• Talent – umenie - kumšt

          • V školskom roku 2021/2022 Súkromná stredná umelecká škola v Hodruši-Hámroch, pod záštitou Ministerstva školstva Slovenskej republiky, opäť organizovala ďalší ročník celoslovenskej výtvarnej súťaže pod názvom „T a l e n t - u m e n i e -  k u m š t“.  Výtvarná súťaž je určená žiakom 8. a 9. ročníka základných škôl a základných umeleckých škôl. Práce boli zaslané do všetkých troch kategórií – výtvarný návrh, hotový výrobok a fotografia.

            Čestným uznaním boli ocenení Natália Gáliková z 9.A triedy v kategórii „Fotografia“ a Tomáš Petrák z 8.B triedy v kategórii „Návrh úžitkového alebo dekoratívneho predmetu“. K úspechu  blahoželáme.

                                                             Mgr. Emília Krištofíková

          • Kurz pre budúcich prváčikov a ich rodičov - II. časť

          • Nedávno sa niektorí z našich budúcich prváčikov v sprievode svojich rodičov zúčastnili troch častí kurzu zameraného na rozvíjanie rôznych vedomostí a zručností, ktoré budú onedlho potrebovať. Deti si precvičili prácu s ceruzkou, orientáciu v čase i priestore a zvládli aj sluchovú analýzu slova. Veľmi zaujímavá bola posledná časť venovaná samoobslužným činnostiam. Deti a rodičia si najskôr pozreli, ako si terajší prváci dokážu poradiť s balením a vybaľovaním pomôcok a učebníc v školskej taške, ako sa prezúvajú, alebo ako si chystajú úbor na telesnú výchovu. Ba dokonca sme urobili aj improvizovanú "školskú jedáleň". Zdá sa Vám, že sú to veci samozrejmé a bežné? Pre nás dospelých zrejme áno, no deťom často spôsobujú problémy. Práve preto sme tieto činnosti zaradili do programu kurzu, aby si rodičia a hlavne deti vopred pozreli a vzápätí vyskúšali, čo všetko budú ako prváci  v škole vrámci samoobslužných činností robiť. Verím, že skúsenosti získané počas troch  jarných popoludní pomôžu našim budúcim žiakom v rýchlejšom a spokojnejšom adaptovaní sa na nové prostredie a povinnosti, ktoré prvý rok v škole so sebou prináša.

            Ďakujem našim šikovným a ochotným prváčkam za vynikajúcu prezentáciu samoobslužných činností a učiteľkám I. stupňa za profesionálne a zodpovedné zvládnutie celého kurzu.

          • Okresné kolo Chemickej olympiády

          • Dňa 25. marca 2022 sa uskutočnilo okresné kolo Chemickej olympiády – 58. ročník. Našu školu reprezentovali štyria žiaci 9.A triedy, ktorí sa umiestnili nasledovne:

            1.    miesto - Mičková Eliška

            4.    miesto - Konečný David

            6.    miesto – Pollák Filip

            7.    miesto – Bilovský Tadeáš

            Žiakov na okresné kolo Chemickej olympiády pripravovala pani učiteľka Ing. Jana Ravasová. Všetkým žiakom srdečne blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu.

          • Okresné kolo Hurbanovho pamätníka

          • Okresné kolo Hurbanovho pamätníka sa konalo 5. apríla 2022 v Skalici. V I. kategórii v poézii nás reprezentovala Šárka Tomčíková, v II. kategórii v poézii Patrícia Polláková, v rovnakej kategórii v próze nás reprezentoval Michal Brúsil. Šárka a Patrícia sa umiestnili na 3.mieste vo svojich kategóriách a Michal na 2. mieste.

