• Mikuláš v škole

          • „Na svätého Mikuláša býva v nebi veľký ruch,

            anjelici všetkým deťom robia účty zo zásluh.“

             

                 Veru,  a nielen tam, aj u nás v škole už od rána na sviatok svätého Mikuláša bol riadny ruch. Najpr veľký slamený panáčik zvolával všetkých do školy, pýtal sa, či nezaspali a prišli načas. A potom, keď všetko okolo ôsmej stíchlo, bolo počuť zvonenie a prišiel medzi našich najmenších prváčikov a druháčikov priamo k rozžiarenému vianočnému stromčeku svätý Mikuláš  spolu s  anjelikmi a čertmi. Svätý Mikuláš si vypočul ich pekné básne a piesne, popýtal sa ich, ako sa im v škole darí a či poslúchajú. Za ich veľkú usilovnosť ich odmenil  sladkým adventným kalendárom. Rovnako navštívil aj všetky deti na prvom stupni a nezabudol pozrieť aj piatakov, aby zistil, ako sa im darí na druhom stupni.

                 Za veľkú radosť počas Mikulášskej nádielky patrí úprimná vďaka našim deviatakom – Patrikovi Batkovi,  Amake L. Ayiba, Luise Krakau, Petrovi Jonáštikovi,  Davidovi Pukančíkovi a Markéte Urbánkovej . 

                                                      Mgr. Jana Belicová  

          • Olympiáda v anglickom jazyku

          • V utorok 8. novembra 2022 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo olympiády v anglickom jazyku v kategórií 1A a 1B. Svoje vedomosti si porovnalo 23 súťažiacich z 5. až 9. ročníka.

            V kategórii 1A sa šúťažiaci  z 5. až 7. ročníka  umiestnili nasledovne:

            1. miesto - Michal Dinka 7.A

            2. miesto - Dominik Antálek 7.A

            3. miesto - Michal Jaša 7.B

            V kategórii 1B 8. až 9. ročník boli úspešnými riešiteľmi žiaci:

            1. miesto - Patrik Batka 9.B
            2. miesto - Amaka Loreal Aiba 9.B
            3. miesto - Simona Konečná 9.B

            Gratulujeme!             

            Mgr. Ivana Hílková

          • Deň vojnových veteránov

          • V piatok 11. novembra sme si pripomenuli „Deň vojnových veteránov“. O 11. hodine a  11. minúte sa symbolicky rozozneli zvony kostola Božského Srdca v Holíči.  Pri tejto príležitosti sa na Námestí mieru pri Pomníku padlých uskutočnil spomienkový akt kladenia symbolických červených makov.  V spolupráci s Mestom Holíč ho pripravila Základná organizácia Jednoty dôchodcov Slovenska. Na akte sa zúčastnili aj žiaci 5. ročníka našej školy. Položením kvetu červeného maku si žiaci uctili  všetkých, ktorí zahynuli počas rôznych ozbrojených konfliktov.         

             

          • Exkurzia – KOVOZOO Uherské Hradiště

          • KOVOZOO v Uherskom Hradišti navštívili 27. októbra 2022 žiaci piateho a šiesteho ročníka. Počas viac ako polhodinovej komentovanej jazdy vláčikom „Stelinkou“ sa dozvedeli podrobnejšie o recyklácii a spracovaní druhotných surovín. Po rozdelení na tri skupiny sa postupne vystriedali v Kovárni. Tu si každý žiak, po názornej ukážke pravej kováčky, vyskúšal tvrdú kováčsku prácu. U otvorenej vyhni ručne vyrábali klinec či skobu. Medzičasom si žiaci prezerali areál, kde boli umiestnené sochy zvierat vytvorené výlučne z kovových komponentov rôznych strojov a zariadení, staré autá či vstúpili do kokpitu lietadla. Nakoniec si prezreli starú pirátsku loď a vystúpili na maják, symbol firmy KOVOSTEEL.

                                                                                  Mgr. Emília Krištofíková

          • Oznam

          • Radi by sme Vám predstavili jednu skvelú novinku!

