• TAKTO TO VIDÍM JA – zimná rozprávka
          • TAKTO TO VIDÍM JA – zimná rozprávka

          • Centrum voľného času vyhlásilo aj v čase pandémie COVID 19 druhý ročník fotografickej súťaže s názvom „Takto to vidím JA“ s podtémou Zimná rozprávka. Do súťaže bolo možné prihlásiť jednu farebnú fotografiu a jednu čiernobielu toho istého autora. Cieľovou skupinou fotosúťaže boli amatérski fotografi – nadšenci vo veku od 6 do 18 rokov, ktorých úlohou bolo zachytiť krásy a zaujímavosti svojho okolia tak, ako to vnímajú cez hľadáčik/displej fotoaparátu. Spomedzi fotografií zimnej krajiny, detailov a kreatívnych nápadov porota udelila nasledovné ocenenia našim žiakom: v kategórii farebná fotografia 1. miesto Natálii Štetinovej z 9.A triedy s fotografiou „Pozor frčím!“ a v kategórii čiernobiela fotografia 3. miesto Karolíne Šťastnej, takisto z 9.A triedy, s fotografiou „Zamrznuté koleso“. Blahoželáme.

                                                                                                          Mgr. Emília Krištofíková

          • Nie sme všetci rovnakí

          • 21. marca  bol Svetový deň Downovho syndrómu. V tento deň si ľudia na celom svete obúvajú rôzne páry ponožiek, ako prejav solidarity s ľuďmi s Downovým syndrómom. Symbol rôznych párov ponožiek nám pripomína, že sme každý iný, odlišujeme sa, a práve tým je náš svet pestrejší a lepší. Myšlienku solidárnosti a   vnímania skutočnosti, že nie sme všetci rovnakí, sa snažili pani učiteľky vštepiť aj našim žiakom.

          • Výtvarná súťaž

          • Výtvarná súťaž, ktorej sa zúčastnili žiaci z 2. A a 4. A triedy nadväzovala na online návštevu divadelného predstavenia. Žiaci výtvarne stvárnili svoje spomienky a do súťaže priniesli množstvo prác. Vybrať z nich tie najkrajšie a najzaujímavejšie bola úloha ozaj neľahká, no deti zvládli aj toto. Štvrtáci vyberali tri najlepšie práce v 2.A  a druháci zasa vyberali medzi štvrtáckymi prácami. Na priložených fotografiách si môžete súťažné práce aj ich autorov pozrieť. Ďakujeme všetkým súťažiacim za vytvorenie krásnych, originálnych obrázkov  a za účasť v súťaži a pani učiteľkám Sylvii Smaženkovej  a Ivane Ivanovej za zorganizovanie tejto peknej aktivity.

          • Návšteva bábkového divadla

          • Dnes sa deti z niektorých tried na prvom stupni vydali do bábkového divadla. Predstavenie sa samozrejme konalo online, no bábkoherci zo Starého divadla Karola Spišáka v Nitre svojím umením prenikli priestorom a pripútali deti k sledovaniu známej rozprávky O Dlhom, Širokom a Bystrozrakom. Deti pozorne vnímali dej odohrávajúci sa v pútavých farebných a variabilných kulisách, obdivovali krásne veľké bábky a vtipné dialógy jednotlivých postáv. Rozprávkový príbeh deti výborne pobavil a zároveň naučil, že spoločný úspech záleží na jedinečnosti každého z nás.

        • Výtvarné a fotografické súťaže
          • Výtvarné a fotografické súťaže

          • Aj v čase dištančného vzdelávania sa žiaci zapájali do umeleckých súťaží, v ktorých dosiahli veľmi pekné výsledky.  Začali sme už v septembri,  októbri a žiaci pokračovali aj doma. Vyhodnotenie niektorých súťaží sa dokonca presunulo z minulého na tento školský rok.