            Mgr. Hana Blažeková

          • Bohúňova paleta

          • V tomto školskom roku sa žiaci našej školy zúčastnili 24. ročníka medzinárodnej výtvarnej súťaže „Bohúňova paleta“, organizovanej ZUŠ P.M.Bohúňa v Dolnom Kubíne. Tento rok na tému „Pohľady na svet cez umenie“. Najviac zaujala fotografia Denisa Valachoviča, ktorý sa umiestnil v kategórii fotografia v zlatom pásme. Žiak 8.A triedy sa tak ako jediný zaradil medzi stredoškolákov umeleckých škôl. V tej istej kategórii čestné uznanie dostali aj Natália Gáliková a Sabina Kubištelová, obidve z 9.A triedy. Všetkým zapojeným žiakom ďakujeme za účasť a vyhodnoteným blahoželáme. Diplomy a ceny odovzdal žiakom školy Mgr. Roman Švec, riaditeľ školy.

                                                                                                                   Mgr. Emília Krištofíková

          • Kurz pre budúcich prváčikov a ich rodičov

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Kurz pre budúcich prváčikov a ich rodičov.

            V stredu 27. apríla sa naši budúci prváčikovia vrátili opäť do školy, no tentoraz nie na zápis. Prišli, aby sa spolu so svojimi rodičmi zúčastnili prípravného kurzu, ktorý naša škola organizuje.

            Pani učiteľky prvého stupňa pripravili deťom množstvo úloh, na ktorých si vyskúšali, ako to funguje v prvej triede a tiež to, či vedia správne držať ceruzku, či dobre ovládajú svoju rúčku, či dokážu sluchom rozlíšiť hlásky alebo či vedia slovo rozdeliť na slabiky. A rodičia si zasa mohli  overiť, či ich dieťa pracuje samostatne a dostatočne rýchlo a či pracuje podľa pokynov pani učiteľky.

            Veríme, že realizácia kurzu ešte viac skvalitní predškolskú prípravu detí a pomôže im aj ich rodičom ľahšie prekonať náročnú životnú zmenu  - prechod k plneniu školských povinností.

            Na deti a rodičov sa opäť tešíme 4. a 11. mája 2022 o 15: 00 hod.

             

             

             

             

          • Testovanie 5 - 2022

          • Dňa 18. mája 2022 sa uskutoční Testovanie 5 - 2022. Bližšie informácie nájdete v prílohách pod textom alebo na stránkach www.nucem.sk.

          • PISA - 2022

          • Naša škola bola vybraná do ôsmeho cyklu medzinárodnej štúdie PISA 2022, ktorej sa zúčastňuje okolo 80 krajín. V termíne 26. apríla 2022 budú žiaci narodení v roku 2006 elektronickou formou vypĺňať testy a dotazníky, ktoré môžu pomôcť skvalitniť výučbu na Slovensku. 

        • Tanečná telesná výchova
          • Tanečná telesná výchova

          • "Strike Dance Academy - Tanečná telesná výchova" je inovatívny projekt zameraný na rozvoj a skvalitnenie telesnej a športovej výchovy, ktorý sa uskutočňuje pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu. Celý projekt je hradený z verejných zdrojov a na našej škole sa ho zúčastňujú žiaci druhého až štvrtého ročníka.

            Projekt, ktorý v sebe spája cvičenie a tanec, je pre deti veľmi atraktívny a  zábavný. Počas 8 hodín sa deti naučia za pomoci skúsenej tanečnej lektorky zvládnuť základné krokové kombinácie streetdance. Zároveň si užijú veľa zábavy i poučenia, dozvedia sa informácie o vzniku jednotlivých tanečných krokov, ich názvy,  po kom sú pomenované.  Vďaka schopnosti lektorky vtiahnuť všetky deti do aktívnej účasti na nácviku tanečných krokov sa deti zapájajú spontánne, strácajú ostych a získavajú sebavedome predviesť  ostatným naučené kroky alebo aj vlastné freestylové choreografie.

            Ďakujeme Laci Strikeovi a jeho spolupracovníkom za prípravu a realizáciu takejto veselej a originálnej telesnej výchovy.

