnom kole 23.3.2022 v Skalici. Lilly Mandáková získala 2.miesto vo svojej kategórii, Gabriela Pikálková 3.miesto a Nikolas Dubecký sa umiestnil na 1.mieste a postúpil do krajského kola, ktoré sa uskutoční v apríli v Trnave.

            Všetkým žiakom blahoželáme a ďakujeme im za úspešnú reprezentáciu našej školy.

             

                                                                                                 Mgr. Hana Blažeková

             

          • Recitačné súťaže - Hurbanov pamätník a Šaliansky Maťko

          • I napriek nepriaznivej pandemickej situácii sa nám podarilo uskutočniť i na druhom stupni školské kolá recitačných súťaží - Hurbanov pamätník a Šaliansky Maťko.

            Žiaci, ktorí nás budú reprezentovať v obvodnom kole Hurbanovho pamätníka 11.marca v Holíči v jednotlivých kategóriách:

            II. kategória poézia: Patrícia Polláková zo 6.A,

            II. kategória próza: Michal Brúsil z 5.B,

            III. kategória próza: Veronika Kaňovská z 8.B.

             

            V prednese slovenskej povesti nás bude reprezentovať 23.marca v Skalici na okresnom kole súťaže Šaliansky Maťko Nikolas Dubecký zo 6.A. Všetkým zúčastneným žiakom ďakujeme za účasť a výhercom želáme veľa úspechov v obvodnom kole.

            Mgr. Hana Blažeková

          • Bohúňova paleta

          • V tomto školskom roku sa žiaci našej školy zúčastnili 24. ročníka medzinárodnej výtvarnej súťaže „Bohúňova paleta“, organizovanej ZUŠ P.M.Bohúňa v Dolnom Kubíne. Tento rok na tému „Pohľady na svet cez umenie“. Najviac zaujala fotografia Denisa Valachoviča, ktorý sa umiestnil v kategórii fotografia v zlatom pásme. Žiak 8.A triedy sa tak ako jediný zaradil medzi stredoškolákov umeleckých škôl. V tej istej kategórii čestné uznanie dostali aj Natália Gáliková a Sabina Kubištelová, obidve z 9.A triedy.

            Všetkým zapojeným žiakom ďakujeme za účasť a vyhodnoteným blahoželáme. Diplomy a ceny odovzdal žiakom školy Mgr. Roman Švec, riaditeľ školy.

                                                                                                                   Mgr. Emília Krištofíková

          • Medzinárodný deň materinského jazyka

          • V mesiaci február sme si na našej škole pripomenuli Medzinárodný deň materinskej reči, ktorý vyhlásilo UNESCO v novembri 1999. Rozhodli sme sa preto, že i my si pripomenieme dôležitosť materinskej reči pre národ.

            Na prvom poschodí deviataci pripravili nástenku zo svojich projektov o histórii spisovnej slovenčiny, literárnych obdobiach a významných autoroch slovenskej literatúry, ktoré žiaci prezentovali počas hodín slovenského jazyka a literatúry.

            Žiačka 6.B triedy, Michaela Gyenešová, nám v rozhlasovom vysielaní pripomenula základné fakty o tomto dni a nevyhnutnosti ochrany svojho materinského jazyka ako kultúrneho dedičstva každého národa na svete.

            Mgr. Hana Blažeková

          • Chemik detektívom

          • Posledný piatok  pred  jarnými prázdninami  sa niesol u žiakov na prvom stupni v znamení  fašiangových masiek. Žiaci ôsmeho ročníka sa k nim symbolicky pridali na hodine chémie a „zamaskovali“  sa za detektívov.  Vyskúšali  si  v rámci projektu Európska noc výskumníkov  aktivitu „Vedecký kuriér“ s názvom Chemik detektívom.  Aktivita obsahovala dva jednoduché  vedecké  pokusy  využívané  vo forenzných laboratóriách.

                       Chromatografia fixiek  alebo „Nie je čierna ako čierna“ by sa dala použiť napr. pri  identifikácii  páchateľa, ktorý  počmáral  fixkou  mapu. Máme k dispozícii fixky od podozrivých a dôkazový materiál. Ktorá fixka sa zhoduje s fixkou zaistenou na mieste činu?

                     Na porovnanie zloženia fixiek sme použili papierovú chromatografiu. Na filtračný papier sme nakreslili  v jednej línii (tzv. štart) bodky zaistenou fixkou a podozrivými fixkami. Spodný okraj papiera sme ponorili do kvapaliny (napr. Alpy), ktorá vzlínala pomocou kapilárnych síl nahor papierom a vzala so sebou aj častice farbív nanesených na papieri.  Jednotlivé zložky farbív boli unášané rôznou rýchlosťou. Po určitom čase sa tak škvrna –pôvodne čierna bodka- rozdelila na viacero farebných  škvŕn v rôznej vzdialenosti od štartu. Ak majú fixky rôzne zloženie, je profil rozpadu na farebné škvrny odlišný.  Po nahradení Alpy  inou mobilnou fázou-  napr. zriedeným octom -  vyzeral chromatogram  úplne inak. Porovnaním  chromatogramov sme dokázali určiť, či majú fixky rovnaké alebo rôzne zloženie.

                 Identifikácia páchateľa pomocou odtlačkov prstov je ešte presnejšia metóda. Odtlačky prstov na okuliaroch, pohári, dverách a pod. sú  viditeľné a dajú sa ešte viac zvýrazniť špeciálnym práškom.  Ako však nájsť a zviditeľniť odtlačok na bielom papieri? 

                   My sme použili metódu vizualizácie pomocou detekčného roztoku.  Na čistý biely papier  žiak do stredu urobil odtlačok  prsta alebo palca. Papier položil  na vrch kadičky s detekčným roztokom  tak, aby bol odtlačok  otočený  nadol smerom k roztoku. Pary jódu, ktoré sa z roztoku uvoľnili, sa zachytili na papilárnych líniách odtlačku prsta, ktoré preto zhnedli. V priebehu  10 minút bol odtlačok pekne viditeľný. Žiaci si potom mohli  navzájom  porovnať  vzory na svojich odtlačkoch.

                  Netradičná  aktivita zapojila do práce každého žiaka, všetci si vyskúšali prácu detektíva v laboratóriu. Niektorí  si možno povedali, že chémia je zaujímavá a užitočná veda. A možno sa medzi nimi  skrýva  budúci chemik.

                                                                                                             Ing. Mgr. Anna Šafránková
             

          • Testovanie 9 - 2022

          • Testovanie 9 - 2022 sa uskutoční v riadnom termíne dňa 6. apríla 2022 (v stredu). Náhradný termín bude 21. apríla 2022 (štvrtok) v Trnave.