            V súťaži „Slovensko, krajina v srdci Európy“, ktoré organizuje Škola umeleckého priemyslu  v Bratislave spolu s MŠVVaŠ získali Cenu poroty Natália Gáliková (8.A), Daniel Horváth (8.A), Mário Malík(8.A), Eliška Mičková (8.A), Filip Tongeľ (8.B), Denis Valachovič (7.A) a Natália Štetinová (9.A) v kategórii fotografia, multimediálne spracovanie.

            V 23. ročníku medzinárodnej výtvarnej súťaži „Bohúňova paleta“, organizovanej ZUŠ P. M . Bohúňa v Dolnom Kubíne, sa umiestnila Natália Štetinová z 9.A triedy v kategórii fotografia v striebornom pásme a Eliška Mičková z 8.A triedy v kategórii kresba v bronzovom pásme.

            V rámci Týždňa vedy a techniky na Slovensku bola Slavistickým ústavom J. Stanislava vyhlásená celoslovenská výtvarná súťaž „Slavistické pierko“, kde porotu zaujala práca Elišky Mičkovej z 8.A triedy a udelila jej 2.miesto.

            Všetkým zapojeným žiakom ďakujeme za účasť, vyhodnoteným blahoželáme. Diplomy a ceny budú odovzdané žiakom po nástupe na prezenčné vyučovanie.

                                                                                                                Mgr. Emília Krištofíková

        • Návrat žiakov 1. stupňa do školy
          • Návrat žiakov 1. stupňa do školy

          • V pondelok 8. februára 2021  sme opäť mohli otvoriť našu školu pre žiakov 1. stupňa. Tešili sa nielen deti, ale aj ich pani učiteľky. Medzi žiakov zavítal a zaželal všetko dobré aj pán riaditeľ Roman Švec. Prváci dokonca predviedli, ako už dokážu krásne čítať. Želáme našim žiakom, ich rodinám a pani učiteľkám pevné zdravie a aby sme to všetko v pohode zvládli.

        • Hovorme o jedle
          • Hovorme o jedle

          • V tomto školskom roku sa žiaci prvý krát zapojili do projektu „Hovorme o jedle“, a to do fotografickej časti, pod názvom  „Očami gurmána“. Záštitu nad týmto projektom prevzali  Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR. Stihli sme to ešte v čase, kedy žiaci II. stupňa mali riadne prezenčné vyučovanie. Vyhlásených bolo 5 tém a do každej témy mohla škola zaslať iba jednu fotografiu.  Prihlásených do tejto časti súťaže bolo 82 škôl z celého Slovenska. Hodnotiaca komisia zasadala aj v čase Covidu a v 1. téme „Chlieb, pečivo, obilniny, cestoviny, zemiaky“ ako jedinú vo svojej kategórii vybrala a ocenila fotografiu žiaka 8.A triedy Daniela Horvátha. Nakoľko sa tento rok vyhodnotenie nemohlo uskutočniť , ako každoročne v bratislavskej Redute, prevzal si Dano diplom a vecnú cenu od riaditeľa školy Mgr. Romana Šveca. Blahoželáme.

            Mgr. Emília Krištofíková

        • Vianočné prekvapenie našim seniorom
          • Vianočné prekvapenie našim seniorom

          • Milí žiaci, milí rodičia, učitelia a priatelia našej školy,

            na adventom venci  už horí tretia svieca, doma nám rozvoniavajú medovníčky a my všetci sa tešíme na Vianoce, na tie nádherné okamihy, keď rodina zasadne k štedrovečernému stolu a pri vianočnom  stromčeku si  budeme rozbaľovať darčeky  s láskou nám darované. Viete, koľko lásky sa zmestí do takého darčeka, možno zabaleného aj do škatule od topánok?   Veľa, neskutočne veľa!

             A o tom sa presvedčili deti z našej školy spolu so svojimi  rodičmi a učiteľmi!  Darčeky,  doslova škatule plné nezištnej lásky, ktorá sa dáva z úprimnosti srdca s tými najkrajšími želaniami a  úsmevmi , odovzdali deti  pri vianočnom stromčeku našim seniorom z Domova sociálnych služieb a zo Senior domu Terézia v Holíči.