             

             

             

             

          • Úspechy našich recitátorov

          • Obvodná súťaž v umeleckom prednese poézie a prózy – Hurbanov pamätník

            V piatok 11. marca sa v CVČ Holíč konalo obvodové kolo 54. ročníka Hurbanovho pamätníka – súťaže v umeleckom prednese poézie a prózy a tvorbe detských recitačných kolektívov. Našu školu reprezentovali v I.kategórii – poézia – Šárka Tomčíková, v próze Natália Zethyová, v II.kategórii – poézia – Patrícia Polláková, v próze Michal Brúsil, v III.kategórii  – próza – Veronika Kaňovská.

            Prvé miesto s postupom do okresného kola získali dievčatá: Šárka Tomčíková a Patrícia Polláková. Druhé miesto si odniesol Michal Brúsil, ktorý tiež postupuje do okresného kola v Skalici a na treťom mieste sa umiestnila Veronika Kaňovská.

             

            Šaliansky Maťko

            V školskom kole recitačnej súťaže v prednese slovenských povestí sa v I. kategórii umiestnila na prvom mieste Lilly Madáková z 3.A, v II.kategórii Gabriela Pikálková zo 4.B a v III. kategórii Nikolas Dubecký zo 6.A. Títo naši výborní recitátori nás reprezentovali v okresnom kole 23.3.2022 v Skalici. Lilly Mandáková získala 2.miesto vo svojej kategórii, Gabriela Pikálková 3.miesto a Nikolas Dubecký sa umiestnil na 1.mieste a postúpil do krajského kola, ktoré sa uskutoční v apríli v Trnave.

            Všetkým žiakom blahoželáme a ďakujeme im za úspešnú reprezentáciu našej školy.

             

                                                                                                 Mgr. Hana Blažeková

             

          • Recitačné súťaže - Hurbanov pamätník a Šaliansky Maťko

          • I napriek nepriaznivej pandemickej situácii sa nám podarilo uskutočniť i na druhom stupni školské kolá recitačných súťaží - Hurbanov pamätník a Šaliansky Maťko.

            Žiaci, ktorí nás budú reprezentovať v obvodnom kole Hurbanovho pamätníka 11.marca v Holíči v jednotlivých kategóriách:

            II. kategória poézia: Patrícia Polláková zo 6.A,

            II. kategória próza: Michal Brúsil z 5.B,

            III. kategória próza: Veronika Kaňovská z 8.B.

             

            V prednese slovenskej povesti nás bude reprezentovať 23.marca v Skalici na okresnom kole súťaže Šaliansky Maťko Nikolas Dubecký zo 6.A. Všetkým zúčastneným žiakom ďakujeme za účasť a výhercom želáme veľa úspechov v obvodnom kole.

            Mgr. Hana Blažeková

          • Bohúňova paleta

          • V tomto školskom roku sa žiaci našej školy zúčastnili 24. ročníka medzinárodnej výtvarnej súťaže „Bohúňova paleta“, organizovanej ZUŠ P.M.Bohúňa v Dolnom Kubíne. Tento rok na tému „Pohľady na svet cez umenie“. Najviac zaujala fotografia Denisa Valachoviča, ktorý sa umiestnil v kategórii fotografia v zlatom pásme. Žiak 8.A triedy sa tak ako jediný zaradil medzi stredoškolákov umeleckých škôl. V tej istej kategórii čestné uznanie dostali aj Natália Gáliková a Sabina Kubištelová, obidve z 9.A triedy.

            Všetkým zapojeným žiakom ďakujeme za účasť a vyhodnoteným blahoželáme. Diplomy a ceny odovzdal žiakom školy Mgr. Roman Švec, riaditeľ školy.

                                                                                                                   Mgr. Emília Krištofíková

          • Medzinárodný deň materinského jazyka

          • V mesiaci február sme si na našej škole pripomenuli Medzinárodný deň materinskej reči, ktorý vyhlásilo UNESCO v novembri 1999. Rozhodli sme sa preto, že i my si pripomenieme dôležitosť materinskej reči pre národ.

            Na prvom poschodí deviataci pripravili nástenku zo svojich projektov o histórii spisovnej slovenčiny, literárnych obdobiach a významných autoroch slovenskej literatúry, ktoré žiaci prezentovali počas hodín slovenského jazyka a literatúry.