            Naša škola si nechala vytvoriť svoju vlastnú voľnočasovú kolekciu oblečenia, ktorej náhľad vidíte nižšie a ktorú je možné si aktuálne zaobstarať v našom eshope tu: https://www.kraloveskoly.cz/skolskaholic/

             Objednávanie je už spustené a bude možné až do 17. 11. 2022. Nasledujúci deň sa eshop uzatvorí a objednané veci pôjdu do výroby. Neváhajte preto, ak si chcete zadovážiť ten svoj kúsok zo školskej kolekcie!

            Dúfame, že z nej budete mať rovnakú radosť ako máme my!

          • Strašidlá v lavici

          • 27. októbra v našej škole strašilo. Neveríte? Chodby a triedy sa zaplnili najrôznejšími  strašidielkami. Pani učiteľky  im pripravili vyučovanie plné zábavy, hier  a špeciálnych úloh pre strašidlá.  A zapojili sa aj starší spolužiaci z 9. B triedy, ktorí pre strašidielka z prvého stupňa pripravili tanečnú  hodinu. Najskôr roztancovali prvákov a tretiakov a potom zabávali  druhákov a štvrtákov.  Deti v originálnych a strašidelných kostýmoch sa počas celého dopoludnia výborne bavili. Myslím, že najväčší zážitok mali naše prvácke strašidielka, ktoré takýto strašidelný deň v škole zažili po prvý raz, no dúfam, že nezabudnuteľné okamihy zo strašidelného vyučovania si odniesli všetci prítomní prvostupniari.

          • Rekonštrukcia cesty

          • Oznam pre rodičov

            Na základe oznamu z mestského úradu Holíč Vás informujeme, že z dôvodu rekonštrukcie cesty I/2 bude počas celej rekonštrukcie zákaz parkovania na Bernolákovej ulici.

          • Dejepisná exkurzia – Múzeum holokaustu v Seredi

          •  „Ak ešte stále existujú ľudia, ktorí pochybujú, či sa holokaust na Slovensku stal, odporúčam navštíviť expozíciu v Seredi, masové hroby i ďalšie miesta. Snáď potom zvíťazí zdravý rozum a poznatky o našej histórii sa lepšie vštepia do vedomostí pochybovačov," vyhlásila počas slávnostného otvorenia expozície 11. februára 2020 ministerka kultúry Slovenskej republiky Ľubica Laššáková.

            Aj z tohto dôvodu sa žiaci 9.ročníka v pondelok 24.októbra 2022 rozhodli navštíviť Múzeum holokaustu v Seredi. Toto múzeum vzniklo v priestoroch bývalého pracovného a koncentračného tábora v Seredi, ktorý predstavuje autentické miesto viažuce sa k tragickému obdobiu riešenia židovskej otázky na Slovensku počas druhej svetovej vojny. Z pútavého rozprávania lektorky múzea sa žiaci postupne dozvedeli o pohnutých osudoch Židov na Slovensku, ktorí boli postupne zbavovaní základných občianskych a ľudských práv. V jednotlivých expozíciách múzea žiaci videli dobové dokumenty, fotografie a predmety súvisiace s prenasledovaním Židov na území Slovenska. Jedným z vystavených artefaktov bol aj dobytčí vagón, v ktorom deportovali Židov do koncentračného tábora Auschwitz. 

            Nacistická mašinéria zla sa nezastavila ani pred deťmi. Spolu so starými ľuďmi boli najzraniteľnejšou skupinou, pretože ich nacisti nepotrebovali. Drvivá väčšina z nich v koncentračných táboroch zahynula. O tragickom osude židovských detí nielen z tohto pracovného tábora sa naši žiaci dozvedeli z prednášky nazvanej Deti  a holokaust, ktorá bola súčasťou prehliadky múzea.

            Mgr. Richard Drinka

          • Projekt: „ Záložka do knihy spája školy 2022“

          • Aj v školskom roku 2022/2023 sme sa zapojili do česko-slovenského projektu – Záložka do knihy spája školy. Tohtoročná téma mala názov – Môj literárny príbeh čaká na tvoje prečítanie.  Ako partnerská škola z Českej republiky nám bola pridelená Základná škola s materskou školou Na Chromině v Hati. Do projektu sa zapojili žiaci s triednymi pani učiteľkami na I. stupni a učiteľkami slovenského jazyka na II. stupni. Počet zaslaných záložiek bol spolu 130 kusov. Žiakom z partnerskej školy sme poslali  priateľský list, knihu, letáky a informácie  z nášho regiónu. 

