• Výlet na hrad Devín

          • Dňa 8. 6. 2023 sa uskutočnil výlet do Bratislavy na hrad Devín. Výletu sa zúčastnili triedy 5. A, 5. B a 6. B. Súčasťou prehliadky hradu Devín bol výklad so sprievodcom o histórii hradu.  Žiaci si prezreli aj Pamätník obetiam komunizmu a prístav na Devíne.

                                                                                                     Ing. Jana Ravasová

          • Talent-umenie-kumšt

          • Aj v tomto školskom roku sme sa zúčastnili celoslovenskej súťaže „Talent-umenie-kumšt“, ktorú organizuje MSVVaŠ SR v spolupráci so SSUŠ Hodruša Hámre. Na 3.mieste v kategórii výtvarný návrh sa umiestnila Simona Konečná z 9.B triedy. Čestné uznanie dostali  v rôznych kategóriach Laura Grajzová  /9.A/, Denis Valachovič /9.A/, Zuzana Kráľovičová /9.B/, Timotej Obrtlík /8.A/ a Adam Bednárik /8.A/. Srdečne blahoželáme.

                                                                                                               Mgr. Emília Krištofíková 

          • Rozhodnutie o prijatí / neprijatí do 1. ročníka

          • Vážení rodičia budúcich prváčikov,

            ak ste boli s Vaším dieťaťom na zápise do prvého ročníka v našej škole, príďte si, prosím,

            od 15.6.2023 do 23.6.2023 vyzdvihnúť  Rozhodnutie o prijatí, prípadne neprijatí Vášho dieťaťa.

            Rozhodnutia budú k dispozícii vo vestibule školy u služby v čase od 8:00 -13:00 hod.

            Ak Vám tento čas nevyhovuje, kontaktujte nás na tel. čísle 034 6682630 alebo 0911 891 629

          • MDD na Valši

          • Žiaci 5. ročníka strávili Deň detí na Valši. Tu im členovia OZ PORADEK HOR s miestnymi poľovníkmi pripravili zaujímavé zábavné dopoludnie. Vypočuli si zaujímavosti z poľovníckeho života, zasúťažili si, zamaškrtili a nakoniec opiekli špekáčiky. Veľká vďaka za zorganizovanie tejto krásnej akcie patrí najmä nášmu bývalému žiakovi, vedúcemu OZ  Richardovi Caletkovi.

                                          Mgr. E. Krištofíková, Ing. Jana Ravasová

          • MDD v ŠKD

          • Deti v ŠKD tiež oslávili svoj sviatok. Pani vych. im zabezpečili skákacie hrady a pripravili pre deti zábavnú hru, v ktorej deti riešili otázky a plnili úlohy. MDD v ŠKD.

          • Školský výlet do čokoládovne v Kittsee a na Lezeckú stenu K2 v Bratislave

          • Čokoládovňa Hauswirth v obci Kittsee neďaleko Bratislavy, ktorá sa svojimi výrobkami preslávila nielen v Rakúsku, ale aj po celej Európe, Amerike aj Austrálii prilákala 17.5.2023 žiakov ôsmeho a deviateho ročníka. Prehliadka  čokoládovne začala premietnutím krátkeho filmu o vzniku rodinnej továrničky, ktorú v roku 1949 vo Viedni založil pán Franz Hauswirth ako cukráreň vo Viedni. Bolo to v období po vojne, keď bol nedostatok čokolády. Keď p. Hauswirth našiel v pivnici formy na výrobu čokolády - zajaca a čerta, bolo rozhodnuté o založení továrne. Postupne sa firma rozrastala a preto sa majiteľ rozhodol presunúť výrobu koncom 60-tych rokov do svojej rodnej obce – Kittsee. Neskôr firmu prevzal syn Franz Hauswirth mladší. Fabrika sa vďaka tradičným postupom ale aj modernizácii stala známou po celom svete.

            Návšteva čokoládovne ďalej pokračovala prehliadkou výroby v továrni, kde mohli žiaci vidieť výrobu čokolády od samého začiatku (spracovania kakaových bôbov) až po finálne výrobky, akými sú čokoládové cukríky, banániky v čokoláde, rumové guľky, ovocie namáčané v horkej čokoláde a mnoho ďalších sladkostí. Následne si mohli žiaci v podnikovej predajni zakúpiť ale aj ochutnať rôzne čokoládové dobroty.