            Žiačka 6.B triedy, Michaela Gyenešová, nám v rozhlasovom vysielaní pripomenula základné fakty o tomto dni a nevyhnutnosti ochrany svojho materinského jazyka ako kultúrneho dedičstva každého národa na svete.

            Mgr. Hana Blažeková

          • Chemik detektívom

          • Posledný piatok  pred  jarnými prázdninami  sa niesol u žiakov na prvom stupni v znamení  fašiangových masiek. Žiaci ôsmeho ročníka sa k nim symbolicky pridali na hodine chémie a „zamaskovali“  sa za detektívov.  Vyskúšali  si  v rámci projektu Európska noc výskumníkov  aktivitu „Vedecký kuriér“ s názvom Chemik detektívom.  Aktivita obsahovala dva jednoduché  vedecké  pokusy  využívané  vo forenzných laboratóriách.

                       Chromatografia fixiek  alebo „Nie je čierna ako čierna“ by sa dala použiť napr. pri  identifikácii  páchateľa, ktorý  počmáral  fixkou  mapu. Máme k dispozícii fixky od podozrivých a dôkazový materiál. Ktorá fixka sa zhoduje s fixkou zaistenou na mieste činu?

                     Na porovnanie zloženia fixiek sme použili papierovú chromatografiu. Na filtračný papier sme nakreslili  v jednej línii (tzv. štart) bodky zaistenou fixkou a podozrivými fixkami. Spodný okraj papiera sme ponorili do kvapaliny (napr. Alpy), ktorá vzlínala pomocou kapilárnych síl nahor papierom a vzala so sebou aj častice farbív nanesených na papieri.  Jednotlivé zložky farbív boli unášané rôznou rýchlosťou. Po určitom čase sa tak škvrna –pôvodne čierna bodka- rozdelila na viacero farebných  škvŕn v rôznej vzdialenosti od štartu. Ak majú fixky rôzne zloženie, je profil rozpadu na farebné škvrny odlišný.  Po nahradení Alpy  inou mobilnou fázou-  napr. zriedeným octom -  vyzeral chromatogram  úplne inak. Porovnaním  chromatogramov sme dokázali určiť, či majú fixky rovnaké alebo rôzne zloženie.

                 Identifikácia páchateľa pomocou odtlačkov prstov je ešte presnejšia metóda. Odtlačky prstov na okuliaroch, pohári, dverách a pod. sú  viditeľné a dajú sa ešte viac zvýrazniť špeciálnym práškom.  Ako však nájsť a zviditeľniť odtlačok na bielom papieri? 

                   My sme použili metódu vizualizácie pomocou detekčného roztoku.  Na čistý biely papier  žiak do stredu urobil odtlačok  prsta alebo palca. Papier položil  na vrch kadičky s detekčným roztokom  tak, aby bol odtlačok  otočený  nadol smerom k roztoku. Pary jódu, ktoré sa z roztoku uvoľnili, sa zachytili na papilárnych líniách odtlačku prsta, ktoré preto zhnedli. V priebehu  10 minút bol odtlačok pekne viditeľný. Žiaci si potom mohli  navzájom  porovnať  vzory na svojich odtlačkoch.

                  Netradičná  aktivita zapojila do práce každého žiaka, všetci si vyskúšali prácu detektíva v laboratóriu. Niektorí  si možno povedali, že chémia je zaujímavá a užitočná veda. A možno sa medzi nimi  skrýva  budúci chemik.

                                                                                                             Ing. Mgr. Anna Šafránková
             

          • Testovanie 9 - 2022

          • Testovanie 9 - 2022 sa uskutoční v riadnom termíne dňa 6. apríla 2022 (v stredu). Náhradný termín bude 21. apríla 2022 (štvrtok) v Trnave.

          • Fašiangy, Turíce...