            Cieľom česko-slovenského projektu je vzájomná výmena záložiek, ktorá slúži ako možnosť spoznať kultúru a zvyky partnerskej školy. Všetkým výtvarníkom veľmi pekne ďakujem za spoluprácu.

            Mgr. Adriána Ptačinová

          • Olympiáda v slovenskom jazyku

          • Vo štvrtok a v piatok si v školskom kole 15. ročníka Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry merali sily 15 žiaci 8. a 9. ročníka. Písomnú časť žiaci absolvovali 14. októbra formou online testu. Druhá časť (tramsformácia textu) a tretia ústna časť prebehla o deň neskôr.

            Na 1. mieste sa umiestnila Helenka Klemonová, na 2.mieste Veronika Kaňovská a na 3.mieste skončila Linda Flajžíková. Úspešnou riešiteľkou bola Loreal Amaka Ayiba. Ďalšími riešiteľmi boli žiaci: Anetta Blahová, Adrian Duchoslav, Vanesa Mrázová, Teodor Náter, Viliam Papánek, Simona Petrlová, Nathaniel Rehák, Klaudia Tokošová, Radovan Filický, Maximilian a Alexander Dohnálek.

            Žiačka umiestnená na prvom mieste, Helenka Klemonová, postúpuje do okresného kola, ktoré sa bude konať 10. novembra. Všetkým zúčastneným žiakom ďakujeme za účasť, Helenke blahoželáme a želáme jej úspech v ďalšom kole.

            Mgr. Hana Blažeková, PaedDr. Petra Ovečková

          • Čitateľská súťaž – Medzinárodný deň školských knižníc

          • Pri príležitosti 18. ročníka „Súťaže o najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice“ k Medzinárodnému dňu školských knižníc si piataci zmerali svoje sily v čitateľskej súťaži - Hľadáme kráľa a kráľovnú čitateľov. Žiaci sa striedali v čítaní rozprávkového textu. Najlepší čitatelia čítali veľmi pozorne a s výraznou intonáciou.

            Najlepšou čitateľkou – kráľovnou čitateľov - sa stala Kristínka Müllerová z 5. B, na druhom mieste bola Lucia Filúšová z 5.B a tretie miesto obsadila Izabelka Zlatošová z 5.A. Čestné uznanie získali žiačky: Michaela Slobodová z 5. A a Gabriela Pikálková z 5.B.

            Mgr. Hana Blažeková, Mgr. Adriána Ptačinová.

          • Imatrikulácia 2022

          • Ak by ste zavítali 18. októbra podvečer do telocvične našej školy, ocitli by ste sa v úplne inom čase i priestore – boli by ste na Divokom západe.  Pani učiteľky so svojimi žiakmi pre tohtoročnú slávnostnú imatrikuláciu  zvolili netradičnú, ale veľmi efektnú tematiku westernu.  Atmosféru westernového mestečka navodzovali  krásne kulisy aj kostýmy všetkých účinkujúcich. Imatrikulácia je slávnostné prijatie detí  za žiakov našej školy. V tento výnimočný deň ich prišli podporiť nielen rodinní príslušníci, ale aj predstavitelia mesta: primátor  - pán Zdenko Čambal   a viceprimátorka – pani  Lenka Látalová a členovia pedagogického  zboru našej školy.

                    Deti prítomným v krátkom programe predviedli rezké tance, zaspievali prvácku pesničku a nezabudli ani na prvácky sľub. Potom nasledovalo slávnostné imatrikulovanie, ktorého sa ujal riaditeľ školy – pán  Roman Švec  a žiakom odovzdal pamätný list.  Primátor mesta  - pán Zdenko Čambal  odovzdal prvákom krásnu knihu a pani učiteľky svojim žiakom za ich výborný výkon pri nácviku a predvedení imatrikulačného programu venovali perníkovú šerifskú hviezdu. Verím, že tohtoročná imatrikulácia sa prítomným rodičom, starým rodičom, hosťom, ale najmä našim prvákom páčila a zostane im dlho v pamäti.