               Vianoce krásne a radostné si zaiste praje každý jeden z nás.  Veríme, že také budú i vďaka Vám milí rodičia, ktorí ste otvorili svoje láskavé a štedré srdcia a ukázali svojim deťom i všetkým nám, že tento svet má nádej, pokiaľ v ňom budú žiť ľudia s nezištným srdcom. Ďakujeme!

                                                                                                                    Mgr. Jana Belicová

        • Prišiel k nám Mikuláš
          • Prišiel k nám Mikuláš

          • „Padá sniežik, vietor fúka,

            Mikuláš nám dary núka,

            poďte deti, detičky,

            rozbaľte si balíčky!“

            Vo štvrtok nám napadali na školský dvor prvé snehové vločky a dnes nám vietor privial veľkú radosť v podobe sv. Mikuláša s anjelikom. Bolo že to radosti v našej škole medzi deťmi. Tým najmenším prváčikom žiarili očká pri vianočnom stromčeku. Sv.   Mikuláš  ich odmenil  za krásne básne a piesne balíčkom plným zdravých dobrôt a jabĺčkom, aby boli zdravé a nad „koronou „ zvíťazili. Rovnako krásnym spevom a básňami vítali deti sv. Mikuláša s anjelikom na celom prvom stupni.   Za veľkú radosť počas Mikulášskej nádielky,  ktorú v tejto ťažkej dobe najmä  urobili školákom,  patrí veľká vďaka našim deviatakom :  sv . Mikulášovi  - Tomášovi Matulovi a anjelikovi -  Márii Valúchovej.

                                                                                                           Mgr. Jana Belicová

        • Rozprávkový deň
          • Rozprávkový deň

          • V stredu 25. novembra sa triedy na prvom stupni zaplnili princeznami, kráľmi, ježibabami, čarodejníkmi, pirátmi a rôznymi inými postavami z detských rozprávok.  Akoby aj nie, bol predsa Rozprávkový deň a pani učiteľky pre svoje deti pripravili ozaj pestré rozprávkové vyučovanie. Od skorého rána sa v triedach čítali a ilustrovali rozprávky, pripravovali bábky, chystali kulisy, doľaďovali kostýmy a  hrali divadielka na motívy známych slovenských ľudových rozprávok. Všade sa ozýval veselý smiech, vládla dobrá nálada, spievalo sa a aj tancovalo.

                            A aby toho rozprávkového nebolo málo, pre deti v prvých a druhých ročníkoch sme pripravili Kúzelnú chémiu, kde deti pozorovali, že duch nemusí vyletieť len Aladinovi z lampy, že vzniká aj v chemickej skúmavke, alebo že kaša z rozprávky Hrnček var skutočne existuje a mnoho iných rozprávkových chemických kúziel.

                            Veď posúďte sami, ako sa tohtoročný Rozprávkový deň vydaril. Pozrite si priložené fotografie a videá:

        • iBobor – informatická súťaž
          • iBobor – informatická súťaž

          • Už viac ako  desať rokov si žiaci našej školy skúšajú svoje logické uvažovanie, postreh, priestorovú orientáciu a základy programovania  v informatickej súťaži   iBobor. Cieľom tejto súťaže, ktorá vznikla v roku 2004 v Litve, je iniciovať v deťoch využívanie informačno – komunikačných technológií a  posmeliť ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií pri učení sa.

                        Tento ročník súťaže  kvôli pandemickým opatreniam prebiehal troška inak. Žiaci druhého stupňa sa zapojili do súťaže individuálne z domu, pomocou jedinečných kódov, ktoré im boli pred  jednotlivými súťažným kolami zaslané.  Tretiaci- Drobci a štvrtáci – Bobríci súťažili priamo v škole. Do  súťaže v škole sa zapojilo 28 detí  z oboch ročníkov. Veľmi pozitívne hodnotíme obrovskú snahu a vytrvalosť, ktorú deti pri riešení súťažných úloh prejavovali a aj radosť z množstva správne vyriešených úloh.  Medzi najúspešnejších riešiteľov v kategórii  Drobci patrili Alexander Milić a David Kráľovič z 3.A a Kristína Müllerová, Gabriela Pikálková a Laura Kočišová z 3.B triedy. V kategórii Bobríci bola úspešnou riešiteľkou Ella Alexandra Kohoutová zo 4.A triedy.

                         Srdečne blahoželáme všetkým úspešným riešiteľom a prajeme im veľa úspechov v ďalšom využívaní moderných technológií.

            A ak patríte medzi tých, ktorí sú hraví, radi súťažia, alebo si porovnávajú svoje schopnosti, neváhajte a vyskúšajte iBobra aj vy.  http://demo.ibobor.sk/sutaz_demo/

            Na priloženom linku si nájdete testy od jednoduchých až po tie skutočne náročnejšie. Prajeme hodne úspechov!

          • Rady ministra pre rodičov

          • Základné princípy

            * Pozitívny človek: Celá domácnosť ostáva v domácej izolácii 10 dní (rodič, dieťa, všetci bez výnimky, určuje to Vyhláška č. 15 ÚVZ).

            * Negatívny človek: Nosí pri sebe potvrdenie, ktoré sa požaduje pri vstupe do prevádzky (či už vstupuje ako zamestnanec alebo cudzí človek, Vyhláška č. 16 ÚVZ).

            * Netestovaný človek: Podľa Vyhlášky č. 16 ÚVZ tento človek nebude bez negatívneho testu pustený do zariadenia (okrem žiaka a dospelej osoby s výnimkou). Ak ide o rodiča bez testu, odporúčame mu, aby dieťa nedával do školy a využil ospravedlnenie na 5 za sebou idúcich vyučovacích dní, ktorými sú 3., 4., 5., 10., a 11. november. Následne 12. novembra nastúpi do školy a tým sa zároveň dodrží lehota 10 dní.

          • Oznam rodičom

          • Na základe platnosti Uznesenia vlády SR č. 678 oznamujeme rodičom žiakov 1. – 4. ročníka, že pri nástupe do školy po jesenných prázdninách 3. 11. 2020 a 10. 11. 2020 žiak musí predložiť vyplnené tlačivo „Vyhlásenie zákonného zástupcu o bezinfekčnosti“. Tlačivo žiaci dostali od triednych učiteľov. V prípade potreby si tlačivo môžete stiahnuť tu:

        • Jabĺčkový deň
          • Jabĺčkový deň

          • V mesiaci október sa uskutočnili pre žiakov 1. - 4. ročníka aktivity zamerané na zdravú výživu s názvom Jabĺčkový deň. Žiaci počas vyučovania na jednotlivých predmetoch vypracovávali úlohy s jabĺčkovou  tematikou a tiež sa dozvedeli rôzne zaujímavosti nielen o jabĺčkach, ale aj o zdravej výžive.

            Tak ako je jabĺčko  výživa pre telo, tak kniha je výživou pre dušu, a práve preto deti navštívil kocúrik „Fragmentík“   z knižného vydavateľstva Fragment, ktorý deťom priniesol knižné katalógy.

            Zároveň sme v rámci tohto dňa vyhlásili výtvarnú súťaž o najkrajší portrét kocúrika Fragmentíka.  Porota mala neľahkú úlohu, pretože práce boli naozaj veľmi pekné. Nakoniec porota ocenila v každom ročníku 5 najlepších prác.

            Víťazi boli ocenení knihou od vydavateľstva Fragment a zdravými ovocnými balíčkami od firmy Plantex s.r.o.

            Účastníkom súťaže blahoželáme a veľmi pekne ďakujeme žiakom aj našim sponzorom.

        • Európsky deň jazykov 2020 na našej škole
          • Európsky deň jazykov 2020 na našej škole

          • Európsky deň jazykov sa oslavuje od roku 2001. Jedným z hlavných cieľov je podporovať výučbu cudzích jazykov medzi všetkými občanmi únie. V celej Európe si dňa 26. septembra pripomíname jej jazykovú a kultúrnu rozmanitosť, ako aj význam ovládania cudzích jazykov nielen pre štúdium a lepšie uplatnenie na trhu práce, ale aj všestranný rozvoj osobnosti.

            Ani naša škola nezabudla na tento deň a pripravila pre žiakov kreatívne edukačné aktivity:

             

            Projektovú súťaž

             

            V Projektovej súťaži  sa so svojimi prácami umiestnili títo žiaci:

            1. miesto získala Eliška Mičková z 8.A triedy
            2. miesto získali Karolína Reháková a Bianka Šeniglová z 8. A triedy
            3. miesto získali Sofia Gorbatenková a Marianna Langová z 9.B
            4. miesto získali Barbora Langová a Lea Valentová z 9. A
            1. miesto získali  Tea Reháková a Eliška Švrčková z 5.A

             

            Dopoludnie prezentácií o európskych krajinách

             

            Vedomostný kvíz

             

            Vo vedomostnom kvíze sa jednotlivé triedy umiestnili nasledovne:

            1. miesto 8.A , 9bodov
            2. miesto 9.B a 6. A ,  8bodov
            3. miesto 7.B,  7bodov

             

            Podujatia sme si spestrili aj premietaním cudzojazyčných piesní prostredníctvom interaktívnej tabule, kde sa žiaci presvedčili, že jazyky sa dajú naučiť aj zábavnou formou.

            Po odovzdaní vecných cien a diplomov vyučujúce  zaželali víťazom súťaže a kvízu veľa radosti pri učení sa cudzieho  jazyka. Ďakujeme všetkým žiakom, za aktívnu účasť a kreatívne práce pri projektovej súťaži, žiakom 9.A triedy za prezentovanie zaujímavých informácií o krajinách a za príjemnú atmosféru počas celého dňa.

            Mgr. Ivana Hílková,  Mgr. Michaela Rozborilová, Ing. Jana Ravasová

             

        • Škola v prírode
          • Škola v prírode

          • Tentokrát sa žiaci a učiteľky z našej školy vybrali do  školy  v prírode v netradičnom,  septembrovom termíne.  Zmenu spôsobili protipandemické opatrenia v priebehu minulého školského roku.  Napriek tomu sa všetky deti na pobyt veľmi tešili, zúčastnilo sa ho 40 detí zo štvrtého a piateho ročníka.  Školu v prírode sme strávili  uprostred nádhernej prírody Vršatských bradiel, nazývaných aj perlou Malých Karpát.  Mohutné skalné masívy sa týčia dovysoka ponad malebné lúky a hlboké, tajomné lesy. Miesto  ako stvorené na turistiku a poznávanie prírody.  Prialo nám  počasie, posledné letné dni boli horúce a plné slnka. Deti spolu so svojimi učiteľkami a animátorkami prežili určite nezabudnuteľný týždeň. Počas  turistických vychádzok sa naučili veľa o okolitej prírode, a zároveň uprostred vysokých hôr preverili aj svoju fyzickú zdatnosť a vytrvalosť. Verím, že nezabudnú na popoludnia naplnené  hrami, súťažami či vedomostnými kvízmi a ešte  dlho budú spomínať na divadelný večer, nočnú hru alebo rozlúčkovú diskotéku.

            Mgr. Mária Gortová

             

        • Dni európskeho kultúrneho dedičstva
          • Dni európskeho kultúrneho dedičstva

          • Aj v tomto pandemickom roku, ktorý nie je naklonený kultúrnym akciám,  sme si dňa 14. a 16. septembra v rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva prezreli pamiatky Holíča.  Žiaci 8.A a 8.B triedy si prezreli  sprístupnené kultúrne pamiatky:  Holíčsky zámok, Evanjelický kostol, Kostol sv. Martina, Kostol  Božského srdca,  historickú obilnú sýpku a  Veterný mlyn . Našu exkurziu nesprevádzali iba milé a zaujímavé slová našich sprievodov z Turistickej informačnej kancelárie, ale aj počasie, ktoré nám na našej celodennej historickej prechádzke prialo.

                                                                                  Mgr. E. Krištofíková, Mgr . R. Drinka