            Deň plný zábavy potom pokračoval návštevou Lezeckej steny K2 v Bratislave, kde žiaci  pod dohľadom profesionálnych inštruktorov prežilii dve hodiny vyplnené lezením a hrami. Na tejto najväčšej lezeckej stene na Slovensku s celkovou rozlohou 2000 m2 a výškou 15,5 m si vyskúšali lezenie s lanom, na samoistoch, alebo na bouldrovej stene.  Žiaci  si postupne osvojili lezecké techniky a  naučili sa pracovať s lezeckým materiálom. Presvedčili sa, že lezenie  zvyšuje silu, kondíciu, zlepšuje koordináciu pohybov a celkový telesný rozvoj ale hlavne prináša veľa zábavy.

            Mgr. Richard Drinka
             

          • Tajomstvo našich lesov

          • Počas výstavy trofejí, organizovanej poľovníckym združením Skalica, ktorá sa uskutočnila v mesiaci apríl, bola vyhodnotená výtvarná súťaž „Tajomstvo našich lesov“. V kategórii 1.-2. ročník, prvé miesto obsadila Tereza Koštuříková z 1.C triedy a v kategórii 6.-9.ročník tiež prvé miesto získala Eliška Švrčková zo 7.A triedy. Blahoželáme.              Mgr. Emília krištofíková

          • Mladý technik

          • V školiacom centre firmy Schaeffler uskutočnila súťaž ,, Mladý technik “, ktorá bola určená pre žiakov 8. ročníka základných škôl v Skalickom a Senickom okrese. Súťaž pozostávala z teoretickej  a praktickej časti. Súťažiaci si na začiatku preverili svoje vedomosti z techniky a po teste sa presunuli do dielní, kde sa vo dvojici pustili do praktickej časti. (výroba lampášov) Porota to nemala vôbec jednoduché, pretože diela súťažiacich boli dobre prepracované, takže rozdiel v hodnotení bol veľmi malý. Našu školu reprezentovali žiaci Timotej Obrtlík a Timotej Ralbovský z 8.A. triedy.

          • Chemická olympiáda

          • Dňa 30.3.2023 sa konalo okresné kolo 59. ročníka chemickej olympiády kategórie D. Zúčastnili sa jej dvaja žiaci našej školy Amaka Loreal Ayiba a Patrik Batka. Umiestnenie bolo nasledovné:

            7. miesto – Patrik Batka

            8. miesto – Amaka Loreal Ayiba

            Žiakov pripravovala na súťaž učiteľka Ing. Jana Ravasová. Súťažiacim gratulujeme, ďakujeme za účasť a prajeme im veľa úspechov v ďalšom kole.

             

          • Svet zblízka

          • V Centre voľného času sa uskutočnila fotografická výstava, ktorá vzišla z fotografickej súťaže. Centrum voľného času túto výstavu vyhlásilo už po štvrtý raz. Do súťaže sa prihlásilo 23 mladých fotografov, ktorí poslali 71 fotografií. Súťaž sa zameriavala na tému ,,Makro" alebo ,,Svet zblízka". Vo fotografiách bolo vidieť rozličné pohľady detí, rôzne štruktúry stien, príroda, kávové zrnká a mnohé iné. Víťazi si odniesli diplom a vecné ceny. Účastnícky list a drobnú pozornosť si prevzali Terézia Tomčíková (5.A), Šárka Tomčíková (5.A), Zuzana Kosírová (6.A) a Melánia Jaborníková (6.A).

            Kategória – cena poroty:

            EMMA ČIERNA – 7.B – fotografia „ ŠKÁRA“

            Kategória – 10 – 12 rokov, ceny bez poradia :

            MICHAELA SLOBODOVÁ – 5.A – fotografia „STOPY ČASU“

            Kategória – 13 – 15 rokov, ceny bez poradia:

            CHIARA KOVAČIČOVÁ – 7.A – fotografia „SRSŤ“

            DENIS VALACHOVIČ  – 9.A – fotografia „ZRNKÁ“

            MICHAELA GYENEŠOVÁ  – 7.B – fotografia „DREVO“

            Všetkým srdečne blahoželáme.

                                                                                                          Mgr. Emália Krištofíková

          • Zápis

          • Milí rodičia budúcich prváčikov,

            ak ste sa so svojím dieťaťom zo zdravotných alebo iných závažných  dôvodov nezúčastnili zápisu v riadnom termíne, kontaktujte prosím vedenie školy na mailovej adrese 2zsholic@zoznam.sk alebo na telefónnom čísle 034 668 22 36. Oznámte nám meno dieťaťa a nechajte telefonický kontakt.

             

          • 60. výročie založenia školy

          • V živote každého človeka sú chvíle, na ktoré sa nezabúda. K takýmto okamihom patrí nepochybne aj  významné jubileum -  60 rokov od založenia našej školy. Každé jubileum je príležitosťou na spomienky a stretnutia, ale aj na bilancovanie dosiahnutých  úspechov .

            V dejinách vývoja je 60 rokov ako kvapka v mori, avšak 60 rokov v živote človeka ako jednotlivca či organizácie je to už veľa. Je to vek múdrosti a získaných skúseností. Generácie bývalých i súčasných pedagógov odovzdávali svoje vedomosti a vychovávali mnoho mladých ľudí. Naši žiaci sú dnes našimi kolegami. A ktovie koľkí budúci učitelia, lekári, záchranári a možno aj vedci sedia teraz v našich školských laviciach.

            Svet sa mení a s pribúdajúcimi rokmi sa menila aj naša škola. V súčasnosti naša škola nezaostáva, nestagnuje, naopak modernizuje a napreduje. Vytvára a organizuje stále množstvo akcií, podujatí, aktivít a súťaží, kde môžu žiaci uplatniť svoj talent a schopnosti. A svojimi úspechmi nám všetkým dokazujú, že naša snaha niečo ich naučiť, nebola zbytočná.

            Piatkové popoludnie sa nieslo v duchu osláv 60. výročia založenia Základnej školy na Školskej ulici. Priestory kultúrno-osvetového centra sa zaplnili slávnostne naladenými učiteľmi, bývalými i súčasnými zamestnancami školy, pozvanými hosťami a predstaviteľmi mesta.

            V úvode slávnostného večera sa prítomným prihovoril riaditeľ školy Roman Švec i primátor mesta Zdenko Čambal. Vo svojom príhovore riaditeľ školy vyzdvihol prácu všetkých zamestnancov, ktorí sa podieľajú na chode školy a poďakoval všetkým učiteľom i nepedagogickým pracovníkom za ich obetavú prácu .

            Pre svojich učiteľov si pripravili program súčasní i bývalí žiaci, ktorí všetkým hosťom spríjemnili tento deň. Slávnostnú akadémiu otvorila básňou Patrícia Polláková a piesňou Lucia Časová. Hudobné okienko okrášlili svojím umením aj Nicolas Dubecký hrou na klavíri a Dominik Prokeš na akordeóne. Úradujúca Majsterka Európy vo fitness Alexandra Gorbatenková predviedla veľkolepú gymnastickú zostavu, následne spestrili večer tanečné vystúpenia skupiny ŠandS, ktorej členkami sú aj naše žiačky Chiara Kovačičová, Sofia Tongeľová a Karin Bitalová.

            Kultúrny zážitok ukončila nádhernou piesňou z muzikálu Bedári Lucia Časová.

            Po slávnostnom programe nasledoval čas na spoločné rozhovory a spomínanie. Zábava pokračovala pri tónoch kapely Slza.

            S úctou a uznaním venujeme spomienku všetkým zamestnancom a absolventom našej školy a želáme si, aby v duchu svojich predchádzajúcich úspechov škola kráčala k novým úspechom, aby sme my, učitelia, boli hrdí na svojich žiakov a žiaci a rodičia na svoju školu.

             

          • Oznam ŠJ

          • Milí rodičia, každý z Vás si v týchto dňoch môže požiadať o dotáciu na stravu, formou nového zápisného lístka. Kto si žiadosť nepodá, nebude mať automaticky nárok na dotáciu, bude uhrádzať platby ako doteraz. Žiadosť o dotáciu  je potrebné vypísať a podpísanú odovzdať do kancelárie ŠJ (stačí poslať po žiakoch).

            Noví stravníci ktorí sa doteraz nestravovali a mali by záujem o stravovanie v ŠJ, sa musia prihlásiť cez zápisný lístok v kancelárii ŠJ (osobne).

            Termín prihlasovania a odovzdania zápisných lístkov je do 5.4.2023.

            Zápisný lístok a žiadosť o dotáciu nájdete na stránkach školy, priamo v kancelárii ŠJ a taktiež budú k dispozícii na vchode do ŠJ.    

            Na stránkach školy je k dispozícii aj Informácia pre rodiča dieťaťa alebo fyzickú osobu, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti o poskytovaní dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa od 01.05.2023 na deti, ktoré navštevujú posledný ročník materskej školy alebo základnú školu.

            ZáPISNÝ_LÍSTOK_-_Dotacia_1.5.2023.docx

            Žiadost_o_dotáciu_1.5.2023.docx

            informacie_pre_rodica_-_dotaciu.docx

          • Slovensko, krajina v srdci Európy

          • Dňa 6.3.2023 sa uskutočnilo vyhodnotenie  14. ročníka prestížnej celoslovenskej výtvarnej súťaže s medzinárodnou účasťou „Slovensko, krajina v srdci Európy“, ktorú organizujú MŠVVaŠ SR a Škola umeleckého priemyslu, Sklenárova 7, Bratislava.           Mottom tohto ročníka bolo „Ó mládež naša, tys` držiteľkou rána...“ P.O.Hviezdoslav, inšpirované rozhodnutím EÚ vyhlásiť rok 2022 za Európsky rok mládeže. Porotu v tomto ročníku zaujali práce dvoch našich žiačok. Na slávnostnom vyhodnotení, ktoré sa uskutočnilo vo výstavnej miestnosti školy, si diplom a vecnú cenu za 2.miesto v kategórii fotografia, multimediálne spracovanie 11-15 rokov žiačka Emma Čierna zo 7.B triedy. Na 1.mieste v kategórii kresba, maľba, grafika 11-15 rokov sa umiestnila žiačka Sabina Kubištelová, momentálne študentka 1.ročníka strednej umeleckej školy v Trenčíne. Okrem ocenených prác boli na výstavu vybrané aj diela Márie Figurovej z 9.B triedy, Denisa Valachoviča z 9.A triedy a Lindy Flajžíkovej z 8.A triedy . Srdečne blahoželáme.

                                                                                   Mgr. Emília Krištofíková

             

          • Školské kolo Chemickej olympiády 2023

          • Dňa 9. 2. 2023 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo chemickej olympiády 59. ročník v kategórii D. Našu školu reprezentovali žiaci 9. B triedy. Umiestnenie žiakov bolo v nasledovnom poradí:

            1. miesto – Loreal Ayiba Amaka
            2. miesto – Krakau Luisa
            3. miesto – Batka Patrik

            Súťažiacim srdečne blahoželáme a prajeme im veľa šťastia v ďalších súťažných kolách. Žiakov na súťaž pripravuje p. uč. Ing. Jana Ravasová.

          • Modernizácia a digitalizácia na škole

          • I v tomto roku naďalej pokračujeme v úspornom hospodárení na našej škole. Žiakov učíme šetriť vodou, elektrinou, správnemu vetraniu tried, aby sme zamedzili únikom tepla z miestností. Vďaka týmto opatreniam sme mohli investovať do modernizácie  a digitalizácie našich tried. Z usporených peňazí za energie sme zakúpili do dvoch tried prvého a štvrtého ročníka interaktívne tabule, ktoré vyučovací proces zatraktívnia a určite skvalitnia.

          • Medzinárodný deň materinského jazyka

          • Počas dvoch februárových týždňov sme si so žiakmi na druhom stupni pripomínali viacerými činnosťami Medzinárodný deň materinskej reči, ktorý vyhlásilo UNESCO v novembri 1999. Oslavuje sa každý rok 21. februára od roku 2000 a nielen v tento deň si treba pripomenúť, že jazyky patria medzi najmocnejšie nástroje slúžiace na ochranu a zveľaďovanie nášho hmotného aj nehmotného dedičstva. Cieľom Medzinárodného dňa materinského jazyka je pripomenutie, poznávanie a zvyšovanie úrovne ovládania materinských jazykov na celom svete.

            Od 6. februára do 17. februára prebiehali na škole so žiakmi rôzne aktivity, medzi ktoré patrilo vysielanie v školskom rozhlase, príprava nástenky na 1.poschodí, prezentácie a projekty o materinskom jazyku, o svetových jazykov a dôležitosti boja za národné jazyky (7.A, 7.B, 8.B), vedomostno-zábavný kvíz, ktorý preveril znalosti žiakov zo slovenského jazyka(6.B, 9.A). Žiaci pracovali v skupinách a užili si veľa zábavy. Tá potom pokračovala čítaním obľúbených kníh podľa vlastného výberu. V triede 5.B si žiaci zahrali hru „Milionár“, v ktorej hádali nárečové záhorácke slová, ktoré sa najčastejšie v tomto regióne používajú. Pri hre si postupne uvedomovali, ktoré slová sú spisovné a nespisovné. Potom si hodinu slovenského jazyka spestrili súťažou v jazykolamoch. Žiakov to veľmi bavilo, precvičili si jazýčky a dozvedeli sa veľa nových slov z nášho nárečia.

            Aktivity so žiakmi zrealizovali vyučujúce slovenského jazyka a literatúry – Mgr. Adriána Ptačinová, PaedDr. Petra Ovečková a Mgr. Hana Blažeková.

          • Hurbanov pamätník

          • Školské kolá 55. ročníka recitačnej súťaže Hurbanov pamätník v II. a III. kategórii prebehli v dňoch 9. 2. a 13. 2. 2023. Zmeralo si v nich sily 29 recitátorov 2. stupňa. Po opadnutí počiatočnej trémy sme si vypočuli pekné ukážky našich žiakov a strávili sme spolu dve príjemné poobedia.

            Žiaci sa umiestnili nasledovne:

            II. kategória poézia:

            1. miesto – Michaela Slobodová z 5.A,
            2. miesto – Laura Kočišová z 5.B a Terézia Tomčíková z 5.A,
            3. miesto – Vanesa Žilková z 5.B a Šimon Irša z 5.A.

             

            II. kategória próza:

            1. miesto – Gabriela Pikálková z 5.B,
            2. miesto – Michal Brúsil zo 6.B,
            3. miesto – neudelené.

             

            III. kategória poézia:

            1. miesto – Patrícia Polláková zo 7.A,
            2. miesto – Loreal Amaka Ayiba z 9.B,
            3. miesto – neudelené.

             

            III. kategória próza:

            1. miesto – Veronika Kaňovská z 9.B,
            2. miesto – Michaela Gyenešová zo 7.B,
            3. miesto – Helena Klemonová z 9.A.

            Súťažiaci, ktorí v jednotlivých kategóriách získali 1.miesto, postúpili do obvodného kola v Holíči, ktoré prebehne 1. marca v CVČ. Všetkým zúčastneným žiakom ďakujeme za účasť, víťazom blahoželáme a želáme im veľa úspechov v ďalšom kole.

            Mgr. Hana Blažeková

          • Zápis do 1. ročníka

          • Milí rodičia,

            zápis do 1. ročníka sa uskutoční 4. a 5. apríla 2023 v čase od 13.00 do 17.00 hod.

            Je určený pre všetky deti, ktoré do 31. 8. 2023 dovŕšia šiesty rok a pre deti, ktoré mali v minulom školskom roku povolené pokračovať v predprimárnom vzdelávaní (odklad).

            Elektronickú prihlášku si môžete vyplniť na tejto stránke, v hornom menu. Ak nemáte možnosť elektronického vyplnenia,  vypíšete si osobne prihlášku pred zápisom.

            Príďte so svojím dieťaťom a so sebou si prineste: rodný list dieťaťa, občiansky preukaz, 15 eur na potreby pre prvákov, potvrdenie o školskej zrelosti / nezrelosti a v prípade, že je Vaše dieťa zdravotne znevýhodnené, prineste aj príslušnú zdravotnú dokumentáciu.

            Ak chcete zaškoliť dieťa, ktoré ešte nedovŕšilo šesť rokov, musíte podať žiadosť o predčasné zaškolenie spolu so súhlasným vyjadrením pediatra a Centra pedagogicko-psychologického  poradenstva a prevencie. Vzor žiadosti si môžete stiahnuť pod textom.

        • Karneval
          • Karneval

          • Fašiang je obdobie, kedy sa všetci zabávajú, veselia a hodujú. A tak to bolo i u nás v škole. Posledný deň pred jarnými prázdninami sa vo vyzdobenej šk.jedálni stretli rôzne masky - princezné,zvieratká, šašovia...veru sa to nedá všetko popísať. Týmto chceme poďakovať všetkým rodičom, ktorí pomohli masky obstarať ale i vytvoriť.  Celý program sprevádzala perfektná hudba s perfektnými predtanečníčkami. Masky tancovali, zabávali sa a súťažili v rôznych úlohách, za ktoré boli odmenené sladkou odmenou. A že sa deti skvele zabávali,môžete vidieť na fotkách.