          • Fašiangy, Turíce ... kto by nepoznal túto ľudovú pieseň opisujúcu najveselejšie a najzábavnejšie obdobie roka  v živote našich predkov, naplnené plesmi, maškarnými bálmi a dobrým jedlom. Dnes už z neho zostalo len niekoľko tradícií, napríklad príprava fašiangových jedál: šišiek alebo fánok, na Záhorí im hovoríme božie milosti.

            Aby naši prvostupniari na tieto tradície nezabudli, pripomenuli si ich v poslednom februárovom týždni hneď dvakrát. Najskôr sa zúčastnili veľmi vydarenej a zaujímavej akcie, ktorú pre jednotlivé triedy pripravili pracovníčky Mestskej knižnice, kde sa deti dozvedeli množstvo zaujímavých informácií o tom, prečo a ako naši predkovia fašiangy slávili. No a tú ozajstnú fašiangovú atmosféru im pripravili pani učiteľky počas piatkového doobedia. V každej triede na I. stupni vládla zábava: deti poprezliekané v pestrých a originálnych maskách tancovali, spievali, súťažili a hrali rôzne hry, aby si dosýta užili fašiangovú veselosť.

          • Hurbanov pamätník - I. stupeň

          • Vo štvrtok 17. februára sa uskutočnilo školské kolo recitačnej súťaže Hurbanov pamätník pre žiakov 2. až 4. ročníka.  Zišli sa v ňom víťazi triednych kôl v poézii a v próze.  Porota zložená z učiteliek prvého stupňa mala veru náročnú úlohu, pretože vybrať tých ozaj najlepších bolo v oboch recitačných kategóriách náročné. V kategórii poézia zvíťazili Šárka Tomčíková zo 4. A a Patrícia Berníková z 3.A a v próze prvé miesto získala Natália Zethyová zo 4. A triedy, pripravovali ich učiteľky Anna Šafránková a Lucia Horváthová. Víťazkám budeme držať palce, aby sa im rovnako dobre darilo aj v obvodovom kole, do ktorého postupujú.

            Ďakujem všetkým učiteľkám a žiakom, ktorí sa zúčastnili triedneho aj školského kola recitačnej súťaže. Napriek tomu, že mnohí súťažiaci nevyhrali, získali hneď niekoľko benefitov: učenie sa spamäti  rozvíja ich pamäťové schopnosti, recitácia cibrí prácu s hlasom a prednes pred triedou či žiakmi z iných tried je dôležitým faktorom pri budovaní komunikačných zručností dieťaťa.

          • Klimatické zmeny cez objektív

          • Ďalšou aktivitou, ktorej sa zúčastnili žiaci krúžku Digitálna fotografia, bola fotografická súťaž „Klimatické zmeny cez objektív“. Súťažilo sa v troch kategóriách a úlohou bolo zachytiť klimatické zmeny, ktoré vplývajú na životné prostredie a kvalitu nášho života. V druhej kategórii, 11-14 roční žiaci, prvé miesto obsadila Natália Gáliková z 9.A triedy. Prvé miesto v tretej kategórii, 15-19 roční, získal Daniel Horváth, taktiež z 9.A triedy. Diplom a vecné ceny im odovzdal riaditeľ školy Mgr. Roman Švec. Blahoželáme.        

                                                                                      Mgr. Emília Krištofíková

          • Stromy a my

          • Druhý ročník fotografickej súťaže pod názvom „Stromy a my“ zorganizovala Oravská knižnica Antona Habovštiaka v Dolnom Kubíne. Naši žiaci súťažili v kategórii do 18 rokov. Po vyhodnotení porota udelila druhé miesto Emme Čiernej zo 6.B triedy a tretie miesto Sabine Kubištelovej z 9.A triedy. Ďalšie dve súťažné fotografie, Chiary Kovačičovej zo 6.A a Denisa Valachoviča z 8.A, boli odmenené cenou poroty. Diplomy a ceny žiakom odovzdal Mgr. Roman Švec, riaditeľ školy. Srdečne blahoželáme.

                                                                                                                   Mgr. Emília Krištofíková