             

          • Európsky deň jazykov na našej škole

          • Európsky deň jazykov sa oslavuje od roku 2001. Jedným z hlavných cieľov je podporovať výučbu cudzích jazykov medzi všetkými občanmi únie. V celej Európe si dňa 26. septembra pripomíname jej jazykovú a kultúrnu rozmanitosť, ako aj význam ovládania cudzích jazykov nielen pre štúdium a lepšie uplatnenie na trhu práce, ale aj všestranný rozvoj osobnosti.

            Ani naša škola nezabudla na tento deň a pripravila pre žiakov kreatívne edukačné aktivity:

            Projektovú súťaž

             

            V Projektovej súťaži  sa so svojimi prácami umiestnili títo žiaci:

            1. miesto získala HELENA KLEMONOVÁ z 9.A
            2. miesto získala CHIARA KOVAČIČOVÁ zo 7.A
            3. miesto získala SANDRA ZABADALOVÁ z 9.A
            4. miesto získali ANETTA BLAHOVÁ z 8.A a MICHAELA GYENEŠOVÁ zo 7.B
            5. miesto získali ALEXANDER a MAXIMILIÁN DOHNÁLKOVCI z 8.B

            Dopoludnie prezentácií o európskych krajinách

            Vedomostný kvíz

            Vo vedomostnom kvíze sa jednotlivé triedy umiestnili nasledovne:

            1. miesto 8.A , 10 bodov
            2. miesto 9.A , 9 bodov
            3. miesto 6.B , 8 bodov

            Podujatia sme si spestrili aj premietaním cudzojazyčných piesní prostredníctvom interaktívnej tabule, kde sa žiaci presvedčili, že jazyky sa dajú naučiť aj zábavnou formou. Po odovzdaní vecných cien a diplomov vyučujúce  zaželali víťazom súťaže a kvízu veľa radosti pri učení sa cudzieho  jazyka. Ďakujeme všetkým žiakom, za aktívnu účasť a kreatívne práce pri projektovej súťaži, žiakom 9.A triedy za prezentovanie zaujímavých informácií o krajinách a za príjemnú atmosféru počas celého dňa.

            Mgr. Ivana Hílková,  Mgr. Michaela Rozborilová, Ing. Jana Ravasová

          • Kráľovstvo pohľadníc

          • V stredu, 5.10.2022 sa v Mestskom múzeu uskutočnilo vyhodnotenie grafických návrhov pohľadníc Holíča. Súťaž prebiehala už v minulom školskom roku a zúčastnili sa jej žiaci fotografického krúžku  pod vedení Mgr. E. Krištofíkovej  a  bývalej 3.C triedy p. učiteľky S. Smaženkovej. V septembri prebehlo hlasovanie a aj vyhodnotenie odbornou porotou. Prvé miesto a najviac hlasov získala Chiara Kovačičová zo 7.A triedy a tretie miesto Emma Čierna zo 7.B triedy. Odborná komisia pridelila druhé miesto Simone Héskovej zo 4.C triedy a tretie miesto Natálii Gálikovej /bývalej žiačke 9.A triedy/. Víťazi boli odmenení hodnotnými cenami a taktiež všetci zúčastnení dostali malý darček. Blahoželáme.

                                                                                                                   Mgr. Emília Krištofíková

          • Športový deň v ŠKD

          • K Európskemu týždňu športu sa  v stredu 28.9. pripojili tiež deti v ŠKD akciou " Hýb sa pre zdravie" . Ich úlohou bolo  prekonať rôzne prekážky , ktoré mali prichystané v telocvični.A tak deti behali, preskakovali, podliezali ....a veru sa i zapotili.

          • BEH PRE ZDRAVIE

          • Európsky týždeň športu je iniciatíva Európskej komisie zameraná na propagáciu športu a pohybových aktivít v celej Európe v duchu motta „Buď aktívny“ ‒ #BeActive. Cieľom je upozorniť na dôležitosť aktívneho životného štýlu pre každého a ponúknuť ľuďom odrazový mostík na to, aby sa stali aktívnymi. 

