• LYŽIARSKY KURZ - KRPÁČOVO

          • V dňoch 11.2.2024 - 16.2.2024 sa 39 žiakov našej školy zúčastnilo Lyžiarskeho výcvikového kurzu v Nízkych Tatrách. Za miesto pobytu sme opäť zvolili  osvedčený hotel Hydro v rekreačnej oblasti Krpáčovo, kde sme  v blízkosti hotela aj lyžovali. Hoci podmienky na lyžovanie tento rok neboli úplne ideálne, lyžiarsky výcvikový kurz prebiehal podľa výcvikového plánu a splnil svoj cieľ. Žiaci boli rozdelení do štyroch družstiev podľa svojich lyžiarskych skúseností. Počas kurzu  si osvojili nové zručnosti a schopnosti ovládať lyže, používať obslužné zariadenia na svahu, rešpektovať ostatných účastníkov zjazdovky a dodržiavať medzinárodné pravidlá lyžovania na verejných svahoch. Žiaci boli počas celého týždňa disciplinovaní, dodržiavali dohodnuté pravidlá, v sťažených podmienkach lyžovania, aj napriek častým pádom, to nevzdávali a snažili sa čo najviac naučiť.

            Na zdravotný stav žiakov dohliadala zdravotníčka. Zároveň kontrolovala ich osobnú hygienu, zdravotný stav a každý deň kontrolovala poriadok a čistotu izieb.

            Všetkým žiakom boli na záver udelené osvedčenia o absolvovaní kurzu a sladkosti.

            Odkaz účastníkov lyžiarskeho kurzu:
            „Na lyžiarsky v dobrom spomínať budeme a nikdy naň nezabudneme. Tí, čo na lyžiarsky nešli, o zábavu prišli...“

            Mgr. Soňa Otavová

             

        • Bábkové divadlo
          • Bábkové divadlo

          • V pondelok 19. februára zavítalo k našim prváčikom bábkové divadlo Lienka. Bábkoherci predviedli deťom svoje umenie v interaktívnej rozprávkovej hre O neúctivom princovi. Príbeh bol nielen zábavný, zaujímavý, ale hlavne veľmi poučný. Všetko skončilo dobre, tak ako sa na správnu rozprávku patrí: princ sa naučil, ako sa treba správať k ľuďom v jeho okolí a deti získali pekný umelecký zážitok.

          • „Búranský fašang“ na škole

          • V Borskom Mikuláši sa snúbi kultúra s folklórom najmä v čase fašiangov. Mládenci v krojoch so šabľou, slaninár a pokladník pod vedením richtára za sprievodu kapely chodia v pondelok a v utorok pred popolcovou stredou po dedine, dom od domu, skáču „ pod šable “ a následne vyzvŕtajú dievčiny a ženy v ľudovom tanci. Hospodára vyplatia “ferulou“. Táto fašiangová tradícia nadväzuje na udalosť z dávnej minulosti, keď mladí chlapci z „Búrov“ šabľami vyhnali Turkov z dediny a tak ju zachránili pred istou záhubou.

            V rámci šírenia „búranských tradícií“ do okolitých dedín a miest prišli 9. 2. 2024 „búranskí šabliari“ predviesť svoj šabľový tanec aj  do ZŠ Školská 2, Holíč. Pred zrakmi malých i veľkých divákov niekoľkokrát predviedli svoje tanečné umenie, ktoré prítomní ocenili dlhotrvajúcim potleskom. A ako „šabliari“ sľúbili, o rok prídu do Holíča svojím vystúpením opäť vyčariť úsmev na tvári všetkým „fašianguchtivým“ divákom.

            Mgr. Richard Drinka

          • Mimoriadne prerušenie vyučovania- oznámenie

          • V súlade s §150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov a na základe odporúčania RÚVZ v Senici riaditeľ školy so súhlasom zriaďovateľa mimoriadne prerušuje školské vyučovanie v Základnej škole, Školská 2, Holíč v dňoch od 5.2.2024 do 7.2.2024 (vrátane) z dôvodu vysokého epidemiologického výskytu akútnych respiračných ochorení.

            Zároveň oznamujeme, že z uvedeného dôvodu v tieto dni nie je možno zabezpečiť ani činnosť školského klubu detí. Žiaci budú zároveň odhlásení zo stravy v ŠJ.

            Riadne vyučovanie bude obnovené 8. februára 2024 (t.j. vo štvrtok).

            Ďakujeme za pochopenie.

            Riaditeľstvo školy

          • Všetkovedko

          • Súťaž Všetkovedko alebo aj veľký súboj o najmúdrejšieho medzi najbystrejšími prebiehala na našej škole v novembri 2023. Do súťaže sa prihlásili žiaci z tretieho a štvrtého ročníka. Súťažné úlohy im poriadne potrápili hlávky, no aj napriek náročným úlohám sa niektorým deťom darilo výborne a získali vynikajúce umiestnenie vrámci súťažiacich z celého Slovenska. Oceneným žiakom blahoželáme a prajeme veľa ďalších úspechov.

                                                                                                                                         vedenie školy

          • Advent a Vianoce na našej škole.

          • Predvianočná nálada sa šírila školou už od začiatku decembra. Na nástenkách sa objavili prvé vianočné motívy, triedy a chodby sa odeli do slávnostného a ligotavého šatu, rozsvietili sa vyzdobené stromčeky  a odvšadiaľ  sa ozývali  známe koledy.

            6. decembra prišiel medzi deti na prvom stupni a v piatom ročníku Mikuláš. Spolu so  svojimi  pomocníkmi – anjelmi a čertami  štedro rozdával deťom darčeky a radosť.

            15. decembra dostali deti z prvého stupňa ďalší krásny darček – vianočné pásmo plné rozprávok, piesní a tanca, ktoré pre ne pripravili pani učiteľky Soňa Otavová a Liana Kovačičová spolu so žiakmi z druhého stupňa. Vystúpenie sa konalo vo vyzdobenej školskej jedálni. Deti videli nápadité a vtipné dramatizácie ľudových rozprávok, obdivovali tanečné choreografie a šikovnosť starších spolužiakov a spoločne si zaspievali veľa známych vianočných piesní.

            Predposledný decembrový školský deň pripravili učiteľky pre svojich prvostupniarov veľmi zaujímavé triedne dielničky. Každá učiteľka nachystala jednu aktivitu a potom sa v pri nej postupne vystriedali všetky deti z daného ročníka. Deti tieto aktivity veľmi bavili:  modelovali ozdoby zo slaného cesta, učili sa veselé vianočné pesničky a tance, vyrábali si krásne ligotavé svietniky, anjelikov, či vystrihovali a vytvárali rôzne snehové vločky. Nechýbali ani vianočné úlohy pripravené na interaktívnej tabuli a  štvrtáci vypĺňali Vianočnú knihu plnú hier, tajničiek, hádaniek, labyrintov  a obrázkov. Niekde deti pracovali v skupinách, niekde jednotlivo, no všade vládla čulá pracovná a sviatočná atmosféra.

            Posledný deň je tradične venovaný triednym besiedkam, na ktoré  si žiaci spolu so svojím triednym učiteľom chystajú vzájomne darčeky, program a občerstvenie. Deti z prvého stupňa majú v tento deň okrem besiedky pripravenú aj návštevu školskej jedálne, ktorá sa na chvíľu zmení  na Vianočnú tržnicu a okrem množstva hračiek  na nich čaká aj voňavý detský  punč.

            Dúfame, že sme týmito decembrovými aktivitami priniesli našim žiakom veľa zážitkov a  radosti a spríjemnili im čakanie na najkrajšie sviatky – na Vianoce.

            Záverom sa v mene vedenia školy chcem poďakovať všetkým zamestnancom, ktorí prispeli k vytvoreniu krásnej predvianočnej atmosféry alebo  pripravili pre žiakov zážitkové programy a aktivity.

                                                                                                                                                 Mgr. Mária Gortová

        • Krásne Vianoce!
          • Krásne Vianoce!

          • Milí chlapci a dievčatá, vážení rodičia, učitelia, zamestnanci a priatelia našej školy,

            pomaličky ale isto prichádzajú Vianoce , najkrajšie sviatky roka.

            A keď uprostred našich domovov zažiari vianočný strom,

            nech  radosť, láska a šťastie naplní Váš dom.

            V novom roku len samé radosti, žiadne vrásky a starosti,

            veľa zdravia , odvahy a chuť do každej roboty

            Vám zo srdca želá vedenie školy.

          • Oznámenie o udelení riaditeľského voľna

          • Riaditeľ ZŠ Školská 2 v Holíči v súlade s § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní udeľuje dňa 22.12.2023 /piatok/ riaditeľské voľno všetkým žiakom školy z prevádzkových dôvodov.

                                                                                                      Mgr. Roman Švec

                                                                                                       riaditeľ školy

          • Návšteva Záhorského múzea v Skalici

          • V Záhorskom múzeu v Skalici v tomto čase prebieha výstava s názvom „Modrotlač“. Súčasťou výstavy je aj sprievodný program pre žiakov, ktorého sa dňa 12.12.2023 zúčastnili aj žiaci 6.A triedy. Po úvodnom slove a zoznámení sa s históriou modrotlače žiaci úspešne vypracovali krátky test, ktorým si otestovali svoju pozornosť. Nasledovali dielničky, kde si jednoduchou výtvarnou technikou s pomocou klovatiny a indiga vyskúšali vykrývaciu techniku podobnú modrotlači. A z modrotlače boli aj sukne, ktoré si obliekali naše staré mamy a mohli si ich vyskúšať aj žiaci. Na konci prvej časti im bola  predvedená aj technika kyanotypie, predchodkyne fotografie.

            V druhej časti návštevy múzea sme prešli do stálej expozície. Žiaci zhliadli národopisnú, archeologickú i historickú časť a rozšírili si znalosti o celom regióne Záhorie.

                                                                                                     Mgr. Emília Krištofíková

          • Oznam e-shop

          • Dobrý deň všetkým!

            Aj tento rok máme pre Vás skvelú správu!


            Naša škola má vlastnú voľnočasovú kolekciu oblečenia, o podobe ktorej rozhodli sami žiaci. Tento školský rok prichádza obohatená o nové produkty, farby a eko oblečenie. Jej náhľad vidíte nižšie a je možné si ju aktuálne zaobstarať v našom e- shope:   https://www.kraloveskoly.cz/skolskaholic/

            Objednávanie je už spustené a bude možné až do 21.12. Nasledujúci deň sa e-shop uzatvorí a objednané veci pôjdu do výroby. Neváhajte preto, ak si chcete zadovážiť nový kúsok                              so školským logom!  

             

            (Môže sa stať, že ceny v e-shope sa zobrazia v CZK. V hornej lište e-shopu nastavíte EUR).

            S pozdravom a prianím krásneho dňa vedenie školy .

          • Oznam ŠJ

          • Z dôvodu účtovného ukončenia kalendárneho roka, je možné sa odhlásiť zo stravy len do 15.12.2023 vrátane. V prípade ochorenia dieťaťa bude v dňoch od 18.12.2023 – 21.12.2023 umožnené odobrať stravu do obedára.

          • Sniežik sa nám chumelí, zimička už prišla.

          • „Sniežik sa nám chumelí, zimička už prišla,

            lúky polia zabieli, sanicu nám chystá.“

             

             S bielučkým snehom, ktorý do rána pokryl celý Holíč aj našu školu,  prišiel ku nám sv. Mikuláš. A tak už od rána sa ozýval veselý smiech a  zvonenie zvončekov, a keď o 8.00 hodine všetko stíchlo, pri vianočnom stromčeku sv. Mikuláš spolu s anjelikmi a čertmi pozdravil našich najmenších prváčikov a druhákov. Za ich pekné básne a piesne ich odmenil sladkým adventným kalendárom. Postupne navštívil všetky detičky na I. stupni, nakukol aj k piatakom  a nezabudol ani na pani kuchárky a všetkým nadelil sladké cukríky a dobrú náladu.

             Za veľkú radosť počas Mikulášskej nádielky patrí úprimná vďaka našim deviatakom Simone Petrlovej, Anette Blahovej, Linde Flajžíkovej, Kiaranovi Ayiba, Maxovi  Dohnálkovi, Alexovi Dohnálkovi a Emme Kepákovej za pekné fotky, ktoré nám tieto pekné okamžiky budú ešte dlho pripomínať, veď tá najkrajšia radosť je tá, ktorú rozdávame  z úprimného a nezištného srdca.

            Mgr. Jana Belicová

          • Michal Brúsil – 1. miesto - Technická olympiáda

          • Vo štvrtok 23. novembra sa uskutočnil v Senici 14. ročník okresného  kola Technickej olympiády. Súťaž pozostávala z teoretickej a praktickej časti, kde porota hodnotila funkčnosť, presnosť vyhotovenia a estetiku výrobku.

            V kategórii B žiak 7.B triedy Michal Brúsil sa umiestnil na 1. mieste. Michala pripravoval na súťaž p. uč. Ing. Ivan Haringa.

            kategórii A (žiaci 8. – 9. ročníka) štvrté miesto pre našu školu získali Damián Belko  a Samuel Nosek. Žiakov na súťaž pripravoval p. uč. Mgr. Richard Drinka.

             Žiakom gratulujeme.

             

          • Naivné umenie – výtvarná súťaž

          • CVČ Holíč vyhlásilo v tomto školskom roku výtvarnú súťaž pre škôlkarov, školákov aj študentov inšpirovanú tzv. naivným umením. Do súťaže bolo poslaných takmer 240 prác, z ktorých boli nakoniec ocenené tie najlepšie, a ktoré očarili aj samotnú porotu. Žiaci I. stupňa tvorili na tému „Život na lúke“ a žiaci II. stupňa mali tému “Môj farebný svet“.

            V kategórii II. stupeň obsadila 2.miesto Linda Flajžíková z 9.A triedy a 3.miesto Nelly Ronceac z 5.B triedy. Cenou poroty boli odmenení Adriana Gáliková zo 7.B, Diana Hrzičová a Sabastian Skupin, obidvaja z 8.A triedy. Všetkým srdečne blahoželáme.

                                                                                                                                                    Mgr. Emília Krištofíková

          • Školské kolo olympiády z anglického jazyka

          • V pondelok 27. novembra 2023 sa uskutočnilo školské kolo olympiády v anglickom jazyku v kategóriách 1A a 1B, kde si svoje vedomosti porovnalo 16 žiakov zo 6.-9. ročníka.

            Riešitelia sa umiestnili nasledovne:

            V kategórii 1A získala:

            1. miesto Gabriela Pikálková zo 6.B

            2. miesto Ester Reinsch zo 7.A

            3. miesto Alexandra Ella Kohoutová zo 7.A

            V kategórii 1B získal:

            1. miesto Nicolas Toráč z 8.A

            2. miesto Klaudia Lanyi z 9.A

            3. miesto Vanesa Flajžíková z 8.B

             

            Víťazom gratulujeme a zároveň želáme veľa šťastia v okresnom kole!

            Mgr. Ivana Hílková, Mgr. Jana Ravasová, Mgr. Michaela Rozborilová

          • Sánkovačka v ŠKD

          • Deti v ŠKD s veľkou radosťou privítali prvý tohtoročný sneh a plnými dúškami si ho užívali.Obliekli si otepľovačky, rukavice, zobrali boby a hurá na sánkovačku. A veru že si to užívali. Pozrite si fotky zo sánkovačky.

          • Grécky deň

          • V dňoch 27.11. a 28.11. 2023 mali žiaci 6. A a 6. B triedy netradičné vyučovanie dejepisu. V rámci preberania starovekého Grécka, bájí a povestí žiaci zážitkovou formou spoznali gréckych bohov a bohyne, grécke tradičné jedlo a spoznali bližšie grécku kultúru. Na hodinu prišli žiaci preoblečení za starovekých gréckych bohov a bohyne či iné postavy z gréckej mytológie, priniesli si grécke jedlo a predviedli i grécke tance na tradičnú grécku hudbu. Hodina začala predstavením kostýmov, následne si žiaci vypočuli príbeh o Trójskej vojne. O nej si pozreli i krátku rozprávku, počas ktorej jedli grécke pochutiny, vďaka čomu sa naučili, čo sa v Grécku i v minulosti pestovalo či vyrábalo. Hodinu sme so žiakmi 6. A ukončili gréckym spoločným tančekom na tradičnú grécku hudbu, ktorý si sami pripravili. Náš grécky deň bol vydarený, žiaci sa bavili a už teraz sa tešíme na ďalšie tematické zážitkové vyučovanie dejepisu.

          • iBobor

          • Dňa 7. a 10. novembra sa 24 tretiakov a 24 štvrtákov zúčastnilo informatickej súťaže iBobor. Súťaž vznikla v roku 2004 v Litve a doteraz sa rozšírila do vyše 50 krajín sveta. Hlavným cieľom súťaže je podporiť  u žiakov záujem o informačné a komunikačné technológie a posmeliť ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií pri učení sa.

            Tretiaci súťažili v kategórii Drobec, zo 24 zúčastnených bolo 8 žiakov úspešnými riešiteľmi a v štvrtáckej kategórii Bobrík bolo úspešných riešiteľov 9.

            Všetkým žiakom, ktorí sa súťaže zúčastnili, ďakujeme za veľkú snahu a úspešným riešiteľom blahoželáme.

            Mgr. Mária Gortová

          • Knižná šifra 2023

          • "Školská knižnica vám dáva priestor na to, aby ste boli výnimoční“

             

            Dňa 23. 10. 2023 si žiaci 5. – 8. ročníka v rámci Medzinárodného dňa školských knižníc zahrali hru s názvom Knižná šifra. Žiaci pracovali v päťčlenných tímoch, pričom museli spolupracovať, aby si správne rozdelili úlohy, a tak mali väčšiu šancu uspieť. Súťažilo sa v dvoch kategóriách – kategória A (5. a 6. ročník) a kategória B (7. a 8. ročník). Na začiatku dostal každý tím jednu krátku báseň, ktorá obsahovala indície k určitej knihe. Po jej nájdení v školskej knižnici museli žiaci odpovedať na otázku, ktorú našli v knihe. Bolo povolené používať aj internet. Za správnu odpoveď dostali ďalšiu báseň s indíciami, v prípade nesprávnej odpovede sa museli k otázke vrátiť a odpoveď opraviť. 

            Žiakov hra nesmierne bavila, prejavili súťažného ducha a najlepší pátrači boli odmenení sladkou odmenou. V kategórii A to bola trieda 6. B v zložení Gabriela Pikálková, Agáta Sychová, Laura Kočišová, Simona Marečková, Lucia Filúšová  a v kategórii B trieda 7. B v zložení Michal Brúsil, Lukáš Klemon, Martin Jančík, Elena Malatinská a Adriána Gáliková.

            Gratulujeme!

            Mgr. Ivana Biskupičová, PaedDr. Petra Ovečková

          • Projekt: „ Záložka do knihy spája školy 2023“

          • Aj v školskom roku 2023/2024 sme sa zapojili do česko-slovenského projektu Záložka do knihy spája školy. Cieľom česko-slovenského projektu je vzájomná výmena záložiek, ktorá slúži ako možnosť spoznať kultúru a zvyky partnerskej školy.

            Tohtoročná téma mala názov – Inšpirujúci svet rozprávok, básní a príbehov.  Ako partnerská škola nám bola pridelená Základná škola s materskou školou Diviaky nad Nitricou zo Slovenskej republiky. Naši žiaci sa pustili s chuťou do práce a vytvorili veľa pekných záložiek. Do projektu sa zapojili žiaci s triednymi pani učiteľkami na I. stupni a učiteľkami slovenského jazyka na II. stupni. Počet zaslaných záložiek bol spolu 160 kusov. Výmena prebehla bez problémov. Žiakom z partnerskej školy sme poslali  priateľský list, letáky a informácie  z nášho regiónu.  

            Všetkým žiakom veľmi pekne ďakujem za spoluprácu.

            Mgr. Adriána Ptačinová