            Európsky týždeň športu sa koná každý rok od 23. do 30. septembra a zahŕňa tisícky podujatí organizovaných stovkami partnerov vo všetkých zúčastnených krajinách. 

             

            A tak sme sa aj my po dvojročnej pauze opäť vrátili k tradičnému Behu pre zdravie a úlohou žiakov bolo v stredu 28.9.2022 pokúsiť sa obehnúť náš Holíčsky zámok – vnútorný okruh. Počasie nám vyšlo a drvivá väčšina žiakov si s tým hravo poradila.

                                                                                   Mgr. Soňa Otavová

          • Deň európskeho kultúrneho dedičstva

          • Dňa 12.9.2022 sa žiaci 8.A a 8.B triedy zúčastnili exkurzie po pamiatkach nášho mesta Holíč v rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva. Pani sprievodkyňa ich zaujímavou formou oboznámila s históriou Holíčskeho zámku, ktorý bol a je našou najznámejšou pamiatkou, vybudovanou za vlády Márie Terézie a jej manžela Františka Lotrinského. Žiaci si postupne prezreli  evanjelický kostol, nový pravoslávny kostol, kostol Božského srdca Ježišovho, ktorý je najstarší v meste a farský kostol sv. Martina, ktorý je patrón mesta Holíč. Počas tejto podnetnej exkurzie si naši chlapci a dievčatá uvedomili, akí významní a šikovní boli naši predkovia.

                                                                                                                  Mgr. Liana Kovačičová

          • Svet permoníkov očami detí

          • Geopark Malé Karpaty, Krajina břidlice, Trnavský samosprávny kraj, PKC- Pezinské Kultúrne Centrum, Spolok Permon Marianka a Barbora, n.o. vyhlásili v školskom roku 2021/2022 výtvarnú súťaž pod záštitou Mesta Pezinok, obce Marianka a města Odry.

            Z našej školy bolo zaslaných veľa prác, z ktorých odborná porota ocenila práce Lujzy Slobodovej z 1.B triedy a Lucie Filúšovej zo 4.B triedy. Lucka sa zúčastnila počas prázdnin aj slávnostného vyhodnotenia v Pezinku počas akcie Pezinský permoník, kde si diplom a cenu prevzala osobne. Srdečne blahoželáme.

                                                                       Mgr. Emília Krištofíková

          • Kolieskový deň v ŠKD-22.9.22

          • V rámci Európskeho týždňa mobility sme pre deti pripravili vo štvrtok 22.9, kedy je vyhlásený Deň bez áut,  kolieskový deň. Deti si do ŠKD priniesli kolobežky, kolieskové korčule, bicykle. Vytvorili sme si na šk.dvore dopravné ihrisko, po ktorom deti jazdili s tým, že museli dodržiavať dopravné predpisy ako za každodennej premávky. Deti na bicykloch zasa zdolávali trasu okolo zámku a jeho blízkeho okolia.
            Touto cestou sme chceli poukázať najmä na to, že pešia a cyklistická doprava je ekologická a neznečisťuje naše životné prostredie a zároveň má veľký význam pre ľudské zdravie.

          • Slávnostné otvorenie školského roka

          • Chceme  alebo nechceme, kalendár bol aj tento rok neúprosný a koniec prázdnin prišiel po krásnom lete akosi rýchlo. V pondelok 5. septembra 2022 sa opäť otvorili brány našej školy. Najvzrušujúcejšia udalosť to bola určite pre našich prváčikov a ich rodičov. Deti s napätím očakávali náručie novej pani učiteľky a svoju krásnu prvácku triedu.

            Po slávnostnom príhovore riaditeľa školy sa za prítomnosti predstaviteľov mesta Holíč uskutočnilo slávnostné privítanie žiakov a ich rodičov. Primátor mesta Zdenko Čambal spoločne s riaditeľom školy Romanom Švecom zaželali pedagógom i žiakom úspešný školský rok a popriali im veľa radosti z učenia. Vykročme všetci do nového školského roku šťastnou nohou s potrebnou dávkou slušnosti, trpezlivosti, tolerancie, empatie a s úsmevom na tvári! Veľa